Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het product owner boek - Handboek voor product owners

‘Het product owner boek’ is een verzameling best practices waar een product owner in de praktijk veel aan heeft. We komen los van theoretische beschrijvingen ‘hoe Scrum moet’ en delen de 100+ jaar praktijkervaring die wij bij Productowner.nl hebben opgedaan. 

Linus Wiggers, Jediael Karim, Jochem Nuij, Tony van Driel | 10 november 2023 | 3-4 minuten leestijd

Waar we beknopt wilden blijven zijn er toch 37 hoofdstukken op papier gekomen. Deze hoofdstukken kun je ieder apart lezen, maar van ons mag je natuurlijk ook het boek van begin tot eind verslinden. Voor de nodige structuur is elk hoofdstuk opgebouwd aan de hand van dezelfde vijf vragen. In dit artikel kijken we terug op het schrijven van het boek zelf aan de hand van dezelfde vijf vragen.

Wat is het?

Het product owner boek is een praktisch handboek voor elke product owner. Ook een productmanager, projectleider of programmamanager kan er baat bij hebben. Centraal in het boek staat het product owner canvas (dat gratis is te downloaden), een ‘checklist’ die de product owner kan gebruiken om na te gaan of alles onder controle is.

Zeven delen

Het boek is opgebouwd uit de zeven delen van het canvas:

1. Product owner - wat je over jezelf wil weten
2. Gebruiker - die staat centraal, bij alles wat je doet
3. Team - noodzakelijk om het product te ontwikkelen
4. Omgeving - hierin ‘leeft’ het product, de markt en alle stakeholders
5. Maken - er is een fase waarin (onderdelen van) het product worden gemaakt
6. Gebruiken - hoe wordt het product in de praktijk gebruikt
7. Waarde - het einddoel: zoveel mogelijk waarde toevoegen voor de gebruiker

Waarom is het belangrijk?

Toen wij eind 2022 begonnen met schrijven van Het product owner boek was er nog geen enkele Nederlandstalige ‘handleiding’ voor het vak van de product owner. In de praktijk zien wij dat deze rol binnen organisaties op verschillende manieren wordt vormgegeven: de ene keer ben je als product owner vooral bezig met schrijven van user stories, in andere gevallen ligt jouw focus bij de markt en de gebruikers van het product. Om een goede product owner te zijn moet je iets weten over alle onderwerpen die je tegen kunt komen. Wij vonden het belangrijk om een opstapje te geven aan product owners, een startpunt om je te verdiepen in de onderwerpen die we allemaal wel een keer tegen (gaan) komen in onze carrière.

Hoe kijken wij ernaar?

Wij zijn bij Productowner.nl vooral gericht op de praktijk. We spreken veel product owners, trainen ze en spreken regelmatig opdrachtgevers. Wij krijgen veel vragen vanuit de praktijk. Er is geen product owner school, je zult dit vak moeten leren door het te doen. Dat geldt ook voor al onze collega’s, die hebben jarenlang werkervaring opgedaan. Dat heeft ons gemotiveerd om een laagdrempelig boek te schrijven waar we beginnende en gevorderde product owners een stapje verder mee kunnen helpen.

Wat kun jij hier concreet mee?

Je kunt het canvas op verschillende momenten gebruiken:

Bij aanvang van de productontwikkeling. Wat is wel en wat is niet helder?

Bij jouw start in een nieuwe omgeving. Wat weet je wel en wat niet?

Bij gesprekken met stakeholders. Hebben zij alles wat het product raakt nog in beeld? Loopt alles zoals we zouden willen?

Bij zelfreflectie. Heb je voldoende kennis en vaardigheden om alles in te vullen of verbeteren?

Heb je een onderwerp gevonden waar het niet (meer) lekker loopt? Sla dan het boek weer even open om te kijken of de tips en suggesties jou verder helpen

Aan de slag! Download het canvas met handleiding, breng je team samen en vul het in op zoek naar verbeterpunten! 

Over Linus Wiggers

Linus Wiggers is naast auteur van 'Het product owner boek' partner bij Productowner.nl. Van huis uit is Linus een een IT-specialist met ruime ervaringen in verschillende IT-trajecten en omgevingen. Van product owner tot business analist en van projectleider tot product manager, Linus past in vele rollen in de wereld van digital.

Over Jediael Karim

Jediael Karim (1993) is van origine opgeleid tot werktuigbouwkundige. Begonnen als manager van een tandartspraktijk, vervolgens corporate consulting en uiteindelijk is hij terechtgekomen in de IT product development. Binnen de IT heeft hij in vier jaar tijd meerdere rollen vervuld zoals binnen service management, business analyse, data (analytics) en solution architectuur. Inmiddels is hij een product owner die vooral in corporate omgevingen actief is.

Over Jochem Nuij

Jochem Nuij (1984) werkt sinds 2008 op het snijvlak van business en IT. Hij heeft gewerkt aan websites, webshops, mobiele apps, logistieke systemen en andere applicaties in binnen- en buitenland. In 2018 heeft hij Productowner.nl opgericht, met als doel om de beroepsgroep een aanspreekpunt te geven. Naast zijn werkzaamheden als directeur is Jochem ook zeer actief betrokken bij alle onderzoeken binnen het bedrijf.

Over Tony van Driel

Tony van Driel (1977) is twintig jaar actief geweest in ‘big banking’, waarvan vijf jaar op het snijvlak van IT en business. Begonnen bij een grote bank als product owner van een app met miljoenen gebruikers. Vervolgens uitgegroeid tot product owner van meerdere Scrum teams. Sinds 2020 werkzaam bij Productowner.nl waar hij - naast 10+ projecten als product owner - de geestelijk vader is van alle trainingsactiviteiten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden