Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verwondering - ‘Wonderbaarlijk mooi’

Tijdens de pandemie voelde Katherine May dat ze was vastgelopen. Net als bij velen was haar brein mistig en kwam ze er niet meer aan toe om de dingen te doen die ze vroeger leuk had gevonden. Toen daarna de gewone wereld weer terugkeerde, was ze hem ontleerd. In ‘Verwondering’ beschrijft May haar zoektocht om bezieling te vinden in het alledaagse.

Freija van Duijne | 22 augustus 2023 | 3-4 minuten leestijd

May ervaart dat ze de taal niet kan vinden om verdriet te uiten. Ze vindt alleen gemeenplaatsen. We kennen geen rituelen meer die de overgangen van het leven begeleiden. May denkt aan de fascinatie die ze als kind heeft ervaren. Fabels en herinneringen lopen door elkaar heen. Ze doet haar best om haar zoontje ook de Verwondering van de natuur te laten ervaren. Samen wandelen ze door het bos. May wijst hem op bijzondere bomen en het lichtspel tussen de takken, maar haar zoontje is vooral geïnteresseerd in Pokémon. Op een gegeven moment ervaart hij ook de stilte van het bos. Alsof er takken in zijn hoofd groeien, zegt hij tegen May.

Een andere vorm van weten

May zoekt in het landschap naar nieuwe en oude heilige plekken. Ze bezoekt met een vriendin een heilige bron bij een oud hospitaal. Aan de natuurlijke bron worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De vriendin is er vaker geweest, maar May moet nog zoeken naar de handelingen die passen bij de plek. Ze zoekt naar methoden om de gelaagdheid van het bestaan te ervaren. Geloof is daarin neutraal. Het moeilijkste vindt ze de overgave en zich bloot te geven. Dat vraagt van je dat je door het leven gaat als een zacht wezen met een poreuze huid. Het leven is vaak te pijnlijk. De barsten worden weer gevuld en wonden genezen. Zonder dat we het merken sluiten we ons weer af.

Rauw en wezenlijk ontzag

May wil de verwondering in de wereld opnieuw leren kennen. Natuurverschijnselen brengen haar in contact met het grotere geheel. Het getij is meer dan eb en vloed. Het is de maan die aan de aarde trekt en het verbindt de planeet met de gehele ruimte daarachter en daaromheen. Ze wil het rauwe, wezenlijke ontzag voelen dat haar ouders hebben gevoeld in plaats van haar eigen tamme, verklaarde moderne versie. Ze zoekt naar een bruisend ecosysteem, om weg te komen uit de stilte van de verklaarde wereld.

Herordenen van ervaringen

May reist naar bijzondere plekken om een glimp op te vangen van magische ervaringen. Ze zoekt samen met een vriendin in Yorkshire naar mistige heidevelden waar het zonlicht spookachtige verschijnselen kan opwekken. Ze neemt haar gezin mee naar een donkertegebied om de meteorenzwerm Lyriden te ervaren. Er zijn te veel wolken en lichtvervuiling van een vuurtoren in de verte. Maar dan zien ze hun schaduw in het licht van de maan. Het is geen bijzonder natuurverschijnsel, maar magie in het alledaagse. Het zoeken had haar zintuigen gescherpt. Ze stond open voor magie, maar vond iets anders dan waar ze naar op zoek was. Een inzicht dat verrast. Een verband dat ze nog niet eerder had gelegd. Alle ideeën waaruit haar verwondering is opgebouwd, blijkt ze al te bezitten. Het streven naar toewijding, ritueel en bezinning brengt haar niet via de mystieke weg naar iets buiten haarzelf. Het symbolisch denken leidt tot een herordening van ervaringen zodat ze tot inzichten komt waar ze behoefte aan heeft.

Prachtige verwoordingen

May vertelt over haar dagelijkse leven waarin haar zoektocht naar verwondering afspeelt. Ze zwemt, schrijft, wandelt en haalt herinneringen op. Vanuit die ervaringen geeft ze haar reflecties in prachtige verwoordingen. Haar boek biedt geen chronologisch verhaal, maar is opgebouwd vanuit de vier elementen, aarde, water, vuur en lucht, aangevuld met ether. In de vertaling is niets van het heldere en diepe woordgebruik van May verloren gegaan. De vormgeving van het omslag en het schutblad is - net als de inhoud van het boek - wonderbaarlijk mooi.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden