Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Hans van Breukelen: ‘Durf je talenten te laten zien aan de wereld’ interview
7 december 2018 | Peter Spijker

Bij ieder mens zit het wel eens een keer flink tegen in het leven. Een dierbare overlijdt, je werkgever gaat failliet of je huwelijk loopt op de klippen. Tegenslagen overkomen je en vaak is er weinig of niets tegen te doen. Je hebt wél controle over de wijze hoe je er mee omgaat, stellen Benno Diederiks en Hans van Breukelen in Maak je comeback. Ze moedigen je aan om anders te leren denken en anders te leren doen na een tegenslag. Dat is je ‘comeback maken’ en biedt je de kans om al je talenten in te zetten.

Uw eigen comeback begon met een zoektocht?
Mijn vertrek als technisch directeur bij de KNVB in de zomer van 2017 voelde als een nederlaag. Om dit gevoel te ontvluchten, ging ik veel op reis, leidde een druk sociaal leven en sportte regelmatig. Na een half jaar ontmoette ik Benno Diederiks die mij vroeg: ‘wat wil je nog?’ Na enig zelfonderzoek wilde ik mijn sportmentaliteit en verbindende kracht gebruiken om mensen te begeleiden bij het maken van een comeback na een ingrijpende gebeurtenis. Als ervaringsdeskundige heb ik de acht fases doorlopen van het comebackmodel. Dit model laat zien hoe je als persoon of als organisatie herstelt na een tegenslag en je comeback maakt.

Hoe verliep uw zelfonderzoek?

In de eerste fase van het comebackmodel val je omdat je een mentale optater krijgt in je professionele of persoonlijke leven. Ik ben ook door deze fase gegaan, na mijn val bij de KNVB. Ik was toen boos, verdrietig en kreeg zelfs fysieke klachten. Met hulp van vrienden en dierbaren ben ik in het reine gekomen met mijn vertrek. Ik zag weer een professionele toekomst voor mezelf, vertrouwend op mijn unieke DNA en persoonlijke kwaliteiten. Op dat moment zit je in de tweede fase; je voelt een drang tot rehabilitatie en ziet nieuwe mogelijkheden voor jezelf.

Met dit boek bent u terug in de publiciteit. Zag u daar tegenop?
Natuurlijk wist ik dat mensen met een mening een oordeel over mijn comeback zouden vellen. Daar zit ik niet mee, want dit boek is bedoeld voor mensen die nadenken. Dappere mensen die hun kwetsbaarheid durven te tonen en bereid zijn verstrekkende keuzes te maken. Ik wil een verbinder zijn, ben perfectionistisch en heb een stevige prestatiedrang. Dat gaat vaak goed, maar soms pakken zaken dan anders uit dan ik zou willen. En dan ben je zeker als bekende Nederlander eerder het mikpunt van kritiek. Dat merkte ik weer eens bij mijn afscheid van de KNVB, maar ik leerde daar afstand van te nemen door te relativeren en perspectieven te ontdekken. Dit gebeurt met je in de derde fase van inzicht in het comebackmodel.

Welke perspectieven zag u voor jezelf?
Als topkeeper en als sportspreker heb ik waardevolle ervaringen opgedaan. Ik leerde dat een optimale voorbereiding je succes brengt, net als doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline en opofferingsgezindheid. Deze ervaringen wilde ik gebruiken in mijn rol van trainer in het comebackmodel. Dat betekende wel een ommezwaai in mijn leven. Nu ben ik de vragensteller en niet langer een verhalenverteller. Ook sta ik niet langer in het middelpunt van de belangstelling. Voor een topsporter is dat een hele verandering, maar dit is wat ik wilde. Dit ‘willen’ is de vierde fase in het comebackmodel; je wilt je leven veranderen, maakt keuzes en accepteert de consequenties.

Het gaat erom te worden wie je bent?
Als je authentiek wilt leven volgens je eigen overtuigingen en waarden dan dien je jezelf te kunnen zijn. Dit ‘kunnen’ is de vijfde fase in het comebackmodel. Je claimt in jouw specifieke situatie genoeg ruimte om jouw talenten en vaardigheden te kunnen tonen. Ook geef je aan welke behoeften en wensen je hebt. Tegenover ‘ruimte innemen’ staat ‘grenzen stellen’; je bent goed in het slaan van piketpaaltjes en laat je niet snel opzij zetten. Toch kunnen bepaalde mechanismen er voor zorgen dat je jouw persoonlijke visie niet waarmaakt. Je bent bang, gaat piekeren of hebt last van schuldgevoelens. In het boek noemen we dit ‘mentale schwalbes’.

Wat is uw ‘mentale schwalbe’?
Mijn schwalbe is de ‘uitdagingschwalbe. Ik wilde de beste keeper van Nederland zijn; niets of niemand kon mij tegenhouden. Toen Rinus Michels in 1987 deze ambitie blokkeerde door mij uit het Nederlandse elftal te zetten, was ik boos op alles en iedereen. Ik stond op het punt mijn keepershandschoenen in de wilgen te hangen. Maar mijn eerste vrouw Karen gaf me het advies om mij weer volledig op het keepen te richten, want dat deed ik het liefst en daar lag mijn echte uitdaging. Vooral dankzij haar advies stond ik een jaar later als eerste keeper in Nederlandse elftal.

In uw loopbaan toonde u veel durf en lef. Waarom hebben mensen daar vaak moeite mee?
Met het ‘durven’ zit je in de zesde fase van het comebackmodel. Je durft jouw talenten te laten zien aan je omgeving en beseft dat je goed bezig bent. Men vindt dit vaak lastig omdat voor je gevoel de hele wereld toekijkt. We zien daarom veel mensen afhaken in deze fase. In 1978 was ik voor het derde seizoen reservedoelman bij FC Utrecht. Ik durfde de trainer te vragen of hij mij volgend seizoen ging promoveren tot eerste keeper. Uiteindelijk zag ik mijn durf beloond, want ik kreeg voor het komende seizoen een jaarcontract met een basisplaats onder de lat. De daaropvolgende jaren mocht ik van mijzelf en mijn omgeving succes hebben. Ik bevond me in de volgende, zevende fase van het comebackmodel, die van het ‘mogen’. In de laatste achtste fase, die van het ‘regie over eigen scenario’s’, realiseerde ik mijn persoonlijke visie. Ik help anderen graag en doet dat nu door trainingen te geven in de comebackmethode.

De opbrengsten van dit boek worden geschonken aan Stichting Overleven met Alvleesklierkanker: www.supportcasper.nl

Foto Hans van Breukelen door Casper Rila.


Hans van Breukelen: ‘Iedereen kan een comeback maken’ nieuws
24 november 2018 | Peter Spijker

Voormalig topkeeper Hans van Breukelen (62) oogde vrolijk en ontspannen op maandag 19 november in de KNVB Campus te Zeist waar hij zijn nieuwe boek Maak je comeback presenteerde. Naar het podium geroepen door sportjournaliste Barbara Barend nam hij plaats op een stoel en grapte over zijn recente knieoperatie. ‘Blij dat je gekomen bent, Barbara! Ik wilde eerst zelf staand een powerpoint doen met vijftig slides, maar leek me toch niet zo handig.’

 

Bij haar introductie noemde Barend het boek, waarin je leert om jezelf opnieuw uit te vinden na een tegenslag, een aanrader. ‘We hebben allemaal te maken met dingen die je leven ingrijpend beïnvloeden. Daarover heb je geen controle, maar wel over de manier hoe je er mee omgaat. Mijn vader zou het ook moeten lezen!’

Ze vroeg Van Breukelen, die het boek schreef met ‘comebackcoach’ Benno Diederiks, hoe hij zichzelf opnieuw uitvond na zijn vertrek vorig jaar als technisch directeur bij de KNVB. ‘Ik zat toen mentaal en fysiek niet lekker in mijn vel. Mijn professionele toekomst leek verloren, maar ik vond het te vroeg voor de golfbaan. Ik wilde terugkomen en ontmoette Benno die een methode had ontwikkeld om mensen weer in hun kracht te zetten. Hij heeft die op mij toegepast.’

Kleedkamer
Diederiks: ‘Hans wilde een rehabilitatie in zijn eigen 16, net zoals op het EK in ’88. Ik heb hem uit de kleedkamer gehaald en weer op het veld gezet om oefenpartijen te spelen. Behalve zijn eigen angsten en kwetsbaarheid ontdekte hij daar ook zijn heilige vuur, dat wat hem drijft en gelukkig maakt.’ Barend vroeg Van Breukelen waarom hij met dit boek weer de publiciteit zocht. ‘Ik wilde een tegengeluid laten horen. Dat er bij tegenslag altijd mogelijkheden zijn om uit de situatie te komen. Wat er ook gebeurt, je vindt altijd een uitweg door te zoeken naar wat je wilt, kunt en durft. Iedereen kan een comeback maken.’

Enorm respect
De oud-international overhandigde het eerste exemplaar van ‘Maak je comeback’ aan drievoudig paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel (46). Van Breukelen: ‘Ik heb een enorm respect voor haar. Op 27-jarige leeftijd werd bij haar kanker geconstateerd en verloor ze door amputatie haar onderbeen. Desondanks ging ze door met snowboarden, ook toen de ziekte helaas diverse keren terugkeerde. Ze won in Sotsji 2014 zelfs goud op de snowboardcross, een titel die ze vier jaar later in Pyeongchang prolongeerde.’

Foto Hans van Breukelen door Casper Rila.


Maak je comeback - Vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag preview
15 november 2018 | Stella de Jager

Vorig jaar vertrok Hans van Breukelen met veel rumoer als  tech­nisch directeur van de KNVB. Maar Hans is wel vaker door het stof gegaan. Hij heeft zware blessures gehad, tot twee keer toe dacht hij dat hij nooit meer op topniveau zou kunnen voetballen.

In 1987 werd hij gepasseerd als keeper van het Nederlands elftal. Als je hem toen had verteld dat hij een jaar later alweer mocht meedoen én dat hij in datzelfde jaar Europees Kampioen zou worden, dan had hij je niet geloofd. Ook op persoonlijk vlak is hij behoorlijk onderuitgegaan. In 2008 overleed de dochter van goede vrienden. In datzelfde jaar verongelukte zijn schoonmoeder en kort daarop bleek zijn vrouw ongeneeslijk ziek. In 2009 overleed ze.

Is Hans van Breukelen de enige die in zijn leven met tegenslag te maken heeft? Benno Diederiks en Hans van Breukelen geloven stellig van niet. Scheiding, ontslag, burn-out, faillissement, ernstige ziekte, het verlies van een dierbare, het leven overkomt ons allemaal. Sommige tegen­slagen verwerk je makkelijk. Andere tegenslagen kruipen onder je huid. Je voelt dan dat je minder lekker in je vel zit. Je presteert minder dan je van jezelf gewend bent, het contact met de mensen om je heen verloopt minder harmonieus. Je hebt vaker negatieve gedachten of je gaat jezelf in een negatief daglicht zien. En als het lang duurt, kun je last krijgen van lichamelijke klachten, krijg je een burn-out of beland je steeds vaker in conflicten. In al die gevallen is het zaak om jezelf zo snel mogelijk te herpakken.

Nadat Hans was opgestapt bij de KNVB, is hij op de vlucht geslagen. Het voelde voor hem als een nederlaag, Hij was kwaad en teleurgesteld en wilde maar één ding: hij wilde het achter zich laten, maar hij wist niet hoe. Eerst kwamen de fysieke klachten. Toen kwam het besef dat hij niet alleen zijn baan was kwijtgeraakt, maar ook zijn professionele toekomst. En dat greep hem bij de keel. Hij is de zestig net gepas­seerd en zou prima op de golfbaan kunnen gaan staan, maar daar voelt hij zich nog te jong voor.

Toen ontmoette hij Benno Diederiks. Hij vertelde Hans over zijn nieuwe methode waarmee mensen na een tegenslag weer op een positieve manier in het leven komen te staan. ‘Pas die methode maar op mij toe,’ zei Hans tegen Benno. Vervolgens heeft Benno Hans door de acht stappen van het comebackmodel gecoacht. Dat was soms confronterend. Hij leerde zichzelf beter kennen, en ook op een andere manier kijken naar zijn periode bij de KNVB. En tijdens de gesprekken ontstond het idee om zijn werkzame leven op een andere manier in te vullen, waarbij juist zijn ervaring in het omgaan met tegenslag zijn kracht is. Daarnaast ontstond de wens om het comebackmodel met zoveel mogelijk mensen te delen in de vorm van een boek.  

Want je hebt misschien geen controle over de tegenslag die jou is overkomen, maar jij bent wél degene die bepaalt hoe je ermee omgaat. Doe dat dan ook, zegt Benno Diederiks in het boek Maak je comeback. Durf, neem risico's, maak keuzes, maak fouten, focus, volhard in wat je doet en schrijf je eigen scenario's. Want er is maar één regisseur van je eigen leven – en dat ben jij. Blijf niet hangen in wat er verkeerd ging en wat niet meer kan. Zoek uit wat je wíl. Of je nou bent gescheiden, ontslagen of een dierbare hebt verloren. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. En het is nooit te laat voor een comeback.

De opbrengsten van dit boek worden geschonken aan Stichting Overleven met alvleesklierkanker. www.supportcasper.nl

Stella de Jager is de uitgever van Maak je comeback.

Hans van Breukelen, Benno Diederiks
Maak je comeback...

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden