Op zijn 65ste ging mijn vader verplicht met pensioen bij de krant waar hij heel zijn leven werkte. Dit om plaats te kunnen maken voor een jonge journalist. Nu, 82 jaar, is pa nog even actief als altijd. Zo schrijft hij nog wekelijkse columns voor zijn Nederlands Dagblad, ramt hij nog het ene na het andere boek uit zijn oude computer en zet hij zich onder andere in voor de Papoea’s, die lijden onder grove schending van mensenrechten.
Van betekenis zijn
Mijn ma, net 80 geworden, is actief in de kerk en bezoekt nog steeds alle zieken, stumpers en bejaarden uit de wijk waarin pa en ma sinds hun trouwen wonen. Pa en ma willen op hun oude dag van betekenis zijn. Dienen. Of, zoals wijlen Stephen Covey en zijn dochter Cynthia Covey Haller het zouden zeggen: ze leven in crescendo. ‘Wanneer je een Leven in crescendo leeft, geef je uiting aan je passies, interesses, relaties, overtuigingen en waarden, die op hun beurt weer rusten op de fundamentele principes die onze leidraad vormen in alle fases van ons leven’.
Postume toegift
Uitgeverij Business Contact bracht deze week Leven in crescendo van Stephen Covey en dochter uit. Voor mij voelt dit alsof er nog ergens in een kluis een nooit uitgebracht album van mijn popidool Michael Jackson is gevonden. Een postume toegift dus, van de auteur die we gerust de ‘king of personal leadership’ mogen noemen. In één weekend las ik het boek uit. Ik herkende mijn ouders in het betoog en hoop vurig dat ik hun voorbeeld zal volgen. Hetgeen, zo begrijp ik van Covey, altijd mijn eigen keuze is.
Aanzwellende muziek
Goed, eerst even de uitleg van de titel van dit mooie boek. Want noem me een muzikale analfabeet, ik had nog nooit van het woord ‘crescendo’ gehoord. Gelukkig leggen de Coveys het uit. ‘In de muziek betekent crescendo dat de muziek aanzwelt en steeds intenser wordt: de energie, het volume en de kracht nemen toe.’ En dan de link naar hun boodschap: ‘Als je je leven leidt in crescendo, betekent dat dat je steeds meer bijdraagt en leert en dat je invloed toeneemt. De mindset dat je je belangrijkste prestaties nog voor je liggen, is een optimistische, toekomstgerichte mentaliteit die je leert dat je altijd een bijdrage kunt leveren, ongeacht wat er met je is gebeurd of in welke levensfase je je bevindt.’
Crescendomentaliteit
Leven in Crescendo is een aaneenschakeling van voorbeelden van mensen die hun leven in dienst stellen van anderen. Het deed mij zowel qua boodschap en stijl erg denken aan het boek Geef van oud-president Bill Clinton. Beide even inspirerend. Waar het in beide boeken om draait, is dat een crescendomentaliteit ‘stimuleert om je met alles wat je hebt – tijd, talent, vaardigheden, bronnen, gaven, passie, geld, invloed – de levens van mensen om je heen te verrijken, of deze nu onderdeel zijn van je gezin, je buurt, je gemeenschap of de gehele wereld.’ Ik herken de purpose van mijn eigen bureau Proistamenos: ‘Een wereld waarin bedrijven, organisaties, overheden en individuen hun bestaansrecht vinden in het dienend leiden van de ander, waardoor die ander er qua prestaties, tevredenheid en mogelijkheden beter op wordt.’
Boodschap
Belangrijkste boodschap van Leven in crescendo is misschien wel dat we allemaal een bewuste keuze kunnen maken ‘om ons leven van middelmatigheid, dat we denken te leiden, achter ons kunnen laten en in te ruilen voor een leven van grootsheid – thuis, op ons werk en onze gemeenschap’. Een boodschap die ook sterk naar voren komt in het geweldige boek De tweede berg van New York Times columnist David Brooks.
Belangrijke vraag die we onszelf kunnen stellen, is wat wij verstaan onder een succesvol leven. Is dit de status die we hebben? Het geld dat we verdienen? De auto die we rijden? Of is dit welke bijdrage we leveren aan de samenleving? In het groot en in het klein. ‘Te vaak meten we succes in het leven af aan de vooruitgang die we boeken in ons zakelijk leven. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onderweg niet afdwalen van onze waarden als mensen?’ zo citeren de auteurs Harvard professor Clayton Christensen.
Fundamenteel
‘Een doel hebben in je leven is fundamenteel,’ zo stellen de Covey’s terecht. Wat een winst zou het zijn wanneer wij als lezers van dit boek onszelf regelmatig de volgende vragen stellen:
- Wat is mijn levensdoel?
- Hoe kan ik mijn talenten en gaven inzetten?
- Hoe kan ik de ander dienen?
En, zoals mijn ouders bewijzen, je bent nooit te oud om jezelf deze vragen te stellen en het uit te leven. Leven in crescendo is kortom een mooie toegift van een groot leiderschapsdenker en the king of personal leadership.
Over Henk Jan Kamsteeg
Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie