Onder de bezielende leiding van Ignace Schops is het eerste Nationaal Park van België opgericht, het Nationaal Park Hoge Kempen. De inzet was zo veel mogelijk natuurwaarde creëren, én de bezoekers een natuurbeleving bieden, én de economie in de regio versterken. De toegangspoorten met recreatieplekken zijn bijvoorbeeld buiten het park gesitueerd, waardoor mensen wel het park beleven zonder er daadwerkelijk te zijn. Hij heeft het zandwinningsbedrijf meegekregen, die hun winningsgebied hebben verplaatst en de oude site terug hebben gegeven aan de natuur. De lokale ondernemers profiteren van de toegenomen bezoeken en de natuur is erop vooruit gegaan.
Lichtpuntje
Dit is een lichtpuntje en voorbeeld van hoe het wel kan. Schops laat zien dat het hard nodig is. De statistieken over de achteruitgang van de natuur zijn schrikbarend. In onze economie en ons cultureel denken is natuur vaak iets voor de overgebleven plekjes, het gebied waarvoor we geen andere functies hebben bedacht. Dat worden er steeds minder, aangezien onze bevolking en onze ecologische voetafdruk wereldwijd stijgen. Biodiversiteit en klimaatverandering zijn twee zijden van dezelfde medaille. Bosrijke gebieden (ook onder water in de vorm van kelpbos en zeegras) zijn belangrijke carbon sinks. Een rijke bodem houdt water vast, zowel bij droogte als bij hoosbuien.
Natuurliefhebber
Schops was van kind af aan al natuurliefhebber, maar zijn roeping als natuurbeschermer is gekomen na een ontmoeting met een boomkikker. Tijdens de paringstijd maken de mannetjes een ritmisch geluid om de vrouwtjes te lokken. Vlak bij Schops zat een boomkikker in het water die hem leek aan te kijken. Hij kwaakte luidkeels en leek Schops te zeggen: red mij! Doe iets. Schops realiseerde zich dat wij als mensen (individueel en als samenleving) de grote verantwoordelijkheid hebben om waarde en rechten te geven aan de natuur. We moeten ons weer aansluiten en verbinden met de natuur en al haar levensvormen. Schops is voorzitter geweest van de EUROPARC federation, het netwerk van natuurgebieden in Europa. Hij heeft de Goldman Environmental Prize gewonnen, die ook wel de groene Nobelprijs wordt genoemd. Hij is een van de initiatiefnemers van de klimaatrechtszaak in België. Hij houdt zich bezig met rewilding projecten, waarbij de natuur mag verwilderen. Hij weet vele mensen te inspireren en mobiliseren om zich in te zetten voor de natuur, zodanig dat vele partijen er profijt van hebben.
Aanknopingspunten
Na het lezen van Gered door de boomkikker heb je een scherper beeld van hoe de natuur ervoor staat, en zie je de aanknopingspunten voor de manier waarop we in deze eeuw natuur kunnen versterken. Dat zullen we hard nodig hebben, al is het maar om onszelf te beschermen op een warmere planeet.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.