Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Je hebt wél iets te verbergen - 'Must read'
21 maart 2018 | Ger van den Buijs

Met 25 mei, de datum waarop de sanctionering van AVG/GDPR in werking treedt, in aantocht is Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis een must read.

Je bedrijf heeft ongetwijfeld de nodige moeite om aan de wetgeving te voldoen en dit boek zorgt voor de juiste motivatie om door te pakken. Martijn en Tokmetzis zetten met pakkende voorbeelden uiteen waarom het verlies van privacy een groot probleem is voor het individu én voor de maatschappij.

Tijdens het lezen wordt helaas steeds duidelijker hoe dramatisch het is gesteld met onze privacy. Zowel bedrijven als overheid hebben belang bij wat de auteurs betitelen als het Surveillancekapitalisme. Waar je ook gaat, overal liggen de datagraaiers op de loer. Als individu ben je weerloos. Het grote probleem met onze data is dat we niet weten wie onze data pakt, welke data ze pakken, wat ze met onze data doen en met welke andere data ze deze nieuwe data weer combineren.

Als individu heb je ook geen weet welke conclusies bedrijven en overheden op basis van jouw data trekken. Profilering wordt echter steeds belangrijker bij beslissingen die over jou genomen worden. We weten allemaal dat Google en Facebook hun resultaten filteren op je profiel, maar wat zou je zien als ze dat niet zouden doen? Daar kun je onmogelijk achter komen. Op dezelfde manier worden verzekeringen en visa geweigerd omdat je profiel te veel gelijkenis heeft met anderen die soortgelijk profiel hebben. En krijg je instructies van de Belastingdienst omdat anderen met soortgelijk profiel vaak hun belasting vaak foutief invullen. Door de vele cases die in het boek besproken worden, is het de auteurs gelukt om het privacyprobleem goed in beeld te brengen. Tijdens het lezen bekruipt je een steeds ongemakkelijker gevoel.

Gelukkig eindigt het boek met een positieve swung. Al is het privacyprobleem een veelkoppig monster, toch kan er iets gedaan worden. De auteurs trekken de parallel met de milieuproblematiek. Ook die is veelkoppig en abstract. Met een aantal kopstukken uit de milieubeweging wordt gekeken wat de privacybeweging kan leren van de milieubeweging.

Voor bedrijven zie ik dan, in dezelfde parallel, een kans. Zoals energiebewustzijn inmiddels een marketingcomponent is, zo kan privacy dat ook worden. Ik kijk uit naar een volgende boek dat met voorbeelden laat zien hoe de eerste stappen op dit terrein gezet worden.

Voor elk individu hebben de auteurs een zelfverdedigingsgids gemaakt. Daarin vind je een duidelijke instructie hoe je je PC en smartphone kunt beveiligen tegen ongewenste meekijkers. Meteen doen: https://corr.es/zelfverdedigingsgids.

Ger van den Buijs is eigenaar van FiveDolphins.com, creatief denker en oplossingsontwerper. Daarnaast is hij spreker en auteur van Forget Reach, Start Selling.


Je hebt wél iets te verbergen - 'Zet aan het denken'
5 maart 2018 | Brigitte Koehler

In Je hebt wél iets te verbergen laten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht is van deze tijd.

Wil jij begrijpen welke gegevens je via internet weggeeft en welke gevolgen dit kan hebben? En wil je je hier tegen wapenen? Dan is dit een boek voor jou.

Soms lees je een boek waarvan je denkt: dit móet iedereen lezen. Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis is zo’n boek waarvan ik vind dat iedereen op het internet het moet lezen. Martijn en Tokmetzis leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft via internet en aan wie. En welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Je hoort het regelmatig iemand zeggen ‘ze mogen alles weten, ik heb toch niks te verbergen’, als het gaat over de macht van Google of over de vele data die over ons wordt verzameld. Het probleem is dat we dat dus wél iets te verbergen hebben, alleen je weet niet precies wat, waarom en voor wie. Want als jij een tweet plaatst of een vraag stelt aan Siri, Google Maps gebruikt of wat opzoekt op Google laat je een spoor van data achter. Omdat we niet weten wat door wie wordt gebruikt en hoe het, ooit of nu, tegen ons gebruikt kan worden is het angstaanjagend maar aan de andere kant ook een gegeven waar we mee moeten leven. Een gegeven waar je je bewust van moet zijn.

Je hebt wel iets te verbergen heeft mij op veel vlakken aan het denken gezet. Gelukkig geven Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis ook aan hoe je jezelf kunt beschermen. Check daarvoor de Zelfverdedigingsgids van De Correspondent. Ik zelf heb de tips ter harte genomen en blijf dit onderwerp volgen.

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden