Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Blockchain in de zorg

Paperback NL 2021 9789023257820
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit boek wordt gepresenteerd op 4 februari 2021 op de Dag ‘Blockchain en zorg’ tijdens de Blockchain-Week 2021 van het lectoraat Blockchain, een idee van Jan Veuger, lector Blockchain Saxion University of Applied Sciences.

De zorg is een hoogtechnologische en informatie-intensieve omgeving. Zij is zo complex georganiseerd, dat er zowel voor professionals als voor cliënten onvoldoende over- en inzicht is. Blockchain-technologie kan een uitkomst bieden voor alle partijen, maar ondanks de vele mogelijkheden wordt het nog maar weinig ingezet. "Blockchain in de zorg" voert de lezers daarom langs de principes van de technologie naar de voordelen van toepassing in de zorg, en uiteindelijk naar een paar actuele praktijkvoorbeelden.

De Blockchain is ontwikkeld en ontworpen om integriteit, transparantie, efficiëntie en nauwkeurigheid van gegevens te bereiken. Allemaal aspecten die belangrijk zijn bij uitwisseling van (gevoelige) gegevens in de zorg. Toepassing wordt echter belemmerd, onder andere door verouderde IT-systemen bij zorgpartijen en -leveranciers, maar ook door de fragmentatie in de zorg, waardoor veel partijen het samen eens moeten worden over de toepassing.

De auteurs laten zien dat wanneer men voorbij deze hindernissen zou komen, de Blockchain veel voordelen heeft, zoals:
- Defragmentatie van zorgsystemen
- Effectieve inrichting van zorginformatie die eenvoudig uitwisselbaar is
- Beveiliging van data
- Beter zicht op de resultaten van zorginterventies
- Versterking van de positie van zowel professionals als cliënten

Veilig en transparant delen van data verbetert de kwaliteit van zorgplannen en vereenvoudigt administratieve processen. Ook wordt onnodige of ineffectieve zorginzet vermeden.

"Blockchain in de zorg" is ook geschikt voor lezers die weinig of zelfs niets afweten van Blockchain. Er wordt eerst in eenvoudige taal ingegaan op het begrippenapparaat en hoe de technologie werkt.

Over de auteurs
De Saxion Hogeschool is toonaangevend geweest in de ontwikkeling van blokketenonderwijs en -onderzoeksprogramma's in Nederland. In 2019 heeft Saxion het eerste Blockchain lectoraat in Nederland ingesteld en is dr. Jan Veuger benoemd tot lector Blockchain aan de Saxion University of Applied Sciences en de leidende lector van het nieuw opgerichte Saxion Blockchain Institute.

Harry Woldendorp is mede oprichter van platformVmZ en CuraeVitel Balie; beide platforms passen digitalisering toe op de organisatie van zorg, wonen en technologie. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de combinatie van sociale en technologische innovatie. Daarin spelen de toepassingsmogelijkheden van Blockchain technologie ook een rol.

Aanbevelingen

Een veranderende kijk op zorg en gezondheid vraagt om samenwerking tussen zorgverleners en een actieve betrokkenheid van cliënten en patiënten. Accurate en veilige gegevensuitwisseling is onontbeerlijk voor een goede samenwerking en Blockchain-technologie heeft de potentie om daarin te voorzien. Naast kansen brengt het echter ook nieuwe risico’s met zich mee. Om een goede inschatting te maken van de (on)mogelijkheden dient de interne toezichthouder te beschikken over basale kennis van deze technologie, zodat hij hierover de juiste vragen kan stellen. Dit boek biedt wat dat betreft een toegankelijke introductie.
- Aad Koster MSc, voorzitter bestuur Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ)

Een van de grote uitdagingen van de gezondheidszorg is het realiseren van een veilige en transparante uitwisseling van gegevens tussen mensen onderling, tussen mensen en organisaties en tussen organisaties onderling. In de gezondheidszorg is dat extra uitdagend, omdat zij in de kern een praktijk is waarin unieke mensen op elkaar betrokken zijn in complexe verbanden. Blockchain in de zorg biedt een nieuw perspectief op concrete toepassingen die beheer en uitwisseling van data in zo’n veeleisende praktijk veilig en transparant maken. De auteurs nemen gezondheidsprofessionals, beleidsmakers en data-specialisten mee in het waarom en hoe van de vormgeving van Blockchain in de gezondheidszorg. Dat is meer dan welkom in een praktijk waarin digitalisering van processen niet meer weg te denken is en waarin tegelijkertijd ruimte moet zijn voor de uniciteit van alle betrokkenen.
- Dr. Jan S. Jukema, lector Verpleegkunde en leading lector Gezondheid, Welzijn en technologie, hogeschool Saxion, Enschede/Deventer/Apeldoorn

Blockchain kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals en tussen zorgprofessionals en cliënten. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor zorgprofessionals om met elkaar samen te werken en de cliënt de regierol te geven.
- Joris van Eijck MSc MBA, lid Kwaliteitsraad Zorginstituut Nederland en director Healthcare member Board of Directors Menzis (2015-2020)

Blockchain maakt door het decentraliseren van vertrouwen hele nieuwe toepassingen mogelijk, in tal van sectoren, waardoor maatschappelijke vraagstukken kunnen worden opgelost. In de zorg is toepassing van Blockchain de laatste jaren nog achtergebleven. Dit boek biedt concrete handvaten om hiermee ook in de zorg aan de slag te gaan!
- Dr. ir. Peter Verkoulen, coalitiemanager Dutch Blockchain Coalition

Specificaties

ISBN13:9789023257820
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:106
Uitgever:Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV
Verschijningsdatum:4-2-2021
Hoofdrubriek:Schoolboeken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Blockchain in de zorg