Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Vzw en btw

(Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2022 9789046611708
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Vzw’s zijn in de regel btw-belastingplichtigen. Vele vzw’s verrichten echter vrijgestelde activiteiten bedoeld in art. 44 W.BTW. Ze moeten dan geen btw aanrekenen maar hebben ook geen recht op aftrek van de btw op de zelf aangekochte goederen en/of diensten.

Vaak verrichten vzw’s echter ook activiteiten die met btw dienen te worden belast. Ze verkrijgen dan het statuut van gemengde btw-belastingplichtige.

Soms verrichten vzw’s gratis handelingen of handelingen in het algemeen belang. Als ze daarnaast ook belastbare handelingen stellen, verkrijgen ze het statuut van gedeeltelijke btw-belastingplichtige.

In dit boek wordt de reikwijdte van de vrijgestelde handelingen in de sociale, sportieve en culturele sfeer besproken en de al dan niet belastbaarheid van ontvangen subsidies. Ook de btw-regeling voor het organiseren van evenementen ter verkrijging van financiële steun komt aan bod.

Een bijzondere aandacht gaat naar de bijzondere financieringsbronnen van vzw’s (lidgelden, inbrengen, sponsoring, giften...). In welke mate beïnvloeden zij het pro rata bij vzw’s die gemengde btw-belastingplichtigen zijn?

Ten slotte wordt geanalyseerd welke de invloed van algemene werkingstoelagen is op het recht op aftrek van de btw voor de vzw naargelang haar btw-statuut.

Derde, volledig herziene uitgave

Specificaties

ISBN13:9789046611708
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:328
Druk:3
Verschijningsdatum:27-10-2022
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën. Hij is o.a. redactielid van Taxwin en het Tijdschrift Huur. Hij doceert het vak btw aan de faculteit Economische Wetenschappen van de UGent en is gastdocent aan de Fiscale Hogeschool (Odyssee). Kenmerkend voor zijn boeken en artikelen is de heldere analyse van de btw-vraagstukken.

Andere boeken door Stefan Ruysschaert

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vzw en btw