Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het innovatieplatform

Innoveren in het centrum van de macht

Paperback Nederlands 2008 9789052616957
Voormalig top 100Totaal 88 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Stel je wordt gebeld door de minister-president. Hij vraagt je secretaris te worden van het Innovatieplatform, waarvan hijzelf voorzitter is. Het platform is in het leven geroepen om van Nederland een innovatief land te maken. Het is een prioriteit van het nieuwe kabinet. Naast de MP zullen de ministers van OCW en EZ deel uitmaken van het IP (dit boek bevat een verklarende woordenlijst van Haagse afkortingen) en topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven en de wetenschapswereld. Wat zou je antwoorden?

Frans Nauta, toenmalig voorzitter van de stichting Nederland Kennisland, kreeg in augustus 2003 zo'n telefoontje van Jan Peter Balkenende en zei: 'Ja, natuurlijk wil ik dat doen'. Dat was de start van een tumultueuze periode die Nauta achteraf kenschetst als 'niet leuk, maar wel leerzaam'. In dit boek doet hij open en eerlijk verslag van zijn belevenissen en reflecteert hij op wat hij heeft geleerd als vernieuwer in de polder.

Het resultaat is een spannend en bij wijlen verbijsterend boek over gesmoord enthousiasme, gemiste kansen, poldercultuur en innoveren in het centrum van de macht. Nice to know voor ieder die wil weten waarom een met veel elan gepresenteerd initiatief als het Innovatieplatform tot weinig leidt; need to know voor ieder die innovatie op gang wil brengen.

'Het Innovatieplatform' is door 925.nl getipt als één van de vijf beste managementboeken van 2008.

'Het Innovatieplatform' van Frans Nauta is toepasselijk en bij vlagen hilarisch. Het is voor iedere bestuurskundeopleiding verplichte kost.'
Marc Chavannes, NRC Handelsblad.

Specificaties

ISBN13:9789052616957
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:204
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:17-10-2008

Expertrecensies (2)

Het innovatieplatform
Friso van Abbema | 25 november 2008
'Het innovatieplatform' is het verhaal van Frans Nauta, over 'innoveren in het centrum van de macht.' Wat een mooi boek! Een hele tijd dacht ik: wat is dit voor persoonsgericht dagboek waarin alleen Herman Wijffels er goed afkomt? Maar het gaat wel degelijk over innovatie en hoe ingewikkeld dat in Nederland is. De conclusie is gaandeweg voorspelbaar: het Innovatieplatform (IP) is veranderkundig bezien niet een geschikt instrument zo in het centrum van de macht en in een poldercultuur waarin macht altijd tegenmacht kent. Maar dat was waarschijnlijk ook niet de ambitie.
Lees verder
Ontluisterend verslag van een PR-stunt
Hans van der Klis | 5 november 2008
‘Niet leuk, maar wel leerzaam.’ Zo omschrijft Frans Nauta zijn periode als secretaris bij Het innovatieplatform, de organisatie die premier Balkenende bij de start van zijn tweede kabinet in 2003 in het leven riep. Met als bedoeling om innovatie hier te lande te stimuleren, naar voorbeeld van de uiterst competitieve economie van Finland.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
22 stemmen
14
6
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

achtergrond
Porren in de polderklei
Steven de Jong 10 maart 2009 Een motor van productiviteitsgroei. Ja, premier Balkenende legde als voorzitter van Het innovatieplatform de lat hoog. Anno 2009, zes jaar na de oprichting, is het 'comité van nationale redding' een stuk bescheidener.
nieuws
2009: Actiejaar voor het Innovatieplatform
Hans van der Klis 3 oktober 2008 Het innovatieplatform heeft stevige ambities. Premier Jan-Peter Balkenende maakte bekend dat Nederland op dit moment ergens tussen de tiende en twaalfde plaats schommelt op de lijst van meest innoverende economieën, maar dat een plaats bij de beste vijf tot de mogelijkheden behoort. Voormalig secretaris Frans Nauta van het Innovatieplatform is somberder: over drie weken verschijnt van zijn hand een boek, Het innovatieplatform, dat in het teken staat van ‘gesmoord enthousiasme, gemiste kansen, poldercultuur en innoveren in het centrum van de macht’.

Over Frans Nauta

Frans Nauta (1966) werkt aan een slimme overheid. Hij doet dat als lector Innovatie Publieke Sector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en als zelfstandig adviseur. Eerder was hij onder andere oprichter en voorzitter van denktank Stichting Nederland Kennisland (KL), de leidende Nederlandse denktank op het gebied van de kenniseconomie. Hij was ook de eerste secretaris en lid van het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van de minister president. Hij is lid van de Sirius beoordelingscommissie van het Platform Bèta Techniek, lid van de raad van toezicht van stichting Holland Open en was onder andere voorzitter van stichting Cybersoek, bestuurslid van de VPRO en lid van de Raad van Advies van Studio K. Frans Nauta schrijft onder andere voor 'Binnenlands Bestuur', 'Management Scope' en 'ScienceGuide'. Hij is regelmatig te horen op Business News Radio in het programma 'Aan de slag' en geeft lezingen over innovatie in binnen- en buitenland voor een zeer divers publiek.

Andere boeken door Frans Nauta

Inhoudsopgave

1. Een dankbare premier
2. Het aangekondigde telefoontje
3. Why me?
4. Haagse Hoffelijkheid
5. De toon wordt gezet
6. De werkgroep Wijffels
7. Kantoor vinden
8. Mensen zoeken
9. Mijn hoekpand
10. Innovatieplatform aan zee
11. De VVD
12. De tweede vergadering
13. Ambtelijke memo's
14. Fifteen Minutes of Fame
15. Zaagsel onder mijn stoel
16. Maij-Weggen en de inflight call
17. Hoe de tijd zich vult
18. Operatie Klop Klop
19. De sleutelgebieden
20. Werken aan de hamvraag
21. Een korte evaluatie
22. Sponsored by DSM
23. Momenten van eerlijkheid
Niet leuk, maar wel leerzaam

Verantwoording

Dank!
Afko's
Namenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het innovatieplatform