Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Geef je bedrijf een kickstart - Absoluut aanbevolen
4 augustus 2017 | Ineke Smits

De eerste 5 jaar van je ondernemerschap zijn erg belangrijk. Ze zijn niet alleen bepalend of je bedrijf het uiteindelijk gaat ‘redden’, maar zeker van belang of je succesvol gaat zijn in wat je doet.

Jolanda Wicherson beschrijft in Geef je bedrijf een kickstart hoe je je bedrijf laat groeien, waar je je op moet focussen en waarmee je je als ondernemer gaat onderscheiden. De auteur belooft je met dit boek voldoende bagage te geven voor een goede start, en jou als ondernemer ‘futureproof’ te maken.

Jouw persoonlijk kompas

Het boek begint met het persoonlijke verhaal van de auteur waarin ze duidelijk maakt dat succesvol ondernemen bij jezelf begint. Jolanda Wicherson heeft de eerste 5 jaar als ondernemer flink geworsteld, haakte bijna af zelfs, maar werd in 2015 uiteindelijk Flevolandse zakenvrouw van het jaar. Het krijgen van meer zelfvertrouwen hielp haar op het moment waarop ze wilde stoppen als ondernemer. Succes en zelfvertrouwen blijken volgens haar toch onvermijdelijk aan elkaar verbonden. In ‘Geef je bedrijf een kickstart‘ vertelt ze over het maken van een persoonlijk kompas, dat je gaat helpen naar verdere groei als persoon, en dus ook als ondernemer. Wat mij betreft een simpele, maar zeer bruikbare insteek. Met diverse handvatten wordt duidelijk gemaakt hoe je de match gaat maken tussen jou (met jouw kernwaarden en doelen) en je ideale klant.

Focus en strategie

Als startende ondernemer val je al gauw in de valkuil alles te willen doen voor iedereen. In het boek wordt helder beschreven dat dat juist niet goed is. Een goede focus krijg je door jezelf te specialiseren binnen je beroepsgroep en jezelf als expert te laten zien. Het boek geeft je hiervoor tips en adviezen hoe je beter te profileren.

De juiste strategie, met bijvoorbeeld het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden, levert je ook een betere focus op. En dat kan ik als virtueel assistent natuurlijk alleen maar beamen.

Bruikbare ondernemerstips

Ondanks dat de auteur zich met dit boek vooral richt op starters en ik de eerste 5 jaar als zelfstandig ondernemer reeds ben doorgekomen, boeit het boek mij zeker. Stapsgewijs wordt in dit boek n.l. duidelijk uitgelegd welke aspecten er van belang zijn in het ondernemerschap om klanten te vinden en te binden, welke kanalen je dient aan te boren, welke mogelijkheden er zijn om je zichtbaarheid te vergroten en hoe je dit kunt aanpakken. Het boek geeft ook vele voorbeelden en tips van experts. Ik lees het dan ook met veel interesse. Het bevestigt dat wat ik goed doe en het levert me extra tips op bij zaken die ik kan aanpassen of verbeteren.

Bouwen aan je bedrijf

Ik kan dit boek absoluut aanbevelen aan iedere startende (zelfstandig) ondernemer. Het boek is niet alleen door een ‘ervaringsdeskundige’ geschreven, en daardoor praktisch goed toepasbaar, maar ook heel overzichtelijk. Een boek dat je zeker vaker zal openslaan. Een compleet boek dus voor iedere ondernemer om (verder) te bouwen aan je bedrijf!

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden