Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
MEER Moois - Wanneer kun je beginnen?
8 februari 2019 | Ineke Smits

Een baan hebben in het Witte Huis is toch wel iets dat menigeen zal intrigeren. Hoe zou het er in deze bijzondere werkomgeving aan toe gaan?

Het is iets dat ik mij al vaker heb afgevraagd. Zeker na de machtswisseling in 2017 en de verschillen tussen beide presidenten. Ik keek dan ook uit naar het boek Wanneer kun je beginnen? van Beck Dorey-Stein.

Beck Dorey-Stein wordt aangenomen als stenograaf en gaat in de West Wing van het Witte Huis werken. Een doorsnee kantoorbaan, ware het niet dat ze gesprekken van de president van de Verenigde Staten gaat opnemen. Beck Dorey-Stein bevindt zich daarom in de uitzonderlijke situatie dat ze zonder politieke achtergrond bij belangrijke ontmoetingen kan zijn, de gesprekken opneemt en uitwerkt en met de politieke staf van de president meereist in binnen-en buitenland. Reden voor haar om haar ervaringen op papier te zetten.

De verwachting die ik bij het boek had was dat het een beschrijving zou zijn van de werkomgeving, taken, onderlinge samenwerkingen en werksfeer binnen het Witte Huis. Ook van zaken waar je in een normale werkomgeving niet vaak mee te maken zal hebben als beveiliging, protocollen, strikte geheimhouding en vooral het onderdeel uitmaken van een stuk geschiedenis.

Al snel viel me op dat dit boek veel meer een roman was met intriges, de onderlinge (werk)relaties, drama en liefde met een decor van luxe hotels, feestjes en vluchten met de Airforce One. Deze reizen deden zo heel af en toe zelfs meer denken aan een soort luxe schoolreisjes met happy hours, dan aan een serieuze baan met verplichtingen, discretie en professionaliteit. Toch boeide het boek me, want het geeft een inkijkje in de ‘bubbel’ waarin mensen terecht komen wanneer ze in het Witte Huis gaan werken.

De nadruk in het boek ligt op de hoofdpersoon en haar persoonlijke avonturen tijdens haar vijf jaar in het Witte Huis. De bijzondere werkomgeving blijkt veel van mensen te vragen. Het altijd maar op reis zijn met de president en zijn gevolg, waar de hoofdpersoon deel van uitmaakt, eist zijn tol. Werk en privé worden door het vele reizen en de lange dagen in elkaar verweven en dat maakt dat werkrelaties meer dan vriendschappen worden en verliefdheid ook op de loer ligt. Verliefdheid, de bijkomende dillema’s en vreemdgaan door de hoofdpersoon geeft het boek wat mij betreft een minder serieuze kijk op de wereld waar ik nieuwsgierig naar was.

Het waargebeurde, meeslepende verhaal is wat mij betreft te veel een beschrijving van een wereld vol glamour. Ik miste daarom de échte inhoud, de weergave van de wereld om president Obama heen.  Desondanks een prettig leesbare roman en een leuke inkijk in het bijzondere presidentschap van de uitermate sympathieke Barack Obama.

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden