Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Parlementaire immuniteit

Vanuit een Europese context bezien

Paperback Nederlands 2010 9789058505798
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Artikel 71 van de Grondwet garandeert dat iedereen die aan het Nederlandse parlementaire debat deelneemt niet in rechte kan worden vervolgd of aangesproken over hetgeen hij of zij heeft gezegd of geschreven tijdens het debat. Deze bepaling heeft betrekking op het staatsrechtelijke leerstuk van parlementaire immuniteit. Dit recht geldt als één van de oudste constitutionele rechten in landen die een volksvertegenwoordiging kennen. Anno 2010 kan worden gesteld dat parlementaire immuniteit nog steeds een belangrijke garantie is om niet in rechte te worden vervolgd voor de uitlatingen die zijn gedaan tijdens het parlementaire debat. De Grondwetgever heeft zo tot uitdrukking willen brengen dat de discussies die worden gevoerd tijdens het parlementaire debat een speciale status hebben. Uit artikel 71 Grondwet kan echter tevens worden afgeleid dat buiten het parlementaire debat iedereen gelijk is voor de wet in Nederland. Een vermeende strafbare uitlating van een parlementariër is dan ook vatbaar voor een eventuele strafrechtelijke vervolging en veroordeling. Om die reden kon Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) voor zijn uitlatingen in 2010 strafrechtelijk kon worden vervolgd. In de samenleving en wetenschap ontspon zich vanaf 2008 naar aanleiding van dit proces een hernieuwde discussie over hoe ver de vrijheid van meningsuiting van een volksvertegenwoordiger zou moeten reiken. Zou een parlementariër juist niet meer moeten kunnen zeggen dan een ‘gewone’ burger die immers niet een electorale achterban heeft?

In drie verschillende bijdragen is in deze bundel niet alleen getracht het leerstuk van de parlementaire immuniteit te beschrijven, maar ook nieuwe inzichten te geven over dit vraagstuk. Daarbij hebben de drie auteurs gebruik gemaakt van het ruime onderzoeksmateriaal dat in diverse Europese landen en in de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voorhanden is.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidietoekenning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Specificaties

ISBN13:9789058505798
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:70
Verschijningsdatum:29-7-2011
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Remco Nehmelman

Remco Nehmelman is hoogleraar publiek organisatierecht aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek op diverse terreinen van het constitutioneel recht zoals (politieke) grondrechten, politiek staatsrecht en decentralisatie. Zijn onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd in het kader van het facultaire Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging.

Andere boeken door Remco Nehmelman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Parlementaire immuniteit