Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Een nieuw schandaal op Wall Street

Vandaag is het zes jaar geleden dat investeringsbank Lehman Brothers ten onder ging aan onverantwoorde speculaties met kredietderivaten. De wereldeconomie likt nog steeds de wonden van de massale crisis die daaruit voortvloeide, maar Wall Street is volgens bestseller-auteur Michael Lewis alweer ondergedompeld in het volgende schandaal.

Jeroen Ansink | 15 september 2014 | 1-2 minuten leestijd

In Flitshandel duikt Lewis in de wereld van de ‘high frequency traders’: computergestuurde beurshandelaren die dankzij supersnelle internetverbindingen nét iets sneller toegang hebben tot marktinformatie dan andere beleggers.

Doorgestoken kaart, concludeert Lewis, die zich met boeken als Vuil spel en The big short al jaren profileert als het geweten van de financiële wereld. Dankzij de voorsprong van enkele miliseconden kunnen ‘high frequency traders’ zich op het moment van een beurstransactie nog snel even tussen de koper en verkoper wurmen om minieme schommelingen tussen vraag en aanbodsprijs in eigen zak te steken. Het verschil is volgens Lewis genoeg om jaarlijks miljarden dollars af te romen van huis, tuin en keukenbeleggers die geen idee hebben van wat er achter de schermen gebeurt.

Lewis, in een vorig leven zelf beurshandelaar bij Salomon Brothers, presenteert zijn uitstekend geschreven boek vanuit het perspectief van de Canadese trader Brad Katsuyama. De medewerker van Royal Bank of Canada was zo geschokt door de praktijk die hij aantrof dat hij uiteindelijk met een aantal gelijkgestemde collega’s zijn eigen elektronische handelsplatform creëerde. Op de IEX is de invloed van ‘high frequency traders’ tot een minimum beperkt.

Flitshandel leidde bij verschijning in de Verenigde Staten tot ongekend heftige reacties. De FBI zag zich genoodzaakt een onderzoek in te stellen, de Republikeinse senator John McCain eiste opheldering in het Congres, en Lewis, die toch al weinig vrienden heeft op Wall Street, werd in de financiële pers uitgemaakt voor alles wat slecht is. Dat weerhield het boek er echter niet van om een van de grootste bestsellers van het jaar te worden. Ook voor de IEX heeft de commotie geen windeieren gelegd: het alternatieve platform haalde onlangs nog 75 miljoen dollar aan durfkapitaal op.

Over Jeroen Ansink
Jeroen Ansink (Utrecht, 1970) is financieel-economisch journalist. Sinds 1998 woont en werkt hij in New York, aanvankelijk als correspondent voor FEM Business, later ook voor bladen als HP/De Tijd, Management Team, Forum en Fortune.com. Voor Managementboek schrijft hij interviews, recensies, en summaries. Ansink voltooide een vrij doctoraal in de Letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (adoptierichting geschiedenis) en behaalde het certificaat Business Journalism aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennsylvania.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden