Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Van werkstress naar passie - in 6 stappen preview
26 maart 2019 | José Lenders

Werkstress staat bovenaan de lijst van beroepsziektes. Alle aandacht en subsidies voor duurzame inzetbaarheid ten spijt melden elk jaar 14 % van de werknemers burn-outklachten.

Welke managementvaardigheden zet jij in om je mensen gezond te houden? Stuur je op gedrag, cultuur, verantwoordelijkheid of misschien op persoonlijke groei en talent?

Er is een diepere laag in ons menszijn die we kunnen aanspreken die weinig energie kost en die we van nature duurzaam willen inzetten: zingeving.

Zingeving, betekenis geven aan je leven, wordt steeds belangrijker. We willen ertoe doen, iets toevoegen, ook op het gebied van werk. De generatie van nu zoekt naar geluk. Die wil geen baan van negen tot vijf waarin ze geen invloed hebben op de inhoud van hun taken. Het bedrijfsleven moet hiermee aan de slag om werkstress en onnodig, kostbaar ziekteverzuim te voorkomen.

Wat is (werk)stress dan in deze context?

Het is een maatje dat je helpt om jezelf beter te leren kennen. Stress geeft aan wat je duidelijk níet wilt. En of je nu stress krijgt vanwege een ongeluk, ziekte, scheiding, pesten of werk, er is altijd een centraal thema te vinden in al jouw ervaringen. Dat centrale thema, dat als een rode draad door je leven loopt, vertelt veel over wie je wél wilt zijn en wat je wilt betekenen voor jezelf en anderen.

Stress is dé wegwijzer naar zingeving.

En vind je zingeving als woord te zweverig? Maak er dan levensdoel, bezieling of passie van.

Al deze woorden verwijzen naar de roep in ieder mens om betekenis te geven aan wat je ervaart en waar je naar toe wilt. Als je leeft vanuit je passie kun je voor de volle honderd procent energie geven aan je werk, je persoonlijke relaties, je leven.

Stel dat je als manager of leidinggevende die snaar van je collega’s weet te raken, dat je weet waar de bezieling en passie van jou en je medewerkers te vinden is. Dan kun je sturen op energie, betrokkenheid en creativiteit en is duurzaam inzetbaar willen zijn, een gevolg.

In mijn boek Van werkstress naar Passie- in 6 stappen geef ik je inzichten en instrumenten om het proces van stress naar passie concreet en haalbaar te maken. De helder beschreven werkwijze, het PASSIE_protocol genaamd, is een proces bestaande uit 6 stappen, voor elke letter van het woord één. De aanpak is veelzijdig, de stappen logisch en praktisch toepasbaar; je kunt meteen aan de slag. Het werkt het handigst als je het PASSIE-protocol eerst op je zelf toepast en pas daarna op je medewerkers.

Heb je geen tijd voor al deze mooie gedachten en zienswijzen, heb je het druk genoeg met het economisch laten renderen van je bedrijf en uitvoeren van je taken? Juist dan is het belangrijk om eens stil te staan met wat er met jou en om je heen gebeurt.

Zonder geluk en passie raak je jouw mensen kwijt en kunnen ze niet bijdragen aan het bedrijfssucces. Zingeving ofwel weten waar ieder het voor doet, is daarbij cruciaal.

Bedrijfssucces en personeelsgeluk moet één zijn. Zijn wie we zijn en doen waar we goed in zijn, dat is eigenlijk de kern. Je hebt als bedrijf ten slotte ieders betrokkenheid keihard nodig.

José Lenders, counselor en trainer, begeleidt als zelfstandig ondernemer sinds 1996 zowel ondernemers, werknemers als werklozen in hun zoektocht naar gezondheid, ontspanning, motivatie en zingeving. Ze is de auteur van Van werkstress naar passie.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden