Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Financiële titels in trek nieuws
14 oktober 2008 | Hans van der Klis

Woensdag gaat de Frankfurter Buchmesse van start, de grootste beurs voor uitgevers ter wereld. Op de beurs zal veel aandacht uitgaan naar de wereldwijde financiële crisis: verschillende Nederlandse uitgevers zullen proberen hun slag te slaan met titels over 'de crisis'.

Er zijn al enkele titels op de markt over De kredietcrisis, zoals het boek van Jac. Kragt (lees het interview dat Boekcover had met Kragt). Ook hebben de NRC-redacteuren Egbert Kalse en Daan van Lent een boek in voorbereiding, ‘Uit balans, waarom de kredietcrisis ons allemaal raakt’. Dit boek staat gepland voor januari 2009.

Maar ook nu al is de interesse in boeken over onderwerpen die raken aan de kredietcrisis groot. Uitgeverij Nieuw Amsterdam meldt een hernieuwde interesse in de bestseller van Willem Middelkoop, Als de dollar valt, waarvan reeds een uitgebreide en herziene editie was uitgebracht. ‘Dat boek loopt weer als een tierelier’, zegt uitgever Henk ter Borg. Ook de belangstelling voor De val van ABN AMRO van FD-redacteuren Prisco Battes en Pieter Elshout neemt weer toe.

Business Contact komt samen met de Vlaamse zusteruitgeverij Houtekiet binnen enkele weken met een nieuw boek over het onderwerp, Econoshock van Geert Noels, hoofdeconoom bij de zakenbank Petercam en columnist bij het Vlaamse economische weekblad Trends. Volgens Noels is de meltdown van het financiële systeem maar één van de zes factoren die de wereldeconomie door elkaar schudden en die het aanzicht van de wereld zullen veranderen. De opkomst van het Oosten, het einde van de goedkope fossiele brandstoffen en de aardbeving in het financiële systeem zijn verantwoordelijk voor drie megaschokken, die bovenop drie andere schokken komen: de demografische evolutie, de ICT-revolutie en de opwarming van de aarde.

Ook Penguin Books Benelux ziet een groeiende interesse voor boeken over financiële onderwerpen. De biografie die Alice Schroeder schreef over superinvesteerder Warren Buffett, Snowball, springt eruit: dit boek, dat sinds een week beschikbaar is, staat in de Verenigde Staten hoog in de verkooplijsten. Een andere (auto-)biografie waarvan Penguin veel verwacht, is The Age of Turbulance (Een turbulente tijd) van Alan Greenspan, de inmiddels veelbekritiseerde voormalige topman van de Federal Reserve van de Verenigde Staten (zie bijvoorbeeld het boek Greenspan's Bubbles van Wiliam Fleckenstein en Frederick Sheehan). In oktober verschijnt bij Penguin tevens een financiële geschiedenis van de wereld onder de titel ‘The ascent of money’, geschreven door Niall Ferguson, die in zijn boek ook de recente financiële bubble analyseert.

Omgekeerd zijn er ook titels die in verband met de kredietcrisis worden uitgesteld. Dat heeft Pearson Education gedaan met ‘De schitterende eenvoud van indexbeleggen’ van Jacques Wintermans en ‘Haal het beste uit turbo’s en speeders’ van Leo Rijnhout. Wintermans wilde per se niet dat zijn boek nu zou uitkomen, dus is zijn boek over indexbeleggen tot nader order – ofwel tot wanneer de beurzen weer zijn gekalmeerd – uitgesteld. Ook het boek van Leo Rijnhout komt nog niet uit in november. De auteur was al vertraagd omdat medewerkers van ABN Amro, die een bijdrage zouden leveren, iets anders aan hun hoofd hebben. Pearson verwacht dit boek in maart alsnog te kunnen uitbrengen. Andere boeken konden nog net worden aangepast, zoals ‘Samen rijk worden’ van de columnisten Adriaan Hiele en Erica Verdegaal, dat naar verwachting binnen enkele weken verkrijgbaar is.

In Frankfurt zullen de Nederlandse uitgevers in elk geval voor één onderwerp best bereid zijn hun portemonnee te trekken: intelligente analyses van de kredietcrisis, die binnen niet al te lange tijd vertaald kunnen worden.

ABN Amro: opsplitsingsmoe nieuws
5 augustus 2008 | Pierre de Winter

Bij veel ABN Amro-medewerkers ligt de opsplitsingsoperatie langzamerhand rauw op de maag. Velen vertrekken dan ook. "De overheersende emotie is dat er sprake is van een fuck-up."

Het was vorig jaar al door meerdere partijen voorspeld. De opsplitsing van ABN Amro zou een zware kluif worden voor de partijen die de bank overnamen. Voor Fortis en Royal Bank of Scotland (RBS) is die voorspelling al uitgekomen – vooral door de almaar voort woekerende kredietcrisis. Beide zijn in acute kapitaalnood geraakt wat hen noodzaakte miljarden nieuw kapitaal te lenen, tot woede van de aandeelhouders.

Het Spaanse Banco Santander lijkt de lachende derde. De Spanjaarden hebben twee overzichtelijke bedrijfsonderdelen – Antonveneta in Italië en Banco Real in Brazilië – weten te bemachtigen, waarvan ze de eerste onmiddellijk met een flinke boekwinst wisten te verkopen. De tweede is een van de grootste banken in een economie (de Braziliaanse) die groeit als kool. Resultaat: Santander liet afgelopen juli een recordwinst bijschrijven en is naar beurswaarde momenteel meer waard dan Fortis en RBS bij elkaar.

Voor Fortis en RBS zal de sores nog even voortduren. De opsplitsingsoperatie vindt plaats onder de nieuwe ABN Amro-directie, geleid door RBS-huurling Mark Fisher. Het is een ongehoord ingewikkeld proces; nog nooit is een bank van dergelijke omvang op die manier opgedeeld. Fisher hanteert een ambitieus tijdschema, maar heeft al de eerste tegenvallers moeten melden. Pas deze zomer zal Antonveneta operationeel worden afgesplitst en in het najaar Banco Real. Beide ‘Santander-onderdelen’ hebben daarmee al minimaal een kwart jaar achterstand opgelopen. De directie houdt vast aan haar schema voor de totale opsplitsing, maar het feit dat de ‘simpele’ klussen niet binnen de planning gerealiseerd kunnen worden, doet voor de ‘zware’ ontvlechtingsoperaties voor de onderdelen die naar Fortis en RBS gaan het ergste vrezen.

Ondertussen zijn de werknemers in Nederland de voortdurende onduidelijkheid langzamerhand beu. Na de eerste ontslagronde (van 130 functies) eind vorig jaar op het hoofdkantoor, hebben het afgelopen half jaar meer en meer mensen op eigen houtje besloten ervandoor te gaan. Een van de slachtoffers van die eerste ontslaggolf: "Erg netjes ging dat niet. Ze hebben beroerd gecommuniceerd en de ontslagdatum drie keer uitgesteld." "Het grootste probleem is dat je weet dat er nog veel meer uit moeten", zegt een andere, nog wel bij de bank werkzame medewerker. In totaal schatte het consortium het banenverlies in Nederland op een kleine 8000, dus er zullen nog heel wat gedwongen ontslagen moeten vallen.

De medewerker, werkzaam op het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, vertelt verder: "Een fors deel van de mensen hier is die onzekerheid he-le-maal zat." Hij rept van ‘steeds meer lege plekken’ op de kantoorvloer en licht toe hoe dat gaat. "Het onderdeel Global Commodity Finance bijvoorbeeld is naar RBS gegaan. Maar RBS heeft ook zo’n bedrijfsonderdeel en met het samenvoegen van die twee heeft de helft van onze mensen zijn baan verloren. Mensen bij andere onderdelen zien dat gebeuren en vragen zich af wanneer zij aan de beurt zijn."

Een derde bankemployee vertrok naar een andere grootbank, ook omdat het hem allemaal veel te lang duurde. "Mijn team werd opgesplitst tussen Fortis en RBS. En ik was de enige die voor Fortis zou gaan werken. Maar omdat er nog een aantal Nederlandse onderdelen verkocht moesten worden op last van de Europese Commissie, mocht Fortis nog niet tot integratie van mijn onderdeel overgaan, waardoor mijn werkgebied wel erg klein werd." Over het gehele proces wil hij nog wel iets kwijt: "De mensen doen allemaal erg hun best, maar in mijn ogen kun je een bank helemaal niet zo opknippen. Dat levert veel te veel operationeel gedoe op."

Er zijn ook afdelingen die volledig worden opgeheven. De medewerker op het hoofdkantoor: "ABN Amro heeft in de financiële wereld een sterke reputatie op het gebied van duurzaamheid. Maar RBS heeft heel het sustainability-team er gewoon uitgegooid." Het is vooral de onzekerheid die veel bankmedewerkers dwars zit. "Heel veel mensen lopen rond met de vraag hoe lang ze nog hier zullen blijven werken. Er was gezegd dat er op z’n vroegst eind dit jaar duidelijkheid komt, maar voor de totale bank zal de onzekerheid nog zeker tot eind 2009 voortduren. En tot die tijd probeert iedereen maar op een of andere manier binnen de nieuwe constellatie een veilig plekje te vinden."

Want dat is ook iets wat met de geleidelijke opbouw van de nieuwe organisatie begint: de strijd onderling om een optimale positionering richting de toekomst, waarbij ABN Amro-medewerkers doorgaans niet in de beste startpositie verkeren. "Ik krijg de laatste tijd plotseling missives vanuit Londen, van RBS-mensen die mij aan beginnen te sturen ‘Okay, thanks Eddy’, denk ik dan. Maar wie ben jij en wat moet ik hiermee? Of ik krijg plotseling rapportjes uit Engeland toegestuurd over onze business, terwijl ik zelf wekelijks precies zulke rapportjes naar Engeland stuur. Dan vraag ík me af of we dit soort rapportages niet beter samen kunnen uitvoeren."

De medewerker heeft het idee dat het nog een hele tijd kan duren voor de situatie bij ABN Amro weer enigszins tot rust komt. "De overheersende emotie hier is toch vooral dat dit niet had mogen gebeuren; dat het een fuck-up is. Mensen voelen zich verraden, door de oude directie en de politiek. De risico’s van de opsplitsing zijn denk ik zwaar onderschat en met de situatie die daaruit voort is gekomen zullen we vrees ik nog lang moeten dealen. Vandaar dat mensen vertrekken. Maar eerlijk gezegd: als ik zelf op dit moment ontslag zou willen nemen, zou ik niet eens weten tot wie ik me zou moeten wenden."

Rutte is laat met zijn kritiek nieuws
15 mei 2008 | Hans van der Klis

Volgens VVD Fractieleider Mark Rutte is het schandalig dat premier Balkenende niet heeft ingegrepen bij de overname van ABN Amro. Had hij enige druk uitgeoefend, dan was het misschien toch tot een fusie met ING gekomen; een combinatie die de vijfde bank ter wereld was geweest. Maar Rutte is wel wat laat met zijn kritiek.

Rutte uitte zijn kritiek deze week bij de presentatie van het boek De val van ABN AMRO van Prisco Battes en Pieter Elshout (Business Contact). Volgens de fractieleider van de VVD had Balkenende alleen de telefoon maar hoeven opnemen toen president Nout Wellink van De Nederlandse Bank hem wilde spreken. ‘Hij heeft zich niet als staatsman, maar als ambtenaar gedragen’, fulmineerde de oppositieleider, die ook verwees naar de reconstructie die minister Bos van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Rutte zei dat een fusie tussen ING en ABN Amro mogelijk was geweest als de premier achter de schermen enige druk had uitgeoefend. Een van de redenen dat ING en ABN Amro niet tot zaken kwamen, was de botsing van karakters van de hoofdrolspelers. Rutte wijst erop dat de twee Nederlandse banken samen de vijfde bank ter wereld zouden hebben gevormd.

In De val van ABN Amro reconstrueren de FD-journalisten Battes en Elshout de overname van de bank door het trio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Ook Battes en Elshout verwonderen zich in het boek over de terughoudende opstelling van de regering. ‘In binnen- en buitenland is met verbazing vastgesteld hoe Nederland haar grootste bank aan zijn lot heeft overgelaten’, schrijven zij in hun nawoord.

Ze hebben wel een idee wat de oorzaak is van die opstelling: Nederland had, relatief kort na het ‘Nee’ tegen de Europese grondwet, geen zin om weer de confrontatie met de Europese partners aan te gaan. En in de affaire rond Banca Antonveneta, waarvan de overname achteraf als inleiding tot de ondergang van ABN Amro kan worden gezien, trad Balkenende juist wél op: in 2005 hing hij persoonlijk aan de lijn met premier Berlusconi van Italië om Rijkman Groeninks zaak te bepleiten. Om dan rond ABN Amro een verdedigingslinie op te trekken, zou desastreus zijn geweest voor zijn geloofwaardigheid.

Overigens is het aardig om te zien dat Battes en Elshout in hun boek fijntjes vaststellen dat van de politieke partijen alleen de Socialistische Partij in het geweer kwam tegen de dreigende overname van de Nederlandse bank. Ruttes kritiek komt een beetje als mosterd na de maaltijd.

Prisco Battes, Pieter Elshout
De val van ABN Amro

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden