Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Dans met kans

Meer zekerheid door minder controle

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789490574543
Niet meer leverbaar.

Samenvatting

Meer zekerheid door minder controle?
In de twaalf maanden na 11 september 2001 verkozen reizigers er massaal voor om, in plaats van het vliegtuig, de auto te nemen. Dit zorgde voor een explosieve stijging van het aantal verkeersongelukken en resulteerde, alleen al in de Verenigde Staten, in 5000 extra slachtoffers van de aanslagen. In diezelfde periode was er niet één dodelijk slachtoffer als gevolg van een vliegtuigongeluk van een commerciële maatschappij. Het is een mooi voorbeeld van de paradox van controle: reizigers die hun vermeende controle opgeven en hun lot in handen leggen van een vliegtuigmaatschappij, verlagen hun kansen op een ongeluk.

Weerberichten, medische controles, opiniepeilingen en financiële prognoses: we doen er alles aan om grip op onze toekomst te krijgen. Dit, ondanks het feit dat de voorspellende waarde van al deze activiteiten vaak dramatisch laag is. 'Iets is beter dan niets' lijkt hierbij ons motto. De 'illusie van controle' die we hiermee creëren levert echter juist meer onzekerheid op en kan ons voor grotere verrassingen plaatsen dan nodig is.

In ' Dans met kans' tonen INSEAD gedragswetenschappers Spyros Makridakis, Robin Hogarth en Anil Gaba op overtuigende wijze aan dat we veel minder controle over ons leven hebben dan we denken. Met een grondige statistische onderbouwing en op humoristische toon bewijzen ze een aantal contra-intuïtieve stellingen, zoals bijvoorbeeld dat we er goed aan doen om zo min mogelijk naar de dokter te gaan en dat we ons vermogen beter willekeurig kunnen beleggen dan het aan financieel analisten toe te vertrouwen. Het goede nieuws: wie de rol van het toeval accepteert, heeft aantoonbaar meer kans op een succesvol leven, zowel zakelijk als persoonlijk.

Specificaties

ISBN13:9789490574543
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:320
Druk:1
Verschijningsdatum:1-6-2011
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (4)

Dans met kans
Nico Jong | 20 april 2012
Mensen willen heel graag dingen kunnen voorspellen en invloed uit oefenen op de toekomst. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn sterk bepalende factoren in hun leven. Vaak echter, moeten zij belangrijke beslissingen nemen in situaties waarin voorspellingen nauwelijks mogelijk zijn, evenmin als controle over de resultaten. Veel mensen lijden aan de illusie van controle en denken daardoor dat de toekomst voorspelbaarder is en minder onzeker dan zij in feite is. Of zij geloven zelfs dat zij toevallige gebeurtenissen door hun eigen handelen kunnen beïnvloeden. Zij ontkennen dan de rol van het lot in hun leven.
Lees verder
Dans met kans
Wardy Poelstra | 16 februari 2011
'Meer zekerheid door minder controle', luidt de ondertitel van 'Dans met kans', een boek over de rol van toeval en (on)zekerheid in ons leven, geschreven door een drietal INSEAD-wetenschappers. Die ondertitel is intrigerend paradoxaal: hoe kun je nu aan zekerheid winnen door controle op te geven?
Lees verder
Dans met kans
Peter van der Wel | 8 februari 2011
Dans met kans, een intrigerende titel, met een even integrerende ondertitel: Meer zekerheid door minder controle. Drie (!) INSEAD hoogleraren die denken nog iets toe te kunnen voegen aan de recente reeks boeken over de rol van toeval in ons leven? Denk aan de Zwarte Zwanen van Taleb, De dronkemanswandeling van Mlodinow en A random Walk down Wallstreet van Malkiel. Maken zij hun pretenties waar?
Lees verder
Dans met kans
Martin van Staveren | 25 januari 2011
Het is een prachtige titel: 'Dans met Kans: Meer Zekerheid door Minder Controle'. Dit belangwekkende boek is geschreven door Spyros Makridakis, Robin Hogarth en Anil Gaba, allen als gedragswetenschappers verbonden aan business-school INSEAD. Het boek behandelt een zeer actueel onderwerp: hoe kunnen we effectiever omgaan met onzekerheid? Volgens de auteurs door het loslaten van de illusie van controle. Klinkt dit logisch?
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
4 stemmen
2
1
0
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Spyros Makridakis: ‘Je kunt het toeval niet verslaan’
Rick Nieman 4 april 2011 De zakenwereld wordt steeds gecompliceerder, maar tegelijkertijd is er een toename van het aantal middelen dat de moderne manager voorhanden heeft. Real-time informatievoorziening, veelomvattende computermodellen, bewezen businesstheorieën van zakelijke goeroes. Slimme zakenmensen kunnen dus hun eigen lot bepalen, en de toekomst naar hun hand zetten. Onzin, zeggen de van INSEAD afkomstige auteurs van het nieuwe boek Dans met Kans; meer zekerheid door minder controle. Pas wie de illusie van controle opgeeft, krijgt daadwerkelijke controle, beweren zij.

Over Spyros Makridakis

Spyros Makridakis is voormalig Olympisch kampioen zeilen en professor emeritus in de beslissingswetenschappen aan INSEAD in Frankrijk. Eerder verscheen van hem onder andere Forecasting Methods for Management, waarvan er wereldwijd 120.000 stuks zijn verkocht.

Andere boeken door Spyros Makridakis

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dans met kans