Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Oneindig veel invloed - Hoe krijg je meer resultaat met je ondernemingsraad?

Resultaat halen met de OR is voor mij altijd de grootste uitdaging. En als het je het dan hebt over resultaat, waar gaat het dan over? In mijn boek ‘Oneindig veel invloed’ wijs ik op een manier van handelen die aantoonbaar resultaten geeft.

Hielke Boersma | 10 januari 2024 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

De 5 stappen in Oneindig veel invloed leiden je naar een resultaat. Met een resultaat (op papier) kunnen jullie als OR je inspanning laten zien aan de achterban. Daarmee kunnen jullie verantwoordelijkheid nemen en afleggen voor je inbreng en aantonen dat jullie je best hebben gedaan en je ingezet hebben. Mijn manier van werken is anders dan anders, dat zal je wel lezen, en veel mensen willen dat ook graag. Althans de meeste mensen die ik ken willen niet met de wolven meehuilen. Jij wel? Dan is dit boek niet voor jou! Dat geeft niets, de uitzondering bevestigt de regel.

Slijmscherp

Dit boek geeft je gereedschap waarmee jullie als OR je rol kunnen invullen op een manier die je niet gewend bent maar waarvan je direct ontdekt dat het werkt. Slijmscherp schrijven is er zo een. Met veel honing en lieve woorden vertellen dat je het ergens niet mee eens bent. Bij voorkeur met woorden en argumenten uit bijvoorbeeld de organisatievisie en of -missie. Hierdoor wordt jullie verklaring bijna onweerlegbaar en krijg je de kans om te zeggen wat je zeggen wil. Niet omdat jullie zo graag je gelijk willen halen, maar omdat jullie collega’s verwachten dat je zegt wat zij denken.

Agentje spelen

Don’t mention de WOR. Mijn openingszin bij een training over de WOR. Als jurist weet ik uitstekend wat de wet inhoudt en dat het de reden is waardoor er in veel organisaties een OR is. Maar daarna heeft de WOR voor mijn werkwijze geen waarde meer. Want ik vertel OR’s dat de wet een heel slecht argument is om als bestuurder met de OR in gesprek te gaan over bijvoorbeeld een belangrijke verandering. Want dat is alsof je je beste vriend herinnert aan het moment dat hij door een agent bekeurd werd omdat zijn fietsreflector ontbrak. Vond hij niet leuk en jij eigenlijk ook niet voor hem. Maar je zou eens moeten weten hoeveel OR’s de bestuurder vertellen dat ze ergens recht op hebben en dat hij zich aan de Wet moet houden. Hoe zou jij dat vinden?

Niet voor angsthazen

Wat ik jullie vraag te doen in mijn boek is niet voor angsthazen. Al kan je er zelf niet zoveel aan doen als je last hebt van CEO-disease, lees erover en vind het uit. De adviezen die ik geef zijn gericht op gelijkwaardigheid en de positionering van de OR. Namelijk: Over jullie mening spreken, vertellen wat je zou willen en verantwoording vragen over de keuzes die gemaakt gaan worden. Eenvoudig toch?

Duurzame medezeggenschap

Duurzame medezeggenschap vraagt een andere koers, dezelfde bevoegdheden, maar ander gereedschap waarmee de medezeggenschap zijn rol beter kan invullen. Al jaren speelde ik met het idee om mijn gedachten om te zetten in daden, het vastleggen van mijn gedachtengoed. Nu is het zover gekomen met dit eerste boek. Geen Handboek Soldaat, maar het komt in de buurt. Het geeft duidelijke handvatten voor de praktijk. En ‘duurzame’ medezeggenschap omdat het gaat over de juiste verhouding vinden tussen welzijn, mens en milieu. Alle drie gebieden waar de OR voor staat.

In mijn boek Oneindig veel invloed beschrijf ik gereedschappen waarmee jullie de kwaliteit van jullie werk kunnen verbeteren. Ik deel hiermee alle inzichten die ik sinds 2013 opdeed met HBU Training en Advies, mijn trainings- en adviesbureau voor resultaatgerichte medezeggenschap, duurzame participatie en sterke arbeidsverhoudingen.

Over Hielke Boersma

Hielke Boersma, OR-expert, jurist en breinfan, is al meer dan 15 jaar actief als trainer voor ondernemingsraden en is de oprichter van HBU Training en Advies. Hielke ontdekte als jurist dat hoe meer je vasthoudt aan de wet, hoe verder partijen vaak van elkaar af komen te staan. Dat is niet de bedoeling van medezeggenschap, vindt hij.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden