Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
2 november 2009 | Maria Genova

De titel klinkt saai en de vormgeving is zo mogelijk nog saaier: 'Basisboek taal'. Toch is dit boek, geschreven door Mariëlle Bovenhoff, Gerard Latjes en Willem Zeijl een heel compleet werk voor iedereen die goed wil leren schrijven en formuleren.

'Basisboek taal', geschreven door onder meer Mariëlle Bovenhoff, heeft een prettig overzichtelijke indeling met theorie, voorbeelden en oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk. Geen onderwerp lijkt overgeslagen: van het zoeken naar bronnen tot formuleren van titels en van correcte zinnen schrijven tot lezersgerichte woorden kiezen. Aan het einde van het boek staat een index waarin alles is te vinden. De oefeningen zijn ook heel handig. Jammer alleen dat de juiste antwoorden niet in het boek staan; deze zijn te vinden op de site van de uitgever. Als je goed gelezen hebt, weet je uiteraard ook wel of iets klopt, maar aangezien er in de Nederlandse taal soms best veel uitzonderingen op een regel zijn, blijf je soms twijfelen.

Voor wie schrijf je een tekst en wat is je doel? Deze vraag klinkt heel simpel, maar veel mensen denken daar niet over na als ze een tekst beginnen te schrijven. En dan ontstaan er problemen: niet alles wat je schrijft, is relevant en sommige zinnen zijn niet afgestemd op de lezers. Veel managers hebben er bovendien moeite mee om een bondige, informatieve en tegelijkertijd prikkelende titel te verzinnen. Wat velen ook verzuimen, is het cursief schrijven van buitenlandse woorden en titels van boeken.

De auteurs besteden veel aandacht aan de opbouw van alinea's aangezien deze heel belangrijk zijn voor de structuur van een tekst. Goede alinea's maken een tekst samenhangend en prettig leesbaar. Het boek besteedt ook aandacht aan de meest voorkomende verbanden tussen alinea's en zinnen. Zo wordt het woordje ook heel vaak foutief gebruikt. Ook gebruik je alleen bij een opsomming en niet om ergens nadruk op te leggen. 'Ik wil u ook op het hart drukken om uw huidige verzekering tijdig op te zeggen' is bijvoorbeeld fout als de lezer alleen zijn verzekering tijdig op moet zeggen.

Schrijvers van teksten gaan ook bij het woord dus vaak de mist in. Dus duidt op een conclusie en mag (dus) niet gebruikt worden om een soort herhaling aan te geven. Als het onderwerp van een betoog nieuwe vormen van energie is, mag de schrijver niet een paar alinea's verder zeggen: 'het onderwerp van dit betoog was dus nieuwe vormen van energie.' Die is geen conclusie, maar een herhaling.

Uiteraard is er in 'Basisboek taal' ook veel aandacht voor grammatica, ontspoorde zinnen, onlogische woordvolgorde, foutieve samentrekkingen etcetera. 'Tenzij Piet vanaf nu zijn werk op tijd af heeft, zetten we hem uit de projectgroep' is een voorbeeld van een zin waarin gezegd wordt dat Piet uit de groep gezet wordt als hij zijn werk wel af heeft. De schrijver bedoelt echter het tegenovergestelde. Een soortgelijke fout zie je in de zin: 'Door een strakke organisatie kon de manager voorkomen dat de dag niet in het honderd liep.' Deze zin betekent dat de dag juist wel in het honderd liep.

'Basisboek taal' is een aanrader voor iedereen die beter wil leren schrijven en formuleren. De vele oefeningen geven daarbij een goed houvast. Ook de meest gemaakte fouten bij het vertalen uit het Engels en het Frans komen aan bod. Handig daar op te letten bij het zaken doen, want misverstanden zijn niet altijd goed te praten.

Mariëlle Bovenhoff, Gerard Latjes, Willem Zeijl
Basisboek taal

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden