Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Over leven als ondernemer Worstelingen van een vrouwelijke ondernemer

Ondernemerscoach Noëlla de Jager herkent de worstelingen waar vooral ondenemende vrouwen last van hebben. Ze schreef speciaal voor vrouwen een eerlijk en openhartig boek over haar eigen worstelingen als ondernemer van Good Place 2 Work. Een flexwerkplek voor vrouwelijke professionals die ze in 2010 in Rotterdam is gestart.Een preview.

Noëlla de Jager | 25 september 2020 | 3-4 minuten leestijd

Ondernemen is populair
De afgelopen jaren zetten jaarlijks ruim 150.000 mensen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Het aandeel vrouwen hierin is ruim een derde en groeiende. Waar mannen vaker een gat in de markt zien voor een nieuw product of zakelijke dienst en gelijk grote stappen zetten, zijn vrouwen realistischer. Zo wegen ze de risico’s van het ondernemerschap zorgvuldig af. In plaats van een snel groeiend bedrijf met personeel, willen ze liever een inkomen verdienen met wat ze graag doen. Daarnaast investeren ze vaak minder en groeien langzamer. Vrouwelijke ondernemers gaan intussen minder vaak failliet, iets wat in meerdere studies wereldwijd bevestigd wordt.

Ondernemen met een succesformule
Legio boeken zijn geschreven over hoe je moet ondernemen om succesvol te worden. Vaak zijn deze gebaseerd op bepaalde principes of een succesformule van een geslaagde ondernemer of business coach. Het grootste probleem dat ik echter zag en nog steeds zie, is dat veel ondernemers vaak niet verder komen dan de eerste paar stappen van een succesformule. De grootste hindernis die genomen moet worden, ben je namelijk meestal zelf. Het zijn vooral je eigen overtuigingen die je tegenhouden om te groeien.

Zo zag ik vrouwen veelal worstelen met vergelijkbare thema’s, zoals een serieus tarief vragen, actief aan acquisitie doen en de eigen zichtbaarheid vergroten. Waar veel vrouwen tegenaan lopen, is dat ondernemen meer is dan alleen je vak goed uitoefenen. Dit was in loondienst misschien voldoende. Maar ondernemerschap betekent ook dat je jezelf continu in de etalage zet. Dit is vaak lastiger dan ze hadden gedacht. Het bekende spreekwoord ‘bescheidenheid siert de mens’ heb ik inmiddels aangevuld met ‘… maar is een blok aan het been van de vrouw’.

Kijk mij eens goed bezig zijn
Op sociale media zie je andere ondernemers berichten posten ‘kijk mij eens goed bezig zijn’. Je krijgt dan al snel de indruk dat jezelf misschien maar wat aanrommelt. Dat heb ik meer dan eens gevoeld. Ik miste dan ook vooral een eerlijk verhaal over ondernemen. Niet de successen hebben mij als ondernemer laten groeien, maar vooral de momenten waarop ik het moeilijk had. Om jezelf na zo’n moment weer op te pakken en er weer voor te gaan is lastig. Maar het maakt wel het verschil of je weer doorgroeit als ondernemer.

Overleven als ondernemer
In mijn leven als ondernemer heb ik genoeg succesmomenten gehad en ondernemen is leuk als je succes hebt. Maar eerlijk is eerlijk, ondernemen is soms gewoon overleven. Daar is niets mis mee. Juist die moeilijke momenten bieden je echte kansen om verder te groeien.
In mijn boek Over leven als ondernemer deel ik korte verhalen over mijn missers en twijfels en vooral wat ik ervan heb geleerd. Niet alleen de les van dat moment, maar ook hoe ik er na 10 jaar ondernemen op terugkijk. De worstelingen hebben gemaakt dat ik steviger in mijn schoenen sta. En hiermee wil ik de lezer inspireren en steunen, want ‘Als ik het kan, dan kan jij het zeker ook’.

Noëlla de Jager [1966], afgestudeerd aan TU Delft in Scheikundige Technologie, tweevoudig moeder (13 en 18 jaar) en oud-Unilever manager heeft in 2010 Good Place 2 Work opgericht: een Rotterdamse flexwerkwerkplek voor vrouwelijke professionals. Haar passie is mensen met elkaar verbinden en haar missie om vrouwelijke ondernemers samen te laten werken aan de groei van het eigen bedrijf. Noëlla gelooft in het Popcornprincipe, de tegenhanger van de krabbenmand. Het principe staat voor energie en tijd in andere vrouwelijke ondernemers en elkaar steken, zodat ze met z’n allen de pan uit kunnen knallen. Ze is de auteur van Over leven als ondernemer Worstelingen van een vrouwelijke ondernemer.

Over Noëlla de Jager
Noëlla de Jager [1966], afgestudeerd aan TU Delft in Scheikundige Technologie, tweevoudig moeder (13 en 18 jaar) en oud-Unilever manager heeft in 2010 Good Place 2 Work opgericht: een Rotterdamse flexwerkwerkplek voor vrouwelijke professionals. Haar passie is mensen met elkaar verbinden en haar missie om vrouwelijke ondernemers samen te laten werken aan de groei van het eigen bedrijf. Noëlla gelooft in het Popcornprincipe, de tegenhanger van de krabbenmand. Het principe staat voor energie en tijd in andere vrouwelijke ondernemers en elkaar steken, zodat ze met z’n allen de pan uit kunnen knallen. Haar ongeremde enthousiasme en geloof in vrouwelijk ondernemerschap maakt dat de vrouwen van GP2W zich met elkaar kunnen verbinden en samen op zoek gaan naar oplossingen en nieuwe uitdagingen. Door haar diverse banen bij Unilever en 10 jaar ondernemerschap waarover zij haar boek ‘Overleven als Ondernemer’ schreef, heeft Noëlla een brede kennis opgebouwd, die zij inzet voor de vrouwelijke ondernemers van GP2W. Dit doet ze onder andere met de maandelijkse kennissessies die als doel hebben de ondernemersvaardigheden te vergroten, maar ook als ondernemerscoach in persoonlijke trajecten. In 2015 is zij voor haar werkzaamheden genomineerd voor de Joke Smit Aanmoedingsprijs door het ministerie van OCW.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden