Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wat zeggen die cijfers eigenlijk? - ‘Goede inleiding in cijfers’

Een jaarrekening lezen is best lastig. Hoe bepaal je nu of een bedrijf er goed voor staat of dat er toch risico’s zijn als je aandelen wilt gaan kopen in een onderneming? Of een onderneming wil gaan overnemen? En zeker als het je eigen onderneming is, moet je kunnen begrijpen wat de cijfers betekenen. Hans Go legt dat uit in ‘Wat zeggen die cijfers eigenlijk?’

Jan Hoogstra | 31 mei 2022 | 3-4 minuten leestijd

Jaarrekening, balans, resultatenrekening, kasstroomoverzicht, het zijn allemaal noodzakelijke rapportages om de financiële staat van een onderneming te kunnen bepalen. Moet je een economische achtergrond hebben om die cijfers te kunnen doorgronden? Hans Go heeft juist voor de niet-financiële professionals een boek geschreven dat daarbij kan helpen. In Wat zeggen die cijfers eigenlijk, tips en tricks voor niet-financiële professionals legt hij aan de hand van een casus uit hoe de cijfers werken.

De basis

Om het begrip te krijgen legt Go eerst uit elke soorten rapportages er zijn: balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht. Aan de hand van eenvoudige casussen licht hij toe wat bijvoorbeeld een lening of een aankoop van een machine doet voor een van de rapportages. Daarmee krijgt de lezer een beeld van de basis van boekhouden. Beide zijden (zowel resultatenrekening als balans boeken) worden uitgelegd.

Daarna volgen de basisprincipes. Hoe werken afschrijvingen, wat is going concern? En heel belangrijk: het verschil tussen resultaat en cash! Hiermee gaan veel ondernemingen de mist in, goede resultaten zonder cash inkomsten kan tot het faillissement van een in de basis succesvolle onderneming leiden!

De basisprincipes en de drie soorten rapportages komen samen in een case. Mario IJS wordt als voorbeeld gebruikt om helder uit te leggen wat de impact is van investeringen. Daarbij wordt eenvoudig begonnen, en er komen steeds meer boekingen bij. Wat mij betreft zeker verhelderend.

Duiding

Na de toelichting aan de hand van een case wordt dieper ingegaan op de belangrijkste rapportages, balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht. Daarbij wordt de volgende duiding van de rapportages gegeven:

Balans: de stand van het vermogen. Feitelijk een foto van de bezittingen en schulden van een onderneming op een bepaald moment, vaak 31 december.

Resultatenrekening: wat is er verdiend? Dit kan worden gezien als de film over een bepaalde periode.

Kasstroomoverzicht: spoorboekje van het geld. Welke cashinkomsten heeft de onderneming gehad en hoe is de liquiditeitspositie.

Deze drie rapportages zijn verantwoordingen over een bepaalde periode, ze kijken terug. Een onderneming zal ook begrotingen moeten maken om vooruit te kunnen kijken naar een periode. Go legt uit dat het verkoopplan hier de basis voor is. Op basis van de geplande verkopen kun je inkopen, machines, personeel en tot slot ook je kasstroom plannen. In een later hoofdstuk worden investeringsanalyses besproken. Daarbij worden methoden toegelicht om een investeringsvoorstel te beoordelen, met onder andere net present value en opportunity costs.

Ratio-analyses

Een erg interessant hoofdstuk vond ik het hoofdstuk over ratio-analyses. Hoe kun je ondernemingen nou vergelijken en beoordelen? Er zijn diverse ratio’s (berekeningen) op het gebied van solvabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit die je kunt gebruiken. Die ratio’s geven vaak een beter beeld dan de cijfers zelf.

Het laatste hoofdstuk gaat in op overname van een onderneming, hoe kun je de waarde van een onderneming berekenen? Als je hiermee aan de slag gaat is het handig om er experts bij te betrekken, dit is echt een bijzondere tak van sport. De basiskennis geeft Go aan, zodat je kan begrijpen wat je adviseurs bedoelen. De bijlages bevatten nog wat algemene kennis over soorten ondernemingen, werking van journaalposten en BTW.

Al met al is Wat zeggen die cijfers eigenlijk? een goede inleiding in het lezen en kunnen interpreteren van financiële cijfers. Hans Go legt in eenvoudige taal, met duidelijke voorbeelden uit hoe je cijfers kunt interpreteren. Daarmee is dit boek zeker voor de niet-financiële professionals een must-read als je hier mee aan de slag wilt. Het boek leest prettig, er wordt begrijpelijke taal gebruikt en de overzichten zijn helder, duidelijk en worden goed toegelicht.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden