Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.

Jaap Jan Brouwer over Rijnlanders versus Angelsaksen (Management Topics)

Ever the twain shall meet

Luisterboek Nederlands 2007 9789077387429
Verkooppositie 999999958 dagen in de top 100
Dit artikel is niet leverbaar.

Samenvatting

De audio-cd 'Rijnlanders versus Angelsaksen' maakt onderdeel uit van de audioreeks Management Topics. Management Topics is een serie hoorcolleges over managementonderwerpen die de actualiteit van morgen bepalen. In deze aflevering staat de Rijnlandse kwestie centraal. Jaap Jan Brouwer schreef er in 2005 samen met professor Piet Moerman een boek over: 'Angelsaksen versus Rijnlanders', met als sprekende ondertitel 'Een zoektocht naar overeenkomsten en verschillen in Europees en Amerikaans denken'. Speciaal voor de reeks Management Topics schreef Jaap Jan Brouwer een volledig geactualiseerd essay over deze 'kwestie'.

Het is een essay in de beste Rijnlandse traditie geworden. Niet zoeken naar verschillen maar naar overeenkomsten. En dat blijkt, als u even de moeite neemt om de begrippen Rijnlands en Angelsaksisch te ontdoen van hun connotaties, niet al te moeilijk. Dan wordt de historische context van beide concepten duidelijk en blijkt dat de tijd al veel scherpe kantjes van het Angelsaksische model heeft afgevlakt. Zelfs typisch Rijnlandse concepten als zelfsturing of zelfsturende teams zijn in het Angelsaksisch denken inmiddels gemeengoed. In essentie blijkt het verschil tussen Rijnlands en Angelsaksisch ideologisch van aard: het geloof in maakbaar versus niet maakbaar. Tussen 'zekere ónzekerheden' en 'ónzekere zekerheden'.

Waarom kiezen managers dan toch zo vaak voor Angelsaksische oplossingen? Dat kan niet liggen aan de kracht van het Angelsaksische model of de perfecte balans van dat concept. Nee, zo zegt Brouwer, dat ligt aan het Rijnlandse model zelf. Rijnlands leeft van de nuance. Hoewel het een concept is dat bij uitstek geschikt is om de huidige complexiteit te lijf te gaan, is het ook een concept dat zelf nogal complex is. Bovendien is het Rijnlandse concept nog te weinig uitgekristalliseerd en daarmee fragmentarisch van karakter. Het Angelsaksische concept is juist bijzonder enkelvoudig en (lijkt) daardoor meer uitgewerkt. De stortvloed aan boeken van Angelsaksische bodem versterkt dit nog eens: kant-en-klare systemen opgediend in hapklare brokken. En dan lijkt de keuze snel en gemakkelijk gemaakt.

Té snel en té gemakkelijk, zegt Brouwer. Enige twijfel bij de keuze tussen Rijnlands of Angelsaksisch is minimaal op zijn plaats. Besef dat alle Angelsaksische literatuur vanuit Amerikaans perspectief is geschreven en zich dus bijna nooit goed verhoudt tot de Europese werkelijkheid. En vaak ook niet tot de Amerikaanse werkelijkheid, omdat veel Angelsaksische oplossingen voortkomen uit een schijnwereld, gecreëerd vanuit het idee dat de wereld, of de organisatie, maakbaar is. Het Rijnlandse model mag dan nog niet volledig zijn uitgewerkt, het is in elk geval een concept dat recht doet aan de werkelijke werkelijkheid.

Deze audio-cd beantwoordt elementaire vragen als: wat is Rijnlands precies? En wat is Angelsaksisch? Waar komt het vandaan? Wat zijn de organisatorische kenmerken van beide concepten? En wat zijn de consequenties hiervan? Wat zijn de overeenkomsten? En wat de verschillen? En natuurlijk de hamvraag: wat is beter?

Het thema wordt van meerdere kanten belicht zodat u in ongeveer één uur bent bijgepraat.

Specificaties

ISBN13:9789077387429
Taal:Nederlands
Bindwijze:luisterboek
Aantal pagina's:69
Druk:1
Verschijningsdatum:24-7-2007
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Rijnlandse kwesties
Pierre Pieterse | 16 mei 2007
Zojuist is in de audioreeks Management Topics de aflevering Rijnlanders versus Angelsaksen verschenen met de intrigerende ondertitel ‘Ever the twain shall meet’. Deze aflevering van de hand van Jaap-Jan Brouwer (onder andere auteur van het boek Angelsaksen versus Rijnlanders dat hij samen met Piet Moerman schreef) is een essay in de beste Rijnlandse traditie geworden.Lees verder

Lezersrecensies

3.3 van de 5
4 stemmen
1
1
0
2
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jaap Jan Brouwer

Jaap Jan Brouwer studeerde medicijnen en rechten in Groningen en is al meer dan twintig jaar actief als organisatieadviseur. Hij werkte o.a. bij Het Ministerie van VWS en de Stuurgroep Toekomstscenario's Gezondheidszorg en schreef meerdere boeken, waaronder 'Angelsaksen versus Rijnlanders', 'Organiseren in een veranderende wereld' en 'Nieuw Europees organiseren'. Hij is mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.

Andere boeken door Jaap Jan Brouwer

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Contextuele keurslijven
3. Auftragstaktik
4. Befehlstaktik
5. Rijnlandse praktijken
6. Nieuw Angelsaksisch organiseren
7. Planning & Control versus Onzekerheid
8. Conceptuele keurslijven
9. Rijnlandse toekomst

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Jaap Jan Brouwer over Rijnlanders versus Angelsaksen (Management Topics)