Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Erkenning, excuses en herstel

Een verkenning van de betekenis van het Nederlands recht en het recht van het Koninkrijk der Nederlanden bij de verwerking van het slavernijverleden

E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789089749642
Direct te downloaden

Samenvatting

Erken de rol van de Nederlandse overheid in het slavernijverleden, bied excuses aan en werk aan herstel. Doe dit in een wet, bij voorkeur in een consensusrijkswet, met betrokkenheid van het hele Koninkrijk. Dit adviseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden de Nederlandse regering op 1 juli 2021.

De studie Erkenning, excuses en herstel speelde een belangrijke rol bij de onderbouwing van dit advies. De auteurs verkenden in opdracht van het Adviescollege de juridische aspecten van de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden. De studie biedt de lezer een juridische routekaart waarin het staats­, straf­ en privaatrecht onderzocht worden op hun betekenis voor de verwerking van het slavernijverleden. Zo wordt getoond op welke manieren het Nederlands recht en het recht van het Koninkrijk der Nederlanden de verwerking van dit verleden mogelijk maakt en waar het eventueel obstakels opwerpt.
De auteurs concluderen dat de meest geschikte juridische vorm voor verwerking gevonden kan worden in erkenning, excuses en herstel in een consensusrijkswet. Die vorm maakt dat de Nederlandse overheid zich zo open mogelijk opstelt en zich verplicht om over de erkenning, excuses en herstel met de andere koninkrijkspartners tot overeenstemming te komen.

In de verwerking van het slavernijverleden staan echter vooral de verhalen voorop. Het voorwoord dat filmmaker Ida Does speciaal voor deze uitgave schreef, brengt die context tot leven, verbindt het Koninkrijk door verhalen en geeft daarmee hart aan de juridische overdenkingen in dit boek. ‘Een wet schept het kader. Het menselijk verhaal voorziet het kader van een hartslag.

Specificaties

ISBN13:9789089749642
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:86
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2021
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Arjen van Rijn

Arjen van Rijn is advocaat-partner bij De Clercq in Leiden en Den Haag. Tot 2012 was hij partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag. Hij is teamleider Bestuursrecht en houdt zich binnen het brede gebied van de zorgsector onder meer bezig met de rol van het publieke belang in de zorg, jeugdzorg, geneesmiddelenrecht, de marktpositie van zorgaanbieders en governance. Arjen van Rijn is tevens buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao (voorheen de Universiteit van de Nederlandse Antillen).

Andere boeken door Arjen van Rijn

Over Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Voor zijn boek Weerbare democratie won hij de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek van het jaar. In 2017 werd hij gekozen tot New Scientist Wetenschapstalent. Rijpkema schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad.

Andere boeken door Bastiaan Rijpkema

Inhoudsopgave

Voorwoord 5

1 Inleiding 15
2 Excuses door de regering 21
3 Erkenning, excuses en herstel in de wet 37
4 Conclusies 59

Dankwoord en verantwoording 63
Over de auteurs 65
Bijlage 66

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Erkenning, excuses en herstel