Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dit is de maand waarin ik het anders doe

De auteurs Sasja Dirkse en Angela Talen zijn directeur van 2KNOWHOW. Dit bureau wil de oorspronkelijke kracht en talenten van mensen, teams en organisaties vrij maken. In 'Dit is de maand waarin ik het anders doe' gaat het om persoonlijk leiderschap in verandering. Hun 4-discipline model voor persoonlijk leiderschap helpt je via voorbeelden, tests en oefeningen de eerste stappen te zetten met behulp van de 30-dagen veranderkalender. Een DOE-doek. Daarin schuilt zowel de kracht als de zwakte. Degene die aan de slag gaat dient vooral op te passen niet te veel te snel te willen doen.

Joep Vesters | 16 januari 2014

Dit boek is bedoeld voor iedereen die meer regie, balans en geluk zoekt in zijn leven, zowel privé als professioneel. Een ieder heeft continu te maken met veranderingen. Soms door jezelf ingegeven, in andere gevallen door de keuzes van anderen. Situaties die je overkomen, geven stress. Herken je dit en wil je dit veranderen, dan helpt dit boek je bij de verandering die je voor ogen hebt. Keuzes die je zelf maakt, dragen bij aan een gevoel van balans en tevredenheid. Volgens de auteurs is persoonlijk leiderschap hierbij de sleutel. Ze bedoelen hiermee je eigen vermogen - ook in situaties die door anderen worden gecreëerd - om leiding te nemen over de ruimte en invloed die je wel hebt. Dit wordt verder uitgewerkt in deel 1 'jouw verandering'. 4-discipline model Deel 2 is een theoretisch hoofdstuk. Hierin wordt het 4-discipline model dat Dirkse en Talen hebben ontwikkeld, toegelicht. De vier onderdelen ervan worden allereerst via een aantal praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Vervolgens hebben de auteurs aan elk onderdeel een aantal checkvragen gekoppeld. Hierdoor kan de lezer zich meer verbonden voelen aan het model. De vier onderdelen van het model zijn: - vitaliteit - bewustzijn - positiviteit - verantwoordelijkheid Test De checkvragen zijn een goede opmaat voor deel 3. Dat bestaat namelijk uit het met 'ja' of 'nee' beantwoorden van een aantal vragen verbonden aan de vier onderdelen. De test. Het vraagt veel zelfkennis en eerlijkheid bij het geven van de antwoorden. De score dient namelijk een helder beeld te geven van: - De disciplines die je het gemakkelijkst afgaan - Je belangrijkste aandachtsgebieden - Wat je inmiddels over jezelf geleerd hebt. Wat ik hierbij mis, is het beantwoorden van deze vragen door degenen die jou goed kennen en door jou gevraagd zijn hieraan mee te werken. Dat kan de kwaliteit van de score mijns inziens verhogen. Het gaat immers om het 'wat' je wilt en wellicht moet veranderen. Plan van aanpak Deel 4 biedt een groot aantal oefeningen per onderdeel om je persoonlijk leiderschap ten goede te veranderen. Hoe je kunt veranderen dus. Ook hierbij zijn zelfkennis en realisme erg belangrijk. Het risico van te veel oefeningen tegelijkertijd uit willen voeren, ligt op de loer. Om dit risico te verkleinen adviseren de auteurs in deel 5 om een plan van aanpak te maken om de komende maand meer sturing te geven aan je verandering. Hiervoor worden ook voorbeelden gegeven. 30 dagen Natuurlijk ben je na 30 dagen niet klaar. Je hebt dingen anders gedaan waardoor de verandering in gang is gezet. Je hebt inzicht in wat het je oplevert en wat je wellicht wilt voortzetten. Dit kan leiden tot een plan van aanpak voor de komende maanden. De auteurs adviseren hierbij om de test uit deel 3 nogmaals te doen. Wat komt daar nu uit? 'Dit is de maand waarin ik het anders doe' is een laagdrempelig DOE-boek voor een breed publiek. Niet voor eenmalig gebruik overigens, althans niet als je je verandering duurzaam wilt maken.

Over Joep Vesters
Joep Vesters is in 2006 als ondernemer gestart met zijn eigen bedrijf Narfoz. De focus ligt op talentmanagement voor (hoog)begaafde leerlingen en werknemers. Hiervoor is een eigen methodiek ontwikkeld gebaseerd op de natuur en bestaande uit een 5 tal stappen: ontluiken, groeien, bloeien, snoeien en oogsten. In deze aanpak heeft hij zijn successen en mislukkingen in zowel zijn carrière als in zijn persoonlijke leven, vertaald.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden