Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Professionals aan het stuur - 10 pijlers voor zelfsturing in je organisatie

Wil je meer eigenaarschap bij professionals of zijn jullie in de organisatie aan het bouwen aan zelforganiserende of zelfs zelfsturende teams? Chris Peek en Véronique Willems hebben een fundament voor meer zelfsturing mbv 10 pijlers beschreven in Professionals aan het stuur. Zij zien te veel organisaties vastlopen en terugvallen in ‘oud gedrag’. Een preview.

Véronique Willems – van den Hurk | 30 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

De druk op de professional vandaag de dag is groot. Klanten hebben hoge verwachtingen en zijn mondig. Organisaties varen qua kosten scherp aan de wind en verwachten een stapje extra. We zien dat professionals verstrikt raken in allerlei regels, procedures, verslagen en rapporten. Professionals kunnen niet altijd meer doen waarin ze goed zijn en waarvoor ze ooit voor hun vak gekozen hebben. Dat vinden wij een gemiste kans. Ieders talent en knowhow is namelijk hard nodig bij het leveren van optimale dienstverlening aan klanten.

Wat voegt juist dit boek toe?

Meer zelfsturing en eigenaarschap zijn kansrijke bewegingen om bovenstaande problematiek het hoofd te bieden. Over de voordelen is al veel geschreven. Die lijken soms zo aantrekkelijk dat organisaties snel besluiten om tot invoering van zelfsturende of zelforganiserende teams over te gaan. Dat leidt in de praktijk vaak tot problemen. Die praktijk is namelijk weerbarstiger. In dit boek beschrijven we 10 concrete pijlers die je als een soort van fundament onder zelfsturing kunt zien. Pijlers die je stuk voor stuk op orde moet hebben, anders is de verandering gedoemd om te mislukken.

Juist meer sturing i.p.v. minder

We bieden een praktisch handboek vol met ideeën en voorbeelden hoe je die verschillende pijlers kunt versterken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de leidinggevenden. Want hoewel meer zelfsturing suggereert dat er sprake is van minder leidinggeven, zeggen wij juist dat je, zeker in het begin, wellicht meer maar dan wel anders moet leidinggeven. De uitdaging is om meer vanuit gelijkwaardigheid in gesprek te gaan en verantwoordelijkheid bij de professional zelf terug te leggen.  Het beeld van samen autorijden als team gebruiken we hierbij als metafoor. Het (team)doel is om samen op een efficiënte en doelgerichte wijze de eindbestemming te halen.

Zelfsturing versterken in dialoog met je professionals

De wens voor meer ruimte en eigenaarschap komt vaak ook vanuit de professionals zelf. Hoe koester je die beweging en voorkom je dat je toch weer vanuit het oude -hiërarchische- paradigma blijft acteren? Dit vraagt continu alert zijn op ieders gedrag en samen experimenteren én leren. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de stafdiensten. Je kunt ze niet vroeg genoeg betrekken bij deze veranderingen. Ook voor hen zien wij de uitdaging om zich minder voorschrijvend, maar meer faciliterend op te stellen.

Quickscan en Dialoogkaarten

Professionals aan het stuur gaat in op deze aspecten. Het biedt allerlei handvatten en instrumenten. Zo ook een Quickscan die helpt om vanuit verschillende perspectieven de huidige situatie in kaart te brengen en het gesprek op gang te brengen. Bij het boek is een set van Dialoogkaarten ontwikkeld, die op verschillende manieren ingezet kan worden en een katalysator is voor reis die de professionals aan gaan.

Professionals aan het woord

In het boek laten we een aantal professionals aan het woord uit diverse branches. Zij geven een inkijkje in hoe zij het proces van naar meer zelfsturing vorm hebben gegeven, waar ze tegenaan zijn gelopen en welke adviezen ze vanuit hun ervaring voor de lezer hebben.

Belangrijkste boodschap: het is hard werken, het gaat echt met vallen en opstaan, voor je het weet val je toch weer terug op oud gedrag. Maar wat is het gaaf om dit met je professionals te realiseren.

Chris Peek en Véronique Willems zijn beide actief als zelfstandig senior trainer, (team)coach en adviseur. Ze begeleiden professionals, (management)teams en organisaties o.a. op het gebied van teamontwikkeling, (persoonlijk) leiderschap en cultuurverandering. Professionals aan het stuur is hun eerste boek.

Over Chris Peek

Drs. Chris Peek werkt met professionals en (management) teams op de thema’s leiderschap, samenwerking en effectiviteit. Zijn klanten komen uit diverse sectoren zoals de financiële dienstverlening, het onderwijs en de rechterlijke macht.

Over Véronique Willems – van den Hurk

Drs. Véronique Willems – van den Hurk begeleidt als opleidingskundige organisaties bij cultuurveranderingen. Als trainer en teamcoach werkt zij veel binnen het onderwijs, de zorg en de financiële dienstverlening.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden