Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

StrengthsFinder 2.0

De Gallup-organisatie in Amerika doet al jaren onderzoek naar wat er gebeurt als we onze sterkten of talenten ontwikkelen. De 'StrengthsFinder 2.0' is de laatste versie van een talententest, waarin alle laatste onderzoeken verwerkt zijn. Aan de hand van een online vragenlijst komen een top 5 van talenten naar boven. Tom Rath geeft ook een overzicht wat u ermee kunt en hoe u mensen herkent in de andere talenten.

José Otte | 28 mei 2010 | 2-3 minuten leestijd

Zelf werk ik al jaren vanuit het gedachtegoed dat we beter onze talenten kunnen ontwikkelen, in plaats van aandacht geven aan dingen waar we niet zo goed in zijn. Natuurlijk begrijp ik dat er soms werkzaamheden zijn waar we minder goed in zijn, maar die wel gedaan moeten worden. Maar in zijn algemeenheid maken we makkelijker van een 8 een 9, dan van een 4 een 6. Aan de hand van onderzoeken die gestart zijn door de 'vader van de sterktenpsychologie'

Dr. Donald O. Clifton (1924 - 2003) heeft de Gallup-organisatie een test ontwikkeld waarmee u de vijf talenten ontdekt die bij u het meest aanwezig zijn. Met 'StrengthsFinder 2.0' krijgt u toegang tot deze test. De test op de website is in de taal die u kiest, het rapport dat gegenereerd wordt is in het Engels.

Voor mensen die het makkelijker vinden om de talenten in het Nederlands te lezen is het boek 'Ontdek je sterke punten' van Marcus Buckingham en Donald Clifton een aanrader. Mijn advies is echter om de test StrenghtsFinder 2.0 te doen voor je 'Ontdek je sterke punten' en daarna 'Aan de slag met je sterke punten' leest.

In de boeken van Marcus Buckingham worden dingen heel snel duidelijk als je van jezelf weet waar je talenten liggen. Zijn de online test geeft daar een prachtig beeld van. In 'StrengthsFinder 2.0' laat Tom Rath zien wat de resultaten zijn voor bedrijven zodra we onze medewerkers vanuit hun talenten laten werken. Hij geeft voorbeelden van leidinggevenden die de keuze hebben gemaakt om vanuit dit gedachtegoed te gaan werken - zelfs als dat betekent dat er taken moeten worden geruild in teams.

De ervaringen zijn bijzonder te noemen en het is zeer inspirerend om de voorbeelden te lezen. Ik heb de test gedaan en bekijk mijn werk nu duidelijk door een andere bril. Na enige tijd is het zelfs mogelijk om talenten bij anderen te zien en hen hiermee te helpen. Ik begrijp nu waarom ik het zo leuk vind om boeken te lezen (talent: intellect) en wat ik er mee doe (talenten: toekomstgericht en ideeënvorming). Ik begrijp nu waar die slimme ideeën vandaan komen tijdens mijn deelname in denktanks en brainstorm sessies (talent: toekomstgericht).

Het wordt een spel om dit onderzoek te doen bij mezelf en het steeds verder uit te breiden zodat ook anderen mee kunnen genieten (talent: maximaliseren). Dus voor mensen die talenten hebben zoals die van mij is dit boek een reis in de snoepwinkel. Maar ik denk dat alle leidinggevenden, adviseurs, trainers en HRM-professionals 'StrengthsFinder 2.0' zouden moeten lezen - en daarna alsjeblieft ook toepassen in hun werk.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden