Niet alleen voor henzelf, maar vaak ook voor een team of afdeling en soms zelfs breder dan dat. En dat werkt heel effectief. Want als mensen zelf bedenken hoe dingen anders kunnen, zijn ze extra gemotiveerd om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan en succesvol ander gedrag te laten zien. Een vergelijkbaar principe staat beschreven in het boek 'De Brown Papermethode' van Wessel Berkman en Marcel van der Schaaff. Zij hanteren een methode om (complexe) veranderingen te laten slagen, waarbij de input van medewerkers een belangrijke rol speelt.
Verandering doorvoeren is een lastig proces, blijkt in veel gevallen. Omdat 'de baas' iets wil, betekent dat niet altijd dat het de beste manier is voor het bedrijf. Niet iedere manager is tot in detail op de hoogte van wat er gaande is op de werkvloer. Daar lopen mensen dagelijks tegen praktische problemen aan, waardoor zij heel goed weten wat er anders zou moeten. Door veranderingen aan te pakken met het hele bedrijf, vergroot u de kans op een goed resultaat. De omvang van uw bedrijf maakt voor de Brown Papermethode niet uit. Bij grote organisaties zorgt u voor een goede mix van medewerkers die zich met het veranderproces bezig houden, zodat u zeker weet dat iedereen op een bepaalde manier input kan leveren.
De schrijvers geven in dit boek kort inzicht in veranderprocessen en zetten vervolgens uiteen hoe de Brown Papermethode u kan helpen. Na het lezen van dit boek zou u in staat moeten zijn om zelf dergelijke sessies met uw medewerkers uit te voeren. Voor wie niet veel ervaring heeft met het begeleiding van grotere groepen en gestructureerd brainstormen, kan het nog een pittige klus zijn. De methode werkt met visuele middelen – het Brown Paper en stickers die er op geplakt worden – waardoor het een aantrekkelijke manier van werken is. Iedereen krijgt snel inzicht in processen binnen uw organisatie en daarnaast komen alle kritieke punten overzichtelijk naar voren. Het verkrijgen van inzicht in de huidige situatie is volgens de schrijvers essentieel. Dat klinkt heel logisch, want als je geen goed omschreven vertrekpunt hebt is het lastig om te bedenken waar je naar toe wilt. Die gewenste situatie omschrijft u met deze methode eveneens diepgaand. U krijgt structuur en het wordt mogelijk om slim te handelen en de verandering verder vorm te geven. Heeft u alles in kaart, dan is het tijd voor de implementatie. De schrijvers staan hier in twee hoofdstukken bij stil, want het vergt de nodige inspanning om ook deze fase goed af te ronden. Zij geven tips om de verandering blijvend een rol te laten spelen, bijvoorbeeld door Story Telling – leuk! Daarnaast benadrukken ze dat iedereen moet veranderen in een organisatie, ook de directie dus. Het boek is vlot geschreven en zet aan tot nadenken. De methode is behoorlijk intensief en het mag voor zich spreken dat u een verandering niet 'even' naast uw gewone werk uitvoert. Wie er echt mee aan de slag gaat, zal zich heel gedegen moeten voorbereiden op het proces en de uitvoering zorgvuldig begeleiden. Naast de enthousiaste inzet van uw medewerkers heeft u niet veel nodig. Met relatief simpele materialen en middelen bereikt u met deze methode waarschijnlijk een groots effect.
Over Daniëlle de Jonge
Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.