Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Zonder vrije wil

Een filosofische essay over verantwoordelijkheid

Paperback Nederlands 2011 9789057123283
Niet leverbaar.

Samenvatting

Breinwetenschappers zijn het er stilaan over eens dat de vrije wil niet bestaat. Onze bewuste beslissingen zijn de uitkomst van onbewuste processen waarover we geen ultieme controle hebben. De idee dat een bewust ik aan de knoppen zit, is een illusie. Wat zijn de filosofische gevolgen van een onvrije wil?Rationeel beschouwd zijn we niet langer verantwoordelijk voor, of schuldig aan, wat we doen of denken.

Verantwoordelijkheid vereist immers een vrije wil die niet bestaat. Maar zonder schuld verliest het recht zijn klassieke grondslag en zonder blaam kun je niemand iets kwalijk nemen. We zitten met een filosofische waarheid die niet rijmt met onze alledaagse intuïties en emoties. Toch is een leven met een onvrije wil niet zonder perspectief. Op het persoonlijke vlak kan verwijtloos leven bevrijdend werken en op het maatschappelijke vlak dringt schuldloos recht nu al onze samenleving binnen. Professionals beschouwen criminelen als risicoburgers en bestuurders zoeken hun heil bij preventie die geen schuld vereist.

Een leven zonder verantwoordelijkheid hoeft geen bedreiging voor de toekomst te vormen. Leven zonder schuld kan zelfs een uitdaging zijn. Met actuele voorbeelden als de ontuchtzaken in de katholieke kerk en kritiek op de prestatiemaatschappij laat Jan Verplaetse zien wat die uitdaging inhoudt.

Specificaties

ISBN13:9789057123283
Trefwoorden:filosofie, vrije wil
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:237
Druk:1
Verschijningsdatum:15-6-2011
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jan Verplaetse

Jan Verplaetse is filosoof en neurowetenschapper. Hij doceert moraalfilosofie aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. Zijn boek 'Het morele instinct' (2008) werd bekroond met de NWO Eureka Boekenprijs.

Andere boeken door Jan Verplaetse

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Zonder vrije wil