Erkenning, excuses en herstel
Een verkenning van de betekenis van het Nederlands recht en het recht van het Koninkrijk der Nederlanden bij de verwerking van het slavernijverleden
E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 1e druk 9789089749642Samenvatting
Erken de rol van de Nederlandse overheid in het slavernijverleden, bied excuses aan en werk aan herstel. Doe dit in een wet, bij voorkeur in een consensusrijkswet, met betrokkenheid van het hele Koninkrijk. Dit adviseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden de Nederlandse regering op 1 juli 2021.
De studie Erkenning, excuses en herstel speelde een belangrijke rol bij de onderbouwing van dit advies. De auteurs verkenden in opdracht van het Adviescollege de juridische aspecten van de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden. De studie biedt de lezer een juridische routekaart waarin het staats, straf en privaatrecht onderzocht worden op hun betekenis voor de verwerking van het slavernijverleden. Zo wordt getoond op welke manieren het Nederlands recht en het recht van het Koninkrijk der Nederlanden de verwerking van dit verleden mogelijk maakt en waar het eventueel obstakels opwerpt.
De auteurs concluderen dat de meest geschikte juridische vorm voor verwerking gevonden kan worden in erkenning, excuses en herstel in een consensusrijkswet. Die vorm maakt dat de Nederlandse overheid zich zo open mogelijk opstelt en zich verplicht om over de erkenning, excuses en herstel met de andere koninkrijkspartners tot overeenstemming te komen.
In de verwerking van het slavernijverleden staan echter vooral de verhalen voorop. Het voorwoord dat filmmaker Ida Does speciaal voor deze uitgave schreef, brengt die context tot leven, verbindt het Koninkrijk door verhalen en geeft daarmee hart aan de juridische overdenkingen in dit boek. ‘Een wet schept het kader. Het menselijk verhaal voorziet het kader van een hartslag.
Trefwoorden
slavernijverleden juridische verwerking erkenning excuses herstel consensusrijkswet koninkrijk der nederlanden staatsrecht recht dialooggroep slavernijverleden geschiedenis wetgeving kolonialisme maatschappij overheid misdaden tegen de menselijkheid privaatrecht strafrecht postkoloniale verhoudingen caribisch gebied dekolonisatie collectieve herinnering mensenrechten historisch onrecht internationale betrekkingen cultureel erfgoed politiek identiteit ethiek reparations transitional justice nationale identiteit historische rechtvaardigheid institutioneel racisme interdisciplinair onderzoek sociale rechtvaardigheid collectieve verantwoordelijkheid juridisch advies nationale herinnering constitutioneel recht caraïbische studies
Trefwoorden
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
1 Inleiding 15
2 Excuses door de regering 21
3 Erkenning, excuses en herstel in de wet 37
4 Conclusies 59
Dankwoord en verantwoording 63
Over de auteurs 65
Bijlage 66
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan