Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Gezag

De wetenschap van macht, gezag en leiderschap

Paperback Nederlands 2012 9789400501959
Niet leverbaar.
21,99

Samenvatting

Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heeft u als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar u luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Met gezag realiseert u niet alleen betere resultaten, het maakt het werk ook voor iedereen leuker ook voor u als leider.

Zowel macht als gezag hangt samen met aangeboren instincten. Onze hersenen zijn echter niet geëvolueerd voor de realiteit van moderne organisaties. Hierdoor raakt ons instinct van slag een mismatch. Het gevolg is een overvloed aan falende managers en de misvatting dat slechts weinigen in de wieg gelegd zijn om te leiden.

In dit boek wordt uitgelegd hoe dit instinct werkt, waardoor het van slag raakt en hoe hier beter op in te spelen. U leert zo gezag ontwikkelen in de meest onwaarschijnlijke omgeving: moderne organisaties.

Acht principes helpen u meer gezag te ontwikkelen:
1. Begrijp de uitdaging waar u als leider voor staat
2. Vind uw niche
3. Creëer toegevoegde waarde
4. Leef u in
5. Gedraag u
6. Ken uw moment
7. Speel uw rol
8. Blijf uzelf ontwikkelen.

Specificaties

ISBN13:9789400501959
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:272
Uitgever:AW Bruna
Druk:1
Verschijningsdatum:1-12-2016
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (2)

Mismatch
Nienke van Oeveren | 7 februari 2014
Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heeft u als leider Gezag nodig. In 'Gezag' leggen Mark van Vugt en Max Wildschut hoe hoe instinct voor macht en gezag werkt, waardoor het van slag raakt en hoe hier beter op in te spelen. Drie lezers beoordelen het boek.
Lees verder
Gezag
Paul Schollaardt | 28 maart 2013
Mark van Vugt en Max Wildschut leveren met 'Gezag' een prima bijdrage aan de leiderschapslectuur. 'Gezag' is een praktisch boek met een wetenschappelijke basis en die combinatie overtuigt. De auteurs zijn psycholoog en baseren zich op de evolutionaire leiderschapstheorie. Deze theorie maakt duidelijk waarom in hiërarchische organisaties natuurlijk leiderschap moeilijk waar te maken is. Zonder te wetenschappelijk te worden geven ze een basis aan gedragsobservaties die in vele leiderschapsboeken – en in de praktijk – gedaan worden. Deze basis maakt dat dit boek iets toevoegt en een aanrader is voor allen die met gezag leiding willen geven.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
4 stemmen
4
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
De boekenkast van Mark van Vugt
Joep Schrijvers 2 januari 2013 In Nederland is hij nog relatief onbekend. Dit in tegenstelling tot in de UK. Hij was er hoogleraar sociale psychologie. Hij werkte mee aan programma’s voor de BBC en Channel 4 en blogt op Psychologytoday.com. Zijn eerste managementboek, in het Nederlands De natuurlijke leider, verscheen dan ook dáár. Hij staat in de frontlinie van de evolutionaire psychologie en past die toe op leiderschap en management. Zijn nieuwste boek Gezag is net uit. Dit keer bij de boekenkast de man die ons kan vertellen of er een managersbrein bestaat of niet: VU-professor Mark van Vugt.

Over Mark van Vugt

Mark van Vugt is evolutionair psycholoog voor de groep organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Vugt werkt ook voor het Instituut voor Cognitieve en Evolutionaire Antropologie aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Kent.

Andere boeken door Mark van Vugt

Over Max Wildschut

In 2003 is Max Wildschut (1967) zijn kennis en ervaring gaan bundelen in FlowQ: een bureau dat onderzoek doet en advies geeft over de factor mens in werk. Binnen FlowQ ontwikkelde hij diverse onderzoeksinstrumenten als de flowmonitor, HPC en mindsetscan. Wildschut werkte hiervoor bij onderzoeksinstituten en in het bedrijfsleven, onder andere als consultant en projectmanager. is cognitief psycholoog. Hij studeerde in 1994 af op de effecten van stress op het geheugen en houd zich sindsdien bezig met vraagstukken rond motivatie, prestatie en welzijn. Zijn uitgangspunt daarbij is daarbij vaak de cognitieve en evolutionaire psychologie. Max Wildschut schreef 'Optimum punt' (Scriptum, 2008) en 'Darwin voor managers' (Haystack, 2009). Regelmatig verschijnen nieuwe artikelen van zijn hand op www.flowq.nl/blog

Andere boeken door Max Wildschut

Inhoudsopgave

Inleiding
Nieuwe leiders voor een nieuwe wereld
De evolutie van leiderschap
De evolutionaire psychologie
Evolutionaire Leiderschapstheorie

1. Het leiderschapsinstinct
2. De ontspoorde aap
3. Je niche vinden
4. Leef je in
5. Dien de groep
6. Ken je moment
7. Gedraag je
8. Ontwikkel je
9. Leiders leiden

Naar de natuurlijke organisatie
Noten
Bibliografie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gezag