Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Scrum: een goed voornemen nieuws
7 januari 2014 | Bertrand Weegenaar

Het mag nog een paar dagen: goede voornemens. Als projectmanager niet zo gek om dit jaar eens in ‘scrum’ te duiken. In menig boek (bijvoorbeeld over de implementaties van ‘lean’) duikt 'scrum' op als methode te pas en te onpas op. Het volgende trio recente titels is een prima start van dit voornemen.

Met Essential Scrum van Kenneth Rubin is een zeer toegankelijke en praktische Scrum handleiding op de markt gekomen. Met zijn ruim 400 pagina’s genoeg plek om in te gaan op de basics, het Framework, de Sprints, nut en opstellen van ‘User Stories’ en ‘Product Backlog’. Maar ook zeker ruimte voor de ‘scrum-rollen’, ‘planning’, en de dagelijkse gang van zaken in een scrumproject.

Nu bent u enthousiast. Dan de handvatten om het management te overtuigen voor een eerste Scrum trial. Daarvoor bent u schatplichtig aan Rini van Solingen en Rob van Lanen die Scrum voor managers hebben geschreven. Twee argumenten staan al in de ondertitel: ‘Dé methode voor teameffectiviteit en resultaatgericht organiseren’. Uiteraard voor de baas ook inleidingen. Uit alle hoofdstukken spreekt verder de bedrijfsgerichte focus op projectbeheersing, productiviteit, schaalbaarheid en kwaliteit. En over de koudwatervrees zijn de auteurs duidelijk: ‘Scrum voor je in met Scrum: stapje voor stapje, meest waardevolle eerst afmaken. Je kan nu beginnen: Just do it!’

En bij deze reis hoort een reisgids. In de ‘Best Practice’ reeks van uitgeverij Van Haren Publishing is Scrum A Pocket Guide (‘A Smart Travel Companion’) verschenen van de hand van Gunther Verheyen. Alle belangrijke Scrum basics en theorie bij elkaar gebracht voor in de rugzak.

En na het lezen de uitvoering! Laat de ‘scrum journey’ maar beginnen, met in de rugzak het zeer complete Scrum voor Dummies van Michael Franken. Prettig resultaatgericht projectmanagement in 2014.


Van de jurytafel (II) nieuws
2 december 2013 | Bertrand Weegenaar

Met dozen boeken onder de arm (soms in een charmante trolley) arriveerden de juryleden op het kantoor van de juryvoorzitter. Locatie: Nyenrode Business Universiteit. Eén jurylid kreeg mobiliteitspech. De exacte details ontbreken. De jury verwacht op 2/3 van alle titels voor dit jaar te zijn. Dus startte de voorzitter met het opstellen van de algemene opmerking die u 17 april 2014 in de Rode Hoed misschien gaat horen.

Wat ons opviel: veel herdrukken, en veel in eigen beheer uitgegeven titels. Dat laatste komt door POD (‘printing on demand’) dat zich kennelijk heeft gesetteld. De ‘kwaliteitsgarantie’ loopt (dit jaar in elk geval) nog niet helemaal synchroon met deze ontwikkeling. De aanstelling van een goede redacteur kan wonderen verrichten.

Wat ons ook opviel: veel Engels in de Nederlandstalige boeken. Titels als Like this! zijn enigszins logisch. Bullshit management II (herziene uitgave dus valt volgens de regels van het spel af), nou ok. Maar het ‘Connection4Balance Model’ (uitgewerkt in het Nederlands getitelde Duurzaam werken) blijkt een iets te pittige mix van Engels met Nederlands: ‘quadruple bottomline focus’, ‘job demand – control model’, enzovoort. A little bit too much.

Wat ons ‘chauvinisten’ nog meer opviel: het gebruik van de kleur oranje. Op de omslag, als steunkleur, en soms zelfs als tekstkleur (dat laatste is een minder gelukkige keuze, aldus de wat vermoeide ogen van een jurylid). Een digitaal marketingplan in 100 dagen, Spiegel aan de top (glimmend zilver met, jawel, oranje!), Scrum voor managers, en Strategisch HRM in de publieke sector passen naadloos in de oranje hoek van de boekenkast. (Een van de juryleden schikt haar boeken op kleur dus is dankbaar voor deze uitbreiding).

In de tussentijd zijn weer veel boeken naar de longlist geschoven. Voor de afvallers is argumentatie opgesteld. We lezen gestaag door. De volgende vergadering is in januari wanneer de longlist wordt samengesteld.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden