Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Duurzame levensdoelen nastreven nieuws
3 december 2020 | Bertrand Weegenaar

Binnenkort verschijnt Ontwerp je leven van Twan Verdonck. Geënt op het werk van Bill Burnett en Dave Evans die de Life Design-methode hebben ontwikkeld voor hun studenten aan de Stanford University.

 

Hun boek Ontwerp je eigen leven was voor mij dit jaar erg waardevol om mijn leven een andere en betekenisvolle richting te geven. Want is het betoog van de Life Design-aanhangers: je kunt het heft in eigen hand nemen en volgens design thinking-methoden een nieuw pad ontwerpen, onderzoeken en implementeren om je leven een andere kant op te brengen. In mijn geval zijn dit voor de komende vijf jaar een groen (duurzaam leven), een grijs (duurzaam oud worden) en een blauw pad (een boek schrijven en gepubliceerd krijgen). Op al deze vlakken is er recent erg interessant materiaal verschenen. 

Kees Aarts’ De voetprintariër Naar een modern leven met een positieve voetafdruk is het antwoord op alle criticasters die zeggen dat je persoonlijk met al die goede bedoelingen nog geen deuk in een pakje ecoboter slaat. Een paar grote stikstofvervuilers sluiten en het grootste leed is al weer geleden in die discussie. Uiteraard is de Kees Aart een idealist, want zonder het ideaal van een betere wereld voor jezelf en je (klein)kinderen moet je er niet aan willen beginnen. Die voetafdruk gaat voorbij het rijden in een elektrische auto, een dagje vegetarisch of een keer de fiets pakken. Het is zo je wilt, een lifestyle. Een erg positivistische dat ook nog eens. Ook leuk als geschenk voor mensen met ambities in 2021.

Van een heel andere orde (en niveau) is Hart voor je brein Over beweging en voeding voor hart en hersenen door Erik Scherder en Leonard Hofstra. Super actueel natuurlijk nu we kilo’s aankomen door dat stilzittende thuiswerken. De sportscholen zouden het superdruk kunnen hebben ware het niet dat 1,5 afstand, maximaal 30 mensen binnen, geen groepslessen oftewel we zullen het zelf moeten doen. Gaat dit boekje daar bij helpen? Nee, dit gaat niet snel helpen. ‘Dit boek is voor de ‘gewone’ man en vrouw die in het dagelijks leven voldoende wil gaan bewegen omdat hij/zij na het lezen van dit weet wat voor gezondheidseffecten dat kan opleveren.’

Hoe die gewone man of vrouw er voor de auteurs uitzagen toen ze dit schreven, weet je na het lezen van dit boek: universitair geschoold, of belangstelling daarvoor. Twee wetenschappers die met uitgebreide visuele ondersteuning (het regent grafieken en afbeeldingen van hersenscans) aantonen dat een goede levensstijl belangrijk is. En zo komen ze nauwelijks toe aan WAT die levensstijl nu precies is. Als lezer zie je al gauw de bomen niet meer in dit wetenschappelijke bos. Voor dit onderwerp zijn er betere alternatieven.

En dan, het schrijven van een boek. Actueel in tienduizenden huishoudens waar gewerkt wordt aan een manuscript. Zittend natuurlijk (grrr). En velen daarvan kunnen misschien wat hulp van een schrijfcoach gebruiken. Die mensen bestaan en bieden hun diensten graag aan. Als voorbeeld Zo schrijf je een boek! Van achterflap tot bestseller in 10 praktische stappen van veelschrijfster Esther Jacobs. Menig beginnend schrijver gaat enthousiast aan de slag, heeft een idee of verhaal in het hoofd en gaat aan de slag. Om na een bepaalde periode vast te komen zitten. Jacobs legt in dit boek haar reverse writing methode uit. Na wat basisonderzoek begin je met de achterflap. Kort maar krachtig (hoeveel kun je kwijt op zo’n flap) moet je je boekidee kunnen opschrijven. Het is ook vaak het eerste wat aankomende lezers lezen (nadat ze de cover bekeken hebben). Die cover komt daarna aan de beurt, en dan structuur, structuur en structuur. En dan schrijven maar. En was het al duidelijk dat er volgend jaar van mijn hand een boek aan komt, een managementboek natuurlijk. Want Jacobs laat de auteur in spé daar al heel hard aan werken.

Met een stukje design thinking, creatieve geest en energie kan deze coronatijd ook allerlei duurzame en persoonlijke kansen bieden. #ikschrijfthuis

Zo schrijf je een boek! - Van achterflap tot bestseller preview
27 oktober 2020 | Esther Jacobs

Er wordt wel eens beweerd dat meer dan een miljoen Nederlanders een boek willen schrijven. Tijdens Corona zijn een hoop mensen aan de slag gegaan, en helaas ook weer gestopt. Wat zijn de meestgemaakte fouten bij het schrijven van een boek? En met welke tips maak je het proces plezierig en het resultaat succesvol? Esther Jacobs, auteur van 30 boeken, schreef er een boek over: Zo schrijf je een boek!

Fout: ‘Een boek schrijft zichzelf'
Net als de meeste schrijvers schreef ik mijn eerste boek op een lineaire manier: ik begon vol enthousiasme en met een goed idee op pagina één en worstelde me door naar de laatste pagina. Een jaar - en heel veel hard werk, herschrijven en herstructureren later - was er in mijn geval uiteindelijk een boek. Helaas stranden veel boekprojecten op deze manier. Als je de paginanummers volgt in plaats van je energie, loop je op een gegeven moment vast. Schrijven wordt dan ‘moeten' en dat lijkt te veel op werk...

Tip: Begin bij het eind
Het geheim is om te beginnen met de belangrijkste pagina van je boek. Schrijf eerst je achterflap! Deze ‘elevator pitch' is het eerste wat potentiele lezers lezen; in een boekwinkel of online. Het is ook de samenvatting van je boek die je bijvoorbeeld aan een uitgever stuurt. Daarnaast biedt het je ook een goede structuur voor jouw schrijfproces: hoe ga je de belofte die je op je achterflap aan je lezers doet, waarmaken in je boek?

Fout: Enthousiast beginnen met schrijven
Veel schrijvers beginnen opgetogen te schrijven, zonder overzicht of een duidelijke structuur. Dat voelt fijn in het begin, maar het levert helaas zelden resultaat op. Op een gegeven moment kun je niet verder en moet je stukken gaan herschrijven; dan verlies je je motivatie. De meeste boekprojecten verdwijnen zo in een la of vergeten computerbestand.

Tip: Maak eerst een structuur
Of je nu een roman schrijft of een business-boek; ik kan je aanraden om eerst grove opzet, verhaallijn en hoofdstukindeling te maken. Bepaal per hoofdstuk wat waar komt. Met een duidelijke structuur hoef je je geen zorgen te maken over wat waar past. Nu kun je gewoon je energie volgen tijdens het schrijven, kris-kras door je boek als je dat wilt.

Fout: Helemaal vanaf nul beginnen
Met een lege pagina voor je neus blokkeert vaak je creativiteit. Ook kan het overweldigend voelen om zo'n groot project vanaf nul te beginnen. En je herkent vast dat gevoel van ‘dit heb ik toch al eens eerder geschreven?'

Tip: Gebruik wat je al hebt

Het kan veel makkelijker! Veel schrijvers realiseren zich niet dat ze al veel materiaal hebben dat ze kunnen hergebruiken. Blogs, trainings, websites, emails, presentaties, dagboeken: daar zitten vast stukken bij die je zo kunt gebruiken in een van de hoofdstukken of thema's die je nu in je inhoudsopgave hebt staan. Dat vult lekker snel!

Fout: Pas met promotie beginnen als je boek al klaar is
Als je pas aan marketing begint te denken wanneer je boek af is, dan is het eigenlijk al te laat. Bij de lancering van je boek heb je namelijk maar één moment, terwijl in het voortraject meer promotiewaardige momenten te creëren zijn. Bovendien kost het vaak tijd om de juiste doelgroep te bereiken op de juiste manier, dus kun je er beter vroeg mee beginnen.

Tip: Communiceer al over je boek vanaf het moment dat je je achterflap klaar hebt

De schrijvers die ik coach verkopen vaak al honderden exemplaren van het boek dat ze nog aan het schrijven zijn, door het concept aan hun netwerk te presenteren. Door jouw doelgroep te laten weten dat je boek eraan komt creëer je ook betrokkenheid. Je breidt je netwerk uit met journalisten, ambassadeurs en mogelijke lezers. En je krijgt de kans om je communicatiestijl te oefenen, zodat je niet van die irritante ‘koop mijn boek' promotie maakt, maar het op een manier doet die wél sympathiek overkomt en werkt.

Met andere woorden: draai het hele proces van een boek schrijven om. Mijn ‘Reverse Writing' systeem geeft je een compleet andere schrijfervaring. Ik vertel er meer over in deze video.

Esther Jacobs wordt ook wel de ‘No Excuses Lady’ genoemd, omdat ze voor alles een (on)logische oplossing vindt. Ze is internationaal TEDx spreker (meer dan 1000 keynote speeches) en auteur en co-auteur van ruim 30 boeken. Ze organiseert schrijfretraites en workshops en hielp al duizenden CEO’s, ondernemers en andere (aspirant) schrijvers met het schrijven en publiceren van hun boek. Esther zorgt met haar ‘Reverse Writing’ methode, heldere uitleg en sprekende voorbeelden dat ook jouw droom van een eigen boek werkelijkheid kan worden; of je nu een roman wilt schrijven of een business boek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden