Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
De wijsheid van vallen en opstaan nieuws
3 februari 2016 | Bertrand Weegenaar

In de Maand van de Spiritualiteit (loopt tot en met 14 februari) is het goed om even rustig bij zaken stil te staan. Iedereen kent tegenslagen, persoonlijk en/of zakelijk. We worden getroffen door dood, echtscheiding, ontslag, of door een zwaar ongeluk. Depressies liggen op de loer. Velen zitten bij de pakken neer en anderen komen juist sterker uit de strijd. De één zoekt steun in het geloof, de ander bij vrienden of in het spirituele.

Spiritualiteit in het management denken heeft met de hype van mindfulness een enorme boost gekregen. Wat recente titels: Mindfulness op het werk, en Mindfulness op het werk voor Dummies, en Het Mindfulness Kleur- en knutselboek.

Serieus en wetenschappelijk staat Brené Brown volop centraal in de spirituele discussie. Brown is een wetenschapper die zich gespecialiseerd heeft in kwetsbaarheid en schaamte. De boeken van Brown zijn zeer populair onder andere door haar twee zeer succesvolle TED Talks. Sterker dan ooit is haar meest recente boek dat handelt over technieken om met tegenslagen om te gaan.

Mensen die dit succesvol kunnen hanteren eenzelfde set eigenschappen: ze durven zich kwetsbaar op te stellen, kunnen zich rekeningschap geven en stoeien met hun verhaal. De basis wordt gevormd door het vertellen van verhalen aan jezelf en aan anderen. Door dit stoeien deel je dit verhaal, jouw verhaal met alle ups en downs, ontvang je feedback en kan je ontdekken dat je niet de enige bent die deze verhalen heeft. En het belangrijkste doel is je veilig maar kwetsbaar op te stellen.

Inmiddels is ook de winnaar gekozen van het Beste Spirituele Boek 2016: Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord.

Ter gelegenheid van de Maand heeft Ben Tiggelaar het kleine boek Mooi werk geschreven. Met als uitgangspunt de positieve psychologie. Mooi werk is al moeilijk te krijgen maar het werk van de leermeester van Tiggelaar, Martin Seligman van andere Gelukkig zijn kun je leren is goed verkrijgbaar.

Creativiteit is iets magisch nieuws
4 november 2015 | Bertrand Weegenaar

Een citaat uit de Volkskrant van zaterdag 1 november: ‘Ik moest iets maken dat urgent en noodzakelijk voor me was, zoals de kunstenaars die ik bewonder. Het is gek dat iets zo belangrijk voor je kan zijn, ook als er niemand het goedkeurt - nóg niet. En ik dacht: deze roman is dan wel niet publicabel, ik moet hem toch schrijven voor een denkbeeldige lezer.’ Aldus Garth Risk Hallberg, auteur van Stad in brand.

Dit citaat illustreert exact de visie over creativiteit die succesauteur Elizabeth Gilbert uitwerkt in Big magic (‘De kunst van creatief leven’). Het succes van het schrijverschap kwam haar zeker niet aanwaaien. Eat, Pray, Love (haar debuut) werd voorafgegaan door jaren van afwijzingen. (Hallberg daarentegen ontving voor zijn debuutroman twee miljoen dollar!)

Gilbert gaat terug naar de klassieke Griekse auteurs over concepten als idee, creatie en genie. Een idee komt langs. Creativiteit is een bewust, positief, deel van je leven. Het is hard werken, maar geen lijden. Het is een bewuste keuze waar voor Gilbert teleurstellingen bijhoren. Maar het beeld van de lijdende auteur die lijden nodig heeft om te creëren, werpt ze verre van zich.

Een kleine anekdote vind je in het boek van Gilbert over psychologe Brené Brown die met haar meest recente boek Sterker dan ooit meer dan ooit (sic!) in de belangstelling staat. Brown zat vast in haar schrijven en vond het werk een beproeving. Ze gedroeg zich als een martelaar, ze zweette, ploeterde en leed. Gilbert adviseerde haar het schrijverschap te benaderen als een ritselaar en Brown ging op zoek naar een methode om haar schrijverschap weer leuk en energierijk te maken. Ze huurde twee collega psychologen in, nam die mee naar haar huis aan zee en vertelde hen haar verhalen. De collega’s maakten aantekeningen die Brown vlug meenam en uitwerkte. Zo ving ze haar woorden en kon ze die weer aan het papier toevertrouwen. Dit proces herhaalde ze diverse malen om steeds beter haar ‘stem’ en ‘verhaal’ te maken. Met behulp van dit typische proces is Brown inmiddels in staat in hoog tempo uiterst originele boeken te schrijven.

In essentie gaat het bij Gilbert om het plezier van het schrijven. Plezier in creëren eigenlijk, of dat nu schrijven, musiceren, acteren is. De inspirerende pagina’s van Big Magic ondersteunen en jagen dat plezier tegelijkertijd aan.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden