Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Migraine

Migraine, Alles wat je moet weten is niet zomaar een boek over migraine. Dit boek is ontstaan toen de Belgische neurologen Adinda De Pauw (AZ Damiaan), Anneke Govaerts (RZ Heilig Hart Tienen) en Annick Verstappen (GZA Ziekenhuizen) hun tips op een paar A4’tjes te zetten welke ze vervolgens aan patiënten mee konden geven.

Peter Vermeulen | 18 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Zo konden de patiënten alles thuis nog eens rustig nalezen was hun gedachte. Niets was minder waar. Het enorme aantal praktijkverhalen was van dusdanige omvang dat een paar A4’tjes uitmonden in een boek. En hiermee was de tijd aangebroken voor de neurologen om de vele mythes en clichés over deze neurologische ziekte – want migraine is meer dan hoofdpijn alleen – uit de wereld te helpen.

Migraine is een ziekte waar veel mensen direct of indirect mee te maken hebben of krijgen. Maar wat is migraine nu eigenlijk? Migraine wordt vaak geoormerkt als erge hoofdpijn. Echter is migraine niet een gewone hoofdpijn, maar een hersenaandoening. Bij de huisarts waren vorig jaar 280.000 personen bekend Hiervan 22% mannen en 78% vrouwen. Dit percentage komt overeen met 7 per 1.000 mannen en 25 per 1.000 vrouwen. Daarnaast blijkt dat migraine het meest voorkomt tussen de 40 en 55 jaar. Daarnaast blijkt uit cijfers dat de zorguitgaven voor migraine in Nederland zo’n 38 miljoen euro bedroeg. Het grootste deel hiervan werd besteed aan geneesmiddelen. De hoogste tijd om zich te verdiepen in deze ziekte met als doel het aantal migrainepatiënten te minimaliseren om zowel het persoonlijke leed te verminderen alsmede de zorgkosten te verminderen.

Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen beschrijven in Migraine, Alles wat je moet weten zowel objectieve als wetenschappelijk onderbouwde informatie. Deze worden vooral afgewisseld met veel voorbeelden uit hun praktijk. De Pauw, Govaerts en Verstappen zien als neuroloog in hun praktijk dagelijks patiënten met hoofdpijnklachten, die eigenlijk migraine blijken te hebben.

De auteurs zijn erin geslaagd om alles in een zeer leesbaar boek te bundelen over wat je moet weten over migraine. En dan niet alleen wat de symptomen zijn van migraine en wat een migraineaanval uitlokt of hoe het mechanisme van migraine in elkaar zit. Maar ook wat je het beste kan doen tijdens een aanval. Of hoe je migraine preventief kan bestrijden met, maar vooral zonder medicatie. Helaas blijkt voor een aantal klachten nog steeds geen goede oplossing te zijn. Maar de auteurs vermelden onderzoek blijven doen en nieuwe ontwikkelingen om preventie van Migraine tegen te gaan te blijven ondersteunen. Alles met slechts één doel. Hat aantal migrainepatiënten te verlagen.

Met Migraine, Alles wat je moet weten leveren Adinda De Pauw, Anneke Govaerts en Annick Verstappen een zeer goed leesbaar maar wetenschappelijk onderbouwd boek vol met praktijkvoorbeelden en tips af welke een hulpmiddel is voor patiënten die nog geen diagnose van migraine hebben of niet beseffen dat hun hoofdpijn onder deze noemer valt. Het is een ‘must read’ niet alleen voor deze groep maar ook degene die iemand met migraine in hun familie hebben.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Adinda De Pauw, Anneke Govaerts, Annick Verstappen
Migraine

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden