Een organisatie waarin professionals worden uitgedaagd om met een frisse blik te kijken naar processen en producten, naar samenwerking en leiderschap, naar cultuur en structuur. Om daar zelf blijer van te worden én samen een organisatie te creëren waarin flow de normaalste zaak van de wereld is. Een organisatie waar klanten en werknemers van houden.
Waarom een lerende organisatie?
In een wereld die in het teken staat van voortdurende verandering, innovatie en co-creatie heb je wendbaarheid en vrijheid nodig om in te spelen op vragen van je klant, of om de dingen net even anders te doen dan je concurrent. Niet voor niets duiken steeds vaker de termen ‘Lean’ en ‘Agile’ werken op. Wij, Inge Schilders en Brigit van Rossum, auteurs van het teamspel Spijbel, Snoei en Struikel, spreken liever over de lerende organisatie.
Het gaat niet vanzelf
Een lerende organisatie bouw je niet van de ene op de andere dag, het is een groeiproces. Het vraagt geduld, doorzettingsvermogen, vertrouwen en durf om te experimenteren. Een lerende organisatie ontstaat met vallen en opstaan, met kleine stappen. En door gewoon te beginnen! Het teamspel Spijbel, Snoei en Struikel helpt je daarbij.
Een goede start
De 36 opdrachtkaarten van Spijbel, Snoei en Struikel nodigen uit om op de werkplek samen te gaan experimenteren met nieuw gedrag.
Na iedere spelkaart word je door een van de vier reflectiekaarten uitgenodigd na te denken over dat nieuwe gedrag. Wat werkt er wel en niet voor jullie en wat willen jullie vasthouden of toch liever loslaten. De veranderingen komen dan op een speelse manier, in kleine stappen en precies passend bij ieder teamlid. Uit onderzoek weten we dat veranderingen op deze manier het langst beklijven.
De vier bouwstenen van een lerende organisatie
Het spel is gebaseerd op literatuur en praktijkonderzoek. Op basis van dit onderzoek hebben de auteurs de vier bouwstenen van de lerende organisatie samengesteld. Je ziet ze terug in de vier kleuren spelkaarten:
1. De blauwe kaarten helpen om in de organisatiestructuur ruimte te maken voor leren van en met elkaar.
2. De groene kaarten ondersteunen de ontwikkeling van een lerende teamcultuur.
3. De gele kaarten stimuleren gespreid leiderschap.
4. De rode kaarten dagen je uit nieuwe persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen.
De vier reflectiekaarten maken de verandercirkel rond en verduurzamen gewenst gedrag en de veranderrichting.
Een jaarrond feestje
Sommige spelkaarten kunnen in een uur gespeeld worden, de meeste spelkaarten vragen meerdere weken tijd om van en met elkaar te leren. Je zult met je team minimaal een jaar lang veel plezier beleven aan Spijbel, Snoei en Struikel.
Met het bijpassende teamspelbord kunnen jullie het proces nog eens een extra boost geven door zichtbaar cyclisch te werken en direct een onderzoekende houding met betrekking tot jullie eigen gedrag te ontwikkelen.
Het teamspel Spijbel, Snoei en Struikel is een heus verandertraject in een prachtig vormgegeven speldoosje met uitnodigende spelvormen waarvan iedere medewerker zin krijgt om een stapje te zetten. Een spel dat echte beweging voor elkaar weet te krijgen en dat iedereen werkplezier brengt!
Brigit van Rossum MSc is eigenaar van Dair Academy voor leiderschap en organisatieontwikkeling. Inge Schilders is eigenaar van uitgeverij Het Kleine Avontuur. Ze zijn de makers van Spijbel, Snoei en Struikel.
Over Brigit van Rossum
Brigit van Rossum MSc is eigenaar van Dair Academy voor leiderschap en organisatieontwikkeling. Zij staat voor innovatie, doordenking en actie. Zij houdt ervan de toekomst naar het nu te brengen en staat voor een ontwerp gerichte aanpak.
Met haar achtergrond als directeur van diverse scholen, als masterdocent leiderschap, innovatie en organisatie en met haar wetenschappelijke onderzoek naar informeel leren op zak, weet zij als geen ander hoe organisaties op weg kunnen gaan naar een lerende organisatie.