Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Thuisblijfvader - ‘Een verademing’

Tim Gouw koos ervoor om zijn betaalde werk op te zeggen en fulltime voor zijn twee kinderen te gaan zorgen. In ‘De Thuisblijfvader’ beschrijft hij zijn belevenissen. Die staan - en dat is geen verrassing - bol van de vooroordelen over zorgende vaders en ambitieuze moeders. Over artsen en leraren die het maar raar vinden om met een man over de kinderen te praten. Over ouders die zich zorgen maken om zijn pensioen. En hij komt erachter dat het best hard werken is, al dat werk waarvoor je niet betaald wordt. 

Liesbeth Tettero | 22 mei 2023 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

De thuisblijfvader is het persoonlijke verhaal van Tim Gouw neemt je mee in de ambities van zijn vrouw, verhuizingen naar Canada en naar Spanje, zijn pogingen om op afstand te blijven werken, de slapeloosheid van zijn dochter, de coronacrisis, een smerig zwembad met kikker en een manier om pannenkoeken van vitaminen te voorzien. Afgewisseld met beschouwingen over de handelingsonbekwaamheid van Nederlandse moeders in de jaren ’50, uren die vrouwen en mannen aan niet-betaald werk besteden, over voorzichtige ontwikkelingen in de normalisering van thuisblijfvaders en hoe het allemaal veel gelijkwaardiger is georganiseerd in de papa-Walhalla’s Zweden en Noorwegen.

Deeltijdprinsesjes

Gouws boek is zeer actueel, zeker nu de overheid een campagne startte om vrouwen ertoe te bewegen om meer uren betaald werk te gaan verzetten. Deeltijdprinsesjes moeten maar eens meer uren gaan werken om de personeelstekorten op te lossen, vindt de overheid. Het onderwijs, de zorg, de kinderopvang, overal zijn roosters niet meer rond te krijgen. Dan zijn al die parttimebanen niet meer te handhaven, toch? Lees ook Ik werk al, ik word er alleen niet voor betaald van Lynn Berger, die glashelder laat zien dat de Nederlandse deeltijdcultuur niet uit de lucht komt vallen en dat zorgtaken en het huishouden óók werk zijn.

Evenwicht

Na al die focus op de vrouwen, is het boek van Gouw een verademing. Mannen kunnen heus ook zorgen. Oefening baart kunst. En dat hoeft natuurlijk niet per se als 100% thuisblijfvader. Gouws bevindingen dragen hopelijk bij aan meer evenwicht in de verdeling tussen betaald en onbetaald werk.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden