Het zijn vragen die mij inspireerden om Thuisvoordeel, wat we van digital nomads kunnen leren over plaatsonafhankelijk werken van Koen Blanquart te lezen en recenseren.
Blanquart beschrijft zijn ervaring als ‘digital nomad’; een collega die vanuit het buitenland op andere tijden werkt en daarmee aantrekkelijke voorwaarden voor werk en privé creëert. Van teams vraagt dat om gezamenlijke resultaten met elkaar af te spreken, weten waar ieders werk aan bijdraagt en het gesprek aangaan over wanneer je wel en wanneer niet bereikbaar bent.
Asynchroon werken
Van het ‘butts-in-seat-management’, medewerkers die op hun stoel zitten, naar werken vanuit je kwaliteiten. En naar asynchroon werken, met sturen vanuit vertrouwen op resultaten en output. Asynchroon werken betekent op tijden werken die voor jou het meest effectief zijn, om meer werkplezier te creëren en betere resultaten. Van een organisatie vraagt dit investeringen in samenwerkingssystemen en tools die op afstand werken ondersteunen.
Uitnodiging en uitdaging
Blanquart is een internationale Belg, een digital nomad, met New York als thuisbasis. Hij is start-up-entrepreneur en managementconsultant. Hij schrijft op een open, aantrekkelijke, ervaringsgerichte wijze, die je uitnodigt om zelf na te gaan denken over ‘wat wil ik als de pandemie voorbij is?’ en ‘wat heb ik nodig om daar vorm aan te geven?’
Uitdagingen waar organisaties mee dealen zijn bijvoorbeeld het tekort aan goede arbeidskracht en ook het binden en boeien van de generatie millenials die nu tot de arbeidsmarkt toetreedt. De beschrijvingen van Blanquart laten juist zien dat asynchroon werken hier de aantrekkelijkheid als werkgever bevordert.
Verbindingsofficier
Het boek bevat 4 blokken, verdeeld in verschillende hoofdstukken, afgewisseld met one-liners uit de tekst, vergroot op 1 pagina om het belang ervan aan te geven. Gestart wordt met het blok ‘inleiding’, gevolgd door ‘uithuizige manager’, ‘transnationaal in de praktijk’ en ‘slot’. Het tweede blok, sprak mij persoonlijk het meeste aan. Dilemma’s waar leidinggevenden voor staan in uitersten beschreven. Zoals bijvoorbeeld synchroon en asynchroon werken; van 8 tot 17 uur met zijn allen, of ieder op zijn of haar moment waarin je in je flow zit. En dat kan behoorlijk verschillen door ieders persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld ouders met kinderen die hun flow ervaren tussen 9 en 15 en na 20 uur, of medewerkers die net de arbeidsmarkt betreden en liever eerst ’s ochtends gaan sporten, later opstarten en langer doorwerken. Dit vraagt van leidinggevenden nieuwe competenties. Je wordt, zoals Blanquart dat noemt, verbindingsofficier, je bent er om gezamenlijke vooruitgang te vergemakkelijken.
Blok 3 bevat praktische tips van alledaagse praktijk in een hybride tijdperk. Van vergaderen, tot geestelijke gezondheid, tot het regelen van thuiswerkvoorzieningen.
Ik vind Thuisvoordeel een aanrader als je meer wilt lezen over plaatsonafhankelijk werken en de ervaringen van digital nomads. Voor mij is dit een stip op de horizon, om niet meer terug te keren naar het tijdperk van voor maart 2020.
Over Renée Braken-Krol
Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.