Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Inleiding tot de rechtswetenschap

Een inleiding tot het Caribisch-Nederlands recht

Paperback Nederlands 2023 9789462909366
Nog niet verschenen, verwacht op 15‑08‑2023

Samenvatting

Inleiding tot de rechtswetenschap is een inleiding tot de theorie van het recht, waarbij drie thema's centraal staan: bronnen van recht, rechtsbeginselen en rechtsvinding.

Het boek is geschreven voor studenten in het Caribisch-Nederlands recht. Het recht van de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten komt aan bod, met waar relevant aandacht voor de BES-eilanden. De staatkundige structuur van de landen binnen het Koninkrijk wordt besproken en de lokale context komt in voorbeelden en verwijzingen naar wetsartikelen tot uiting.

Primair is dit boek echter bedoeld als een ‘Inleiding tot de rechtswetenschap’, hetgeen inhoudt dat in algemene zin over aspecten van ‘recht’ gesproken wordt. In het boek komen rechtstheoretische vraagstukken aan de orde waarmee iedere jurist te maken krijgt. Wat zijn de grondslagen van het rechtssysteem? Hoe is het recht ingebed in de maatschappij? Wat zijn de bronnen van het recht? Hoe verhouden de rechtsregels zich tot rechtsbeginselen? Hoe hangen deze vragen samen met stromingen in de rechtsfilosofie, zoals het natuurrecht en het rechtspositivisme?

Het boek biedt een eerste kennismaking met de methoden die een jurist hanteert bij zijn vakbeoefening. Hoe benadert een rechter bijvoorbeeld ‘het recht’ bij het nemen van beslissingen in concrete zaken? Welke interpretatiemethoden worden daarbij gebruikt? Daarbij wordt ook aandacht besteed aan rechtsvergelijking, met name aan de common law (het rechtssysteem zoals dat bijvoorbeeld geldt in de Verenigde Staten van Amerika) en aan rechtsvorming binnen dat systeem.

Specificaties

ISBN13:9789462909366
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:250
Druk:4
Verschijningsdatum:15-8-2023
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Inleiding tot de rechtswetenschap