Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Externe financiële verslaggeving

U zit in het universitair of hoger onderwijs en wilt op niveau meedenken, meepraten en oordelen over financiële verslaggeving van ondernemingen? Dan heeft u met het boek 'Externe financiële verslaggeving' een goed boek in handen!

Jaap Hollaar | 29 september 2004 | 2-3 minuten leestijd

 Debet is links en credit is rechts Voor velen is de jaarrekening van een onderneming geheimzinnige lectuur met financiële termen en begrippen zoals 'vermogen', 'kapitaal', 'voorzieningen', en 'herwaardering'. De winst- en verliesrekening en de balans beschrijven de onderneming in een financiële taal. Het schort mensen nogal eens aan kennis om deze taal te begrijpen en de financiële positie van ondernemingen te beoordelen. (Aankomende)managers die deze competentie missen, hebben een belangrijke achterstand.

Dit geldt voor managers in het bedrijfsleven maar zeker ook in de non-profit sector en bij de overheid. Het komt nog steeds voor dat leidinggevenden een briefje hebben met daarop de woorden: debet is links en credit is rechts. 

Als dit boek van bijna 400 pagina's dan gaat over externe financiële verslaggeving welke onderwerpen komen dan aan de orde?

Ik zal er een aantal noemen. Het boek begint met een inleiding van financiële begrippen. Dat is handig. Het leidt u in de financiële wereld. De zestien hoofdstukken behandelen onderwerpen zoals: waarde en winst, vlottende activa, vaste activa, vermogen, resultatenrekening, consolidatie, risico's, financiële instrumenten en de jaarrekeninganalyse. Het boek is gestructureerd ingedeeld. Dat leest makkelijk en daardoor is het ook goed als naslag werk te gebruiken. Juist voor de student en diegene die er tegen op ziet om zich geleidelijk op het financiële pad te begeven biedt de systematische opbouw een steun in de rug.

Elk hoofdstuk is dan ook op dezelfde wijze opgebouwd:

- een inleiding met leerdoelen;

- behandeling van de stof;

- een samenvatting en een begrippenlijst. 

Wellicht zult u zich afvragen is het dan allemaal theorie? Zeker niet. Theoretische methoden komen slechts aan de orde voor zover ze noodzakelijk zijn voor een beter begrip van de praktijk. Dit bespaart ruimte voor andere onderwerpen. De auteur, H.J. Ots, heeft veel cijfervoorbeelden opgenomen en fragmenten uit jaarrapporten. Hierdoor wordt een link gelegd met de praktijk. Het boek is daardoor ook geschikt voor de manager. Die heeft juist behoefte aan een praktische inslag.

Verder wordt er verwezen naar wetsartikelen en standaard richtlijnen voor de jaarrekening. Ook met toekomstige ontwikkelingen is rekening gehouden. De financiële verslaglegging van financiële instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsinstellingen) wordt bewust niet behandeld. Deze hebben een zeer specialistisch karakter.

Leerstof in het algemeen en financiële leerstof in het bijzonder kan je jezelf niet eigen maken door de theorie steeds weer te lezen. Je moet er actief mee aan de gang. Om de theorie toe te kunnen passen zijn er aan het eind van ieder hoofdstuk een aantal opgaven opgenomen. De uitwerkingen hiervan zijn te vinden op de website www.pearsoneducation.nl/ots. Ook de wettelijke bepalingen voor de jaarrekening zijn daar te downloaden. Op deze wijze kan de lezer zichzelf testen en zijn (financieel)inzicht verhogen. 

De bestudering van het boek zal leiden tot meer kennis en inzicht over de externe financiële verslaggeving van ondernemingen. Een prima boek, helder en gestructureerd. De auteur maakt de materie op een boeiende wijze toegankelijk voor student en manager. Hierdoor kunnen zij hun financiële competenties verder ontwikkelen. Het geeft hen de mogelijkheid om mee te denken, mee te praten en te oordelen over de financiële positie van hun (toekomstige) onderneming.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden