Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
8 maart 2012 | Dick Bos

Een compleet boek met aandacht voor de verschillende aspecten waar een professional in de zorg mee in aanraking kan komen. 'Recht voor professionals in de zorg' is ook een handzaam boek, met per hoofdstuk vragen om de opgedane kennis te testen. Het boek heeft vanaf het eerste verschijnen in 1978 een vlucht genomen tot wat het nu is, een waardevol studieboek.

Dick Beumer en Ruth den Hartog hebben met dit boek de bedoeling gehad iets te schrijven over 'recht voor professionals in de zorg' voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Toch is het boek goed bruikbaar binnen hogere beroepsopleidingen voor de gezondheidszorg: zo stellen zij.

Voor mij was het eerste boek van Dick Beumer in 1978, toen docent recht aan de Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde in Voorburg waar ik studeerde, mijn eerste kennismaking met het recht in al zijn facetten. Deze ervaring heeft mij, onder andere, gestimuleerd om uiteindelijk rechten te gaan studeren.

Als ik het boek van toen vergelijk met de huidige uitgave, dan is daar op zich geen wereld van verschil tussen. Wel is 'Recht voor professionals in de zorg' een stuk completer geworden dan de eerste uitgave. Prettig aan dit boek is dat het de student een eerste kennismaking met het recht oplevert. Naast de semantische discussie als 'wat is recht?', volgt er een gedegen uitleg over rechtsbronnen en de systematiek van het recht.

Het boek blinkt uit in de poging om volledig te zijn. Zo besteden de auteurs aandacht aan beroepsbescherming, beroepsaansprakelijkheid, de rechten van patiënten, privacy. Terwijl daarnaast ook inzicht wordt gegeven in organisatie- en financieringswetgeving, arbeidsrecht en sociale zekerheid.

Prettig aan dit studieboek is dat de hoofdstukken worden afgesloten met vragen die een student inzicht verschaffen of hij de behandelde stof heeft begrepen en zich eigen heeft gemaakt.

Was het onderhavige boek tijdens mijn opleiding al goed, zo is het nu in veel opzichten verbeterd. Dit boek geeft je al een aardige introductie in het recht voor professionals in de zorg, maar een beetje professional gaat verder. Daarom is het verstandig om naast dit boek ook het boek 'Medische aansprakelijkheid' te lezen van prof. Mr. T. Hartlief c.s.. Pittige stof maar een must voor iemand die wil weten hoe medische aansprakelijkheid in elkaar steekt.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden