Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
True Storytelling - Op naar geloofwaardigheid
5 juli 2016 | Daniëlle de Jonge

Het fotomodel in reclame-uitingen maakt steeds vaker plaats voor branded content van een eigentijdse vlogger. En niet voor niks scoren referenties, reviews en andere vormen van klantwaarderingen hoog in de scorelijst van veel bezochte pagina’s op websites.

Geloofwaardigheid lijkt belangrijker dan ooit! Met een gelikt verhaal komt u niet meer weg. Authenticiteit is de sleutel tot het overtuigen van klanten om te kiezen voor uw product. Auteurs Paul Hillesum en Amber Franssen nemen u mee in de wereld van True Storytelling. Met veel creatieve marketingervaring een duo dat weet waar ze over spreken en doorzien hoe de consument van nu te prikkelen is.

Ik ben zo iemand die hardnekkig blijft vasthouden aan het lezen van ‘echte’ boeken, de papieren versie dus in plaats van de e-reader. In dit geval ben ik daar extra blij om, want het boek valt op in uitstraling. Naast de kleurrijke binnenkant is de dikke kartonnen kaft en het formaat onderscheidend in de boekenkast. Als daar zo over nagedacht is, zal de inhoud ook vast anders-dan-anders zijn zo neem ik aan. En dat klopt grotendeels. In het eerste deel komen een aantal interessante feiten voorbij. Zoals de mate waarin consumenten vertrouwen hebben in diverse uitingen en het effect dat authenticiteit heeft. Zo blijkt ook hoeveel de verschillende generaties er aan hechten: allen veel op een eigen manier. De basis wordt gelegd om u er van te doordringen dat het tijd wordt om verhalen te gaan vertellen. Geloofwaardige verhalen uiteraard. Want alleen dan lukt het om een rol te gaan spelen in het leven van – potentiële – klanten. Sterker nog: het is de ideale manier om informatie over te brengen, emoties aan te spreken en te  enthousiasmeren.

True Storytelling is naast informatief een handig werkboek voor bedrijven die zich richten op de consumentenmarkt. Met verschillende cases en voorbeelden ontdekt u steeds beter hoe reclame er voor uw bedrijf uit kan gaan zien. Hoe geloofwaardigheid stap voor stap doorgevoerd kan worden in de manier waarop u zich presenteert. En hoe u True Storytelling kunt toepassen. Tijd om aan de slag te gaan dus. De auteurs helpen u op weg met het True Story Canvas, afgeleid van het bekende canvasmodel. In bijna 30 – invulbare – pagina’s wordt u grondig aan het denken gezet. Van de ‘Why’ naar de kernwaarden naar de behoefte van uw doelgroep en relevante trends en merkbelofte. Dit en meer spit u door om te komen tot uw geloofwaardige verhaal. Immers: Authenticiy is all about being true to your own story.

Daniëlle de Jonge is expert in eigentijdse klantrelaties en helpt als spreker & trainer bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. Zij schreef de bestsellers Verleid de klant, Human2Human: de nieuwe klantrelatie en Extreem klantgericht. www.danielledejonge.nl


True Storytelling - Geloofwaardigheid als marketingtool
31 mei 2016 | Hanneke Tinor-Centi

De reclamewereld heeft af te rekenen met een geloofwaardigheidsprobleem dat is veroorzaakt door het veelvuldig doen van loze beloftes. De kritische en mondige consument van tegenwoordig reageert daarop met... wantrouwen.

Op zoek naar een nieuwe geloofwaardigheid komen merken terecht bij authenticiteit, storytelling en content marketing. Dat zijn de populaire tools van dit moment in reclameland.

Hillesum en Franssen vertellen de lezer wat authenticiteit is en hoe dit toe te passen in marketing- en merkcommunicatie. Beeldende voorbeelden en uiterst aardige anekdotes maken dit boek tot een boeiend en levendig geheel. Geen ingewikkeld, theoretisch geneuzel, maar simpele waarheden en feiten.

True Storytelling combineert hedendaagse marketingingrediënten tot een praktische methode die ondernemers, marketeers en reclamemakers helpt bij het vertellen van geloofwaardige merkverhalen. Geloofwaardigheid is immers hét belangrijkste criterium voor succesvolle contentmarketing.

De True Storytelling-methode begint met helder krijgen waar een merk werkelijk voor staat. Met het praktische True Story Canvas uit het boek, doe je dit op slechts één A4. Deze merkpositionering op basis van authenticiteit vormt het uitgangspunt voor het ontwikkelen van True Story content.

Wat een inspiratie! Paul Hillesum en Amber Franssen laten je, via hun True Story Canvas, in dertien stappen zien hoe je een merkstrategie en merkpositionering kunt ontwikkelen en vastleggen.

Stap 1 is het kernverhaal ofwel de geschiedenis/oorsprong van de organisatie. Wanneer je jezelf de volgende vragen stelt, heb je met de antwoorden automatisch het kernverhaal te pakken: Wie hebben het bedrijf opgericht (de karakters). In welke setting heeft zich dat afgespeeld; wanneer en waar? Wat dreef de oprichters? Wat was hun drive (plot). Waar streefden zij naar; welk probleem losten zij op (thema) en tenslotte: de belangrijkste milestones binnen het bedrijf.

Stap 2 (Why). Een geïnspireerd bedrijf denkt en handelt inside out en communiceert de believes van de organisatie.

Stap 3 (How). De USP’s; een onderscheidende waarde. Een unieke verkoopmethode of iets anders dat het bedrijf net even anders doet dan het gemiddelde bedrijf.

Stap 4 (What): het product of de dienst.

Stap 5 gaat om merkwaarden. In deze stap worden er een vijftal merkwaarden geselecteerd. Door een begrenzing aan te geven worden er kritischer keuzes gemaakt.

Voor het antwoord te geven op Stap 5 en 6 moet men zich terdege van bewust dat er een groot verschil is tussen merkwaarden (extern) en kernwaarden (intern)

Stap 6 Kernwaarde, ofwel de ‘breinpositie’ van het merk in slechts één of twee woorden. Bij het bepalen van de kernwaarde is het belangrijk ‘out of the box’ te denken. Een frisdrankmerk hoeft niet alleen aan andere frisdrankmerken te denken, maar …. hmmmm…. aan ‘dorstlessers’ bijvoorbeeld.

Stap 7 Het bepalen van de doelgroep(en) en alle belangrijke kenmerken.

Stap 8 De behoeften van de doelgroep. Deze behoeften zijn enorm belangrijke triggers om de doelgroep te bereiken. Waar zoekt de doelgroep naar? Wat zijn de behoeften, wat heeft hij nodig?

Stap 9 Inzicht in essentiële trends helpt het merk te versterken. Hoe? Welnu, hiermee kan men anticiperen op de toekomst en komt men voor minder verrassingen te staan. Er worden een drietal trendniveaus onderscheiden, te weten: micro- (marktniveau), maxi- (consumentengedrag) en megatrends (maatschappelijke ontwikkelingen).

Stap 10 De Merkvisie geeft een ambitieus en visionair beeld van de toekomst. Soms is eenvoud kracht wanneer het om een visie gaat. Een goed voorbeeld daarvan is Microsoft gaat: “Er staat een personal computer op elk bureau met Microsoft-software”.

Stap 11 Merkmissie ofwel mission statement definieert het bestaansrecht en de identiteit van de organisatie. De missie is tijdloos, maar toe te passen op dit moment. Het gaat om het antwoord op de vraag: ‘What business are we in?’

Stap 12 Merkbelofte is de primaire belofte van het merk aan de doelgroepen. Het voornaamste verschil met de merkmissie is dat de eerste geformuleerd is van ut een functie voor de consument en de tweede voor de organisatie.

Stap 13 Bewijsvoering van hetgeen er allemaal wordt beloofd. Het zijn de mensen met het klantencontact die de beloften van het marketingapparaat moeten waarmaken en nakomen. Dit moet echter wel gecheckt worden.

Dit zijn de 13 stappen en laten wij eerlijk zijn, het lijkt een hele opsomming, maar als marketeer zijn dit zaken die je vrijwel allemaal paraat zou moeten hebben. Het Truestory Canvas invullen is dus in het geheel niet zoveel werk en … je kunt het nog downloaden ook!

Zo eenvoudig kan het zijn! Na het lezen van True Storytelling weet je hoe het verhaal van je merk verteld moet worden. De menselijkheid van verhalen en de creatieve mogelijkheden worden benadrukt, samen met het toepassen van beeldmateriaal.

True Storytelling is wat mij betreft een absolute aanrader voor marketeers, communicatiemanagers, reclamemensen en diegenen die een eigen bedrijf (willen) starten. Een nuttig boek met bruikbare tools voor het ‘schrijven van True Stories’, want dat is waarmee merken hun geloofwaardigheid kunnen terugverdienen!

Tot slot: de uitvoering van het boek is alleen al een heerlijkheid. Het mooie, dikke omslag van True Storytelling is al uniek te noemen. Bovendien wordt het blauw van de cover in het boek telkens herhaald. In de koppen en de schutbladen, ja zelfs in de outfits van de auteurs. Prachtig gedaan!

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.


True Storytelling
7 april 2016 | Paul Kruijssen

De uitvoering van True Storytelling is True Storytelling an sich. Bij het openslaan en doorbladeren van het boek valt op dat overal over nagedacht is.

De blauwe kleur van de omslag komt steeds terug in de titels en subtitels, de schutbladen, zelfs in de kleding van ‘de makers’ (zo noem ik ze, omdat Paul de auteur is en Amber het bedoelde visueel maakt). Dat is mooi. Dit belooft een weloverwogen boek te zijn met een consistent verhaal!

We lezen in True Storytelling over het ‘True Story Canvas’, een model gebaseerd op het Business Model Canvas van Alex Osterwalder. Dit ‘werkmodel’ vinden we verderop in het boek en het pad ernaartoe wordt bedachtzaam bewandeld door er stap voor stap naar toe te werken. Je wordt meegenomen door het verhaal van het boek.

Geloofwaardigheid is het eerst aan de beurt. Juist nu, in deze tijd iets waar we behoefte aan hebben: een insteek om je te onderscheiden. Via vertrouwen en transparantie komen we bij authenticiteit. Niet langer alleen roepen, maar je echt laten zien. Liever echt dan nep, oftewel no more sugar coated bullshit. Vervolgens komen we aan bij de vraag: waarom is Storytelling zo belangrijk? Wat is de kracht van een verhaal? Hier treffen we geen hogere wiskunde maar gewoon waarheden voor wie het al wist en reminders voor wie het even vergeten was.

Het kernverhaal met een vijfdeling kan je echt helpen om to the point te komen met betrekking tot de uitgangspunten voor je eigen verhaal. De menselijkheid van verhalen en de creatieve mogelijkheden worden benadrukt, samen met het toepassen van beeldmateriaal, zowel stil als bewegend.

Aan de slag met de content. Immers, geloofwaardige content blijkt ‘King’ te zijn. Handig voor die consument die always ‘on’ (online) en bereikbaar is. Denken als een uitgever is het devies en de 4 D’s (doel, doelgroep, domeinen en distributie) blijken van groot belang. Allerlei soorten content en een aantal voorbeelden komen voorbij.

Hierna komen de makers weer terug op de kunst van het ‘geloofwaardig’ zijn. De voorwaarden hiervoor worden genoemd en besproken. Ook hierbij tref je een model. Modellen, onderzoeken en uitspraken van derden worden gebruikt door het hele boek. Via een aantal modellen die genoemd en uitgelegd worden komen we in het hoofdstuk over ‘True Storytelling’ weer uit bij het ‘True Story Canvas model’. In dit model komen alle zaken samen, op weg naar ‘True Storytelling’. De connectie tussen de doelgroep en de vier principes van True Storytelling geven je input om zelf aan de slag te gaan met het model.

Nu mag je dan eindelijk zelf aan de slag. Aanvankelijk heeft het eigen Merkmodel 11 of 13 stappen wanneer de Golden Circle van Simon Sinek (The Why, How, What) wordt opgedeeld in 3 cijfers. Ik ben van mening dat de Merkwaarden ook in kernwaarden en kernkwaliteiten uiteen gezet kunnen worden en zowel intern als extern kunnen worden toegepast. Merkmissie en Merkvisie handhaven terwijl je ook Why, How en What laat werken voelt dubbelop en dat kan verwarrend werken. Zelf laat ik ze weg in de aanloop naar een verhaal. Verder is het een Canvas-model een heel bruikbaar en overzichtelijk werkblad wat je gratis als pdf kunt downloaden via de website van de makers (www.Trumanamsterdam.com). Ik mis hierbij alleen nog de mogelijkheid dit model meteen ook digitaal in te kunnen vullen, hoewel een groot vel uitprinten en ‘samen’ invullen ook een goede optie zou kunnen zijn.

Op de genoemde website kun je ook meteen aangeven of je wenst kennis te maken met het bureau Truman. Zeker wanneer je net dit verhaal als True Storytelling hebt ervaren. Je moet immers zelf wel een communicatiedeskundige, artdirector of tekstschrijver zijn wil je de volgende stap(pen) zonder andere professionals kunnen zetten.

Al met al is True Storytelling in meerdere opzichten een heel mooi boek met een bruikbare tool om je doel te kunnen bereiken: het ‘schrijven van True Stories’. Want laten we wel wezen, willen we niet allemaal echte true-stories schrijven en horen?

Paul Kruijssen is Merk- & Indentiteitbouwer vanuit zijn bureau P Projects Mensen maken het Merk, www.pprojects.nl. Hij probeert het beste uit mensen en organisaties te halen vanuit zijn methode Het MerkMenu. In 11 stappen doet hij dat vanuit de schijf van vier; onderzoeken, ontwikkelen, uitvoeren en monitoren. Zijn werkzaamheden liggen op het gebied van consultancy, concept en creatie. Hij is tevens schrijver van het boek Het MerkMenu en freelance docent in het HBO onderwijs.


Paul Hillesum, Amber Franssen
True Storytelling

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden