Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Show and Tell

Vind jij het geven van een presentatie ook zo spannend? Volgens Dan Roam hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Dus als je op zoek bent naar handvatten om betere presentaties te maken dan is het nieuwste boek van Dan Roam: ‘Visueel presenteren, het ontwerpen van presentaties die overtuigen’ echt een boek voor jou.

Brigitte Koehler | 31 maart 2015 | 2-3 minuten leestijd

Een nieuw boek van Dan Roam geeft mij altijd een blij gevoel. Ik was dan ook verrast toen ik zijn nieuwste boek ‘Visueel presenteren’ zag. Want hoewel het qua vormgeving erg lijkt op zijn eerdere boeken, is de insteek nieuw.

Waar Roam ons eerder alles leerde over communiceren met behulp van plaatjes laat hij ons nu kennismaken met de theorie achter een goede presentatie. En als je het werk van Dan Roam een beetje kent zal het je niet verbazen dat ook bij het geven van een presentatie het gebruik van plaatjes een belangrijke rol speelt.

Tegenwoordig moeten we op school of voor ons werk allemaal wel eens een presentatie geven. En zelf ken ik niet veel mensen die dit níet spannend vinden. Soms gaat het goed, soms kan het beter. Maar waar dat dan precies aan ligt?

Roam laat ons zien dat het geven van een goede presentatie in ieders handbereik ligt. Als je de juiste bouwstenen maar gebruikt. Of zoals Roam zegt: ‘Als je de waarheid vertelt, maak je verbinding met je publiek, raak je gepassioneerd en krijg je zelfvertrouwen. Als je een verhaal vertelt, maak je complexe concepten duidelijk, maak je ideeën onvergetelijk en betrek je iedereen erbij. Als je plaatjes gebruikt zien mensen precies wat je bedoelt, houd je de aandacht van je publiek vast en ban je verveling uit.’

In zijn boek ‘Visueel presenteren’ geeft Roam aan dat er vier soorten presentaties zijn: -Het verslag; -de uiteenzetting; -de pitch; -het drama. Vervolgens geeft Roam van elk van deze verhaallijnen een duidelijk voorbeeld en laat hij zien hoe de opbouw in elkaar zit. Daarbij is het ‘6-modus denken’ onmisbaar: -Wie en wat; -waar; -wanneer; -hoeveel; -hoe; -waarom. Elke presentatie is vervolgens een variatie op de algemene verhaallijn van het 6-modus model. En omdat Roam de kracht van een plaatje gebruikt maakt hij dit mooi zichtbaar. Echt iets dat je zelf moet zien en waarom je dit boek ter hand moet nemen.

Ik was blij verrast door Roams boek ‘Visueel presenteren’. Als je wilt weten hoe je een goede presentatie in elkaar steekt dan is dit boek echt voor jou. Het is praktisch en maakt de theorie visueel. Hierin onderscheidt Roam zich echt van andere auteurs. Want boeken over presenteren zijn er natuurlijk volop. Deze recensie kwam tot stand op basis van de Nederlandse editie van Show and Tell.

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden