Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Werkgeluk werkt! - Een praktisch model voor HR professionals en managers preview
16 november 2018 | Lieke Bezemer

We draaien er met z’n allen omheen, maar het draait allemaal om werkgeluk. Wil je als organisatie succesvol zijn en blijven dan is werkgeluk de enige manier om dit voor elkaar te krijgen.

Ik geloof dat zowel medewerkers als organisaties erbij gebaat zijn om het beste uit hun mensen te halen; dat de wereld mooier wordt als iedereen doet waar hij goed in is. Dit geloof ik niet alleen, ik heb het ook onderzocht. In samenwerking met de Universiteit Maastricht heb ik onderzoek gedaan naar het effect van een interventie gericht op werkgeluk. De resultaten zijn zowel verbluffend als significant: mensen ervaren 26% meer plezier en meer geluk en 30% minder stress. Medewerkers ervaren zelfs na een jaar meer energie, zijn tevredener over hun werk en maken meer gebruik van hun talenten.

Zoek de verbinding op

Het is fantastisch om te zien dat het werkgeluk van medewerkers zo snel en zo goed te verbeteren is, maar daarmee ben je er nog niet als organisatie. Wat er mist is de vertaalslag naar het niveau van het team en van de organisatie als geheel. Werkgeluk werkt als je er als organisatie in slaagt om deze drie niveaus met elkaar te verbinden (medewerker, team en organisatie).  Het klaver-4 model is bij uitstek het model dat deze verbinding inzichtelijk maakt en je bovendien concrete handvatten geeft hoe je hier in de praktijk mee aan de slag kunt.  HR heeft een sleutelrol in het verbinden van de drie niveaus, omdat zij als geen ander MT/DT, managers en medewerkers kunnen inspireren, enthousiasmeren en kunnen begeleiden om de verantwoordelijkheid op te pakken.

Werkgeluk werkt!

Organisatie die inzetten op het geluk van hun medewerkers zien de productiviteit, creativiteit, tevredenheid en de winst stijgen. En tegelijkertijd daalt het ziekteverzuim en het verloop. De voordelen zijn talrijk, waardoor je je af gaat vragen waarom er nog organisaties zijn die werkgeluk niet geïntegreerd hebben in hun doelstellingen. Op de eerste plaats heeft dit te maken met de zweverigheid die nog aan de term werkgeluk kleeft en op de tweede plaats doordat organisaties niet weten waar te beginnen.

Wat het eerste punt betreft, laat ik in dit boek zien dat werkgeluk juist heel concreet is. Werkgeluk heeft namelijk te maken met de koers van de organisatie en welke toegevoegde waarde een medewerker daarin heeft. Het gaat om samen kunnen en willen gaan voor eenzelfde doel. En daarnaast om het gevoel te hebben ergens bij te horen en dit met trots uit te dragen. Deze zaken zijn allemaal te meten door middel van (bedrijfs)resultaten, performance management, quickscans en medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

Wat het tweede punt betreft, is dit boek juist bedoeld voor HR professionals en managers die geloven in werkgeluk en nu op zoek zijn naar de handvatten om er mee aan de slag te gaan. Dit boek biedt naast een praktisch model en theoretische inzichten heel veel praktijkvoorbeelden en praktische handvatten. En dat hoeft niet meteen groots en allesomvattend te zijn, want zoals een quote in dit boek luidt: ‘Als je denkt dat iets kleins geen verschil kan maken, probeer dan maar eens je kamer te delen met een mug’.

Begin met een eerste stap en kijk wat het effect is, want Werkgeluk werkt!

Lieke Bezemer is happyologist, psycholoog gespecialiseerd in werkgeluk. Het is haar missie om het werkgeluk van heel werkend Nederland te vergroten. Ze is de auteur van Werkgeluk werkt!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden