Wil je als manager je doelen makkelijker halen? Dan is storytelling je geheime wapen. De twee krachtigste effecten? Vertrouwen wekken en overtuigen. Laat me je meenemen in hoe dat werkt.
Vertrouwen begint met een goed verhaal
Als manager draait alles om vertrouwen. Of het nu je klanten, je CEO of je team is – zonder vertrouwen kom je nergens. Argumenten alleen leiden soms tot een welles-nietes-spel. Voor je het weet, zit je vast in een patstelling waar niemand blij van wordt.
Storytelling doorbreekt dat. Met een goed verhaal kun je overtuigen, mensen in beweging krijgen en ze meenemen in jouw visie. Maar het wordt écht krachtig als je een persoonlijk verhaal vertelt – iets wat helemaal niets met werk te maken heeft. Een jeugdherinnering, een ervaring met je familie, of zelfs dat gênante moment bij de Albert Heijn waar je ontdekte dat je je pinpas thuis had laten liggen. Je team ziet dan niet alleen de manager, maar ook de mens achter de functie.
Persoonlijke verhalen roepen herkenning op. Iedereen kent gevoelens van teleurstelling, twijfel, boosheid of jaloezie. Zodra jij die emoties durft te delen, denkt de ander: Hé, hij of zij is net als ik. Dit gebeurt onbewust, maar het effect is enorm. Het gevoel van die gemeenschappelijke basis schept een band en vergroot het vertrouwen in jou als persoon.
Vertel je daarnaast verhalen over je werkervaring, dan sla je twee vliegen in één klap. Je laat niet alleen zien wie je bent en wat je belangrijk vindt, maar ook dat je ervaring hebt, fouten hebt gemaakt én ervan hebt geleerd. Dat vergroot niet alleen het persoonlijke vertrouwen, maar ook het geloof in jouw expertise en richting.
Overtuigende betovering
Een goed verteld verhaal heeft een bijna magische overtuigingskracht. Wetenschappelijk onderzoek noemt dit principe transportatie. Het is dat mentale proces waarbij mensen volledig opgaan in je verhaal – áls je het boeiend en levendig vertelt tenminste.
Ik zie het vaak gebeuren in de praktijk. Je vertelt je verhaal en je ziet het voor je ogen gebeuren: mensen voelen mee met jou als hoofdpersoon, ze leven mee met die lastige situatie waarin je zat, voelen je twijfels of ongemak. Ze vergeten even het hier en nu. En dan gebeurt er iets bijzonders: hun kritische filter vervaagt. Ze staan open voor de boodschap van het verhaal – zonder dat ze het doorhebben.
Dit klinkt misschien als manipulatie. En ja, misschien is het dat ook een beetje. Maar ik heb er geen moeite mee. Omdat mensen genieten van een goed verhaal. Ze laten zich graag meevoeren, net zoals bij die spannende Netflix-serie waar je ook niet mee kunt stoppen. En als ze na afloop met een nieuw perspectief of idee naar huis gaan, dan is dat alleen maar winst.
‘Verhalen vertellen is eigenlijk schilderen in andermans hoofd,’ hoorde ik eens. Ik zou eraan willen toevoegen: het is muziek maken in andermans hart.
Over Erik Mathlener
Erik Mathlener is dé business storyteller van Nederland. Met ruim 30 jaar ervaring in profit en non-profit helpt hij bedrijven en organisaties om beter te communiceren en effectiever samen te werken. Zijn kracht? Cijfers, visies en plannen omzetten in inspirerende verhalen die écht binnenkomen.