Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Zomerlezen - De koffer van Cor Molenaar

Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.

Cor Molenaar | 1 juli 2024 | 4-5 minuten leestijd

Ieder jaar sta ik te treuzelen bij je koffer: welk boek neem ik dit keer mee? Een leesboek, een managementboek of een studieboek? Daarnaast is er natuurlijk de vraag of ik het boek uiteindelijk ook echt ga lezen. Voor een leesboek vind ik mijn Kindle daarom een uitkomst. Je kunt verschillende boeken meenemen, je hoeft dus niet te kiezen en de boeken zijn nog voordelig. Vaak laad ik enkele boeken, die ik soms niet lees, ze wachten geduldig in mijn Kindle. Je weet maar nooit. Het weer slaat om, je wilt even rust en dan pak je een lekker leesboek.

Kennis van veranderingen, zelfreflectie

Maar er is meer. De ontwikkelingen gaan zo snel. Iedere dag word je weer geconfronteerd met veranderingen, in de politiek, op economisch vlak, maar ook op menselijk vlak. Het leven wordt steeds gecompliceerder en toch wil je het begrijpen, je eigen mening vormen en misschien wel je gedrag aanpassen. Tijdens de jurybijeenkomsten voor de afgelopen editie van het Managementboek van het Jaar kwamen veel boeken voorbij die juist ingaan op deze veranderingen, de mogelijke lessen die je eruit kunt leren. Deze benadering zie je ook terug in de Shortlist, waarbij Giftig gedoe op de werkplek de winnaar werd. Maar ook boeken als Samenwerken aan maatschappelijke opgaven en Morele dillema’s in de boardroom laten zien dat managers worstellen met de veranderingen. Ook blijkt dat veel managers zoeken naar een oplossing: hoe moet ik dit aanpakken. Wat dat betreft zijn dit boeken die je goed kunt lezen in je vakantie, niet te zwaar, lekker praktisch en een reden voor zelfreflectie. Even weg uit de dagelijkse sleur.

Maar als je een stapje dieper wilt gaan in je reflectie en als je worstelt met al die verschillende karakters en meningen is Als alle breinen werken van Saskia Schepers zeker aan te bevelen. Niet alleen krijg je begrip voor karakters die een a-typisch gedrag vertonen, ADHD, Narcisten, Egoisten, dyslectie of welke groepering dan ook, maar ook verdiept het je kennis in jezelf. Een mooie aanvulling op zelfreflectie.

Maar vergeet AI niet

Eigenlijk zie ik voor de boeken drie richtingen ontstaan, die je wel mee moet nemen in je koffer :

- Boeken over zelfreflectie, wie ben ik en wat doe ik?
- Boeken over omgaan met veranderingen, een thema dat je meteen kan toepassen in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kun je de veranderingen succesvol benutten.
- Maar is er ook een derde trend die je zeker niet mag missen, de trend van AI, Artificial Intelligence.

Opeens was daar chatGPT, een AI tool die informatie van internet bundelt op basis van een normale zoekvraag. Scholen vragen zich radeloos af wat dit betekent voor studenten, hoe kunnen verslagen en scripties nog objectief beoordeeld worden? Ook journalisten zijn bang voor hun baan, immers een ChatGPT toepassing kan de journalist eenvoudig vervangen.

Maar nu wij meer inzicht hebben in de werking en mogelijkheden van ChatGPT komen ook de beperkingen: diepgang, objectiviteit en zelfs juistheid. Maar toch, AI gaat veel meer impact krijgen dan wij denken, op bedrijfskundig en sociaal terrein.

Grote impact

AI is meer dan ChapGPT, denk hierbij maar aan beelden, geluiden, vertalingen, productontwikkeling en vervaardigen van images. Daarnaast zal machinelearning, waarbij data met elkaar vergeleken worden en variabelen worden geanalyseerd, een grote impact krijgen, bijvoorbeeld in marketing en bij voorspellingen. Maar ook algoritmes leiden tot procesveranderingen en tot observaties die het ons mensen makkelijker maken en impact kunnen hebben. Een negatief voorbeeld is natuurlijk de toeslagenaffaire waarbij onjuiste conclusies werden genomen op basis van algoritmes.

Maar laat ik duidelijk zijn, AI is er en wordt steeds beter. AI zal leiden tot transformaties en hervormingen op ieder gebied. Amazon, Google, Apple en OpenAI investeren miljarden in toepassingen en verbeteringen. Niets doen is nu echt geen optie meer. Maar het gaat niet alleen om techniek, maar ook om managerial skills om te begrijpen wat er gebeurt, waarom het gebeurt en wat er nog zal gebeuren.

Het boek dat ik iedereen kan aanbevelen is De AI-revolutie van Maarten Sukel. Geen technisch boek, maar juist de beschrijving van wat is AI en wat kun je er mee. Veel voorbeelden en toepassingen. Eigenlijk moet iedereen dit boek lezen. Het is geen vlot, maar wel een goed leesbaar boek met uitstekende uitleg en voorbeelden. Ik las het in stukjes, een hoofdstuk per keer. Daarna nam ik even rust om het te laten bezinken, erover na te denken voor ik verder las. Mijn advies: maak een lijstje van onderwerpen en toepassingen die je moet bespreken met je collega’s, je team of je leidinggevenden. Het gaat om een toekomst die sneller op ons af komt dan je zou kunnen denken.

Vakantie is voor ontspannen en opladen, voor socialising en zelfreflectie. Boeken zijn hier onderdeel van. Pak dan niet alleen een leesboek, maar juist een managementboek waardoor je verrijkt uit de vakantie komt.

Over Cor Molenaar

Cor Molenaar is directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseur van gerenommeerde bedrijven, zowel in de retail als de dienstverlening. Hij is auteur van verschillende boeken, waaronder Het einde van concurrentie en Demand Driven Business Strategy.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden