Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

MANAGEMENTBOEK MAGAZINE - Mei 2024

Gala, crisis, emotie, sense en sensitiviteit

In het meinummer van Managementboek Magazine, naast ons verslag van het Managementboekengala, onder meer aandacht voor: Crisismanagement met Tom Compaijen, Emoties in werkcontext met Monique Schuurmans, Sensemaking met Ben Kuiken, Sensitieve intelligentie met An Baeke en Loslaten voor ondernemers met Antoinette Nunes. En nog veel meer.

Themapagina
Samengesteld door Justin van Lopik
Jan Boeve
achtergrond
Personeelsmanagement
1 mei 2024
Hans van der Klis
9-13 minuten leestijd
Op het Managementboekengala 2024 is ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo bekroond als Managementboek van het Jaar 2024. Trouw aan hun verhaal nodigden de winnaars iedereen die had bijgedragen uit op het podium. ‘Ik hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat we de ontkenningsstrategie waar veel mensen zich van bedienen, als een soort tapijtje onder hen uit trekken.’

Voor u gesproken - Interviews

interview
Psychologie
10 mei 2024
Jeroen Ansink
8-11 minuten leestijd
Volgens durfkapitalist Shane Parrish is succes in het leven afhankelijk van de kleine, alledaagse momenten. In ‘Clear Thinking’ beschrijft hij hoe we die te gelde kunnen maken. ‘We verzetten ons vaak tegen verandering, zelfs als veranderen het beste is wat we kunnen doen.’
interview
Communicatie en media
8 mei 2024
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
In een wereld waarin alles met elkaar is verbonden is het niet meer de vraag óf een organisatie met een crisis te maken krijgt, maar wannéér. In ‘Klaar voor elke crisis’ schrijft communicatie-expert Tom Compaijen hoe bestuurders en PR-medewerkers zich kunnen voorbereiden voor als de pleuris eenmaal uitbreekt. ‘Geef eerst de emotie de ruimte, dan pas dan de ratio.’
interview
Ondernemen
6 mei 2024
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Niet alleen thuis maar ook op het werk wordt ons denken en doen gestuurd door onze emoties. Maar daar hebben we totaal geen weet van. Doodzonde, want inzicht in hoe emoties invloed hebben op je gedrag en je keuzes als ondernemer, leider of manager, is een belangrijke aanjager voor succes, schrijft Monique Schuurmans in ‘Echte ondernemers huilen (niet)’. 
Interview
Mens en maatschappij
5 april 2024
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Doen we eigenlijk wel waar we écht zin in hebben? Dat is zeer de vraag, want de zin van de markt is veel te dominant geworden, schrijft organisatiefilosoof Ben Kuiken in ‘Het zinnigste boek dat je ooit zult lezen’, de inspirerende publieksversie van zijn proefschrift over ‘sense-making’. Wees beducht voor de verleidingskunsten van marketeers en denk na over andere manieren van zin maken, stelt Kuiken.
Interview
Leiderschap
27 maart 2024
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Met haar nieuwe boek ‘Sensitieve intelligentie’ breekt Ann Baeke een lans voor durven vertrouwen op ons gevoel en onze intuïtie. Die worden te vaak nog genegeerd, waardoor een deel van onze intelligentie onbenut blijft. ‘Met je gevoel kun je een laag aanraken die nu onbenut is en die we echt nodig hebben binnen organisaties.’
Interview
Ondernemen
24 april 2024
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Antoinette Nunes schreef met ‘Driver’s Seat’ een boek dat ondernemers helpt niet langer in hun bedrijf te werken, maar áán hun bedrijf. Nunes leert je om het dagelijkse proces los te laten en te focussen op de lange termijn.

Voor u gelezen - Recensies

recensie
Personeelsmanagement
12 april 2024
Roy van den Anker
2-3 minuten leestijd
Dat er in de afgelopen jaren het nodige is veranderd in de verhouding werknemer en werkgever mag duidelijk zijn. De vraag voor veel werkgevers is alleen wat er nu precies veranderd is, en op welke manier zij weer grip krijgen op hun HR. Op deze twee vragen geeft René Herremans antwoord in ‘Nooit meer zonder personeel’.
recensie
IT-management / ICT
1 mei 2024
Ria van Dinteren
3-4 minuten leestijd
Wat krijg je als drie jonge honden aan de slag gaan met het fenomeen Generatieve AI? Inderdaad een geweldig grote hoeveelheid energie en een mooi boek. In ‘Beter, leuker, sneller’ gaan Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval in op wat generatieve AI is en wat je kan doen als je er mee aan de slag wil.
recensie
Communicatie en media
14 maart 2024
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Janneke van Heugten heeft een missie: het is tijd dat er meer vrouwen in de media komen. Ze vertaalde haar ervaring met haar bedrijf Vaker in de Media naar een inzichtrijk en praktisch boek met dezelfde titel. Hierin deelt zij haar kennis over media, PR en gender, aangevuld met ervaringen en tips van deskundigen, politici, redacteuren en journalisten. Een onmisbaar boek voor alle vrouwen die iets te melden hebben! 
recensie
Persoonlijke effectiviteit
18 maart 2024
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Elke dag maak je een to-do lijst. Dat is handig voor het overzicht en het geeft een fijn gevoel om iets weg te kunnen strepen. Maar daarna… ga je wat anders doen. Je wordt geleefd door e-mails en aan het eind van de dag lijkt je to-do lijst langer geworden. In ‘Timeboxing’ beschrijft Marc Zao-Sanders een manier om controle te krijgen.
recensie
Communicatie en media
17 april 2024
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Alle leidinggevenden en bedrijven zouden een goed verhaal moeten kunnen vertellen. En waarom hiervoor niet in de leer gaan bij storytellers uit Holywood? Herman Wegter schreef het leuke boek ‘Goed verhaal!’ en neemt ons mee in zeven cruciale stappen die een goed verhaal garanderen.
recensie
Algemeen management
14 februari 2024
Rudy Kor
4-6 minuten leestijd
‘Feilloos adviseren’ beschrijft de houding en vaardigheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je adviezen gebruikt worden. Peter Block laat zien wat je als adviseur kunt doen en zeggen om anderen te helpen bij het bereiken van hun doelen. Het maakt daarbij niet uit of je een externe consultant bent of een interne adviseur.

En verder - MEER Moois, Previews, Podcast en Column

recensie
recensie
9 mei 2024
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Parijs: al eeuwen de stad van de liefde en de romantiek. Maar de laatste decennia is Parijs ook een stad van terroristische aanslagen geworden. Met dat beeld blijf je wel enigszins achter na het lezen van Luister van Sacha Bronwasser.
preview
Leiderschap
22 april 2024
Marielle Heijltjes
3-4 minuten leestijd
In  ‘Over moed gesproken’ beschrijft Marielle Heijltjes vier aspecten die voor jouw impact als leider mede bepalend zijn. Wanneer je met deze aspecten aan de slag gaat, krijg je meer zicht op hoe je de eigen leidersrol vormgeeft en leer je om eigen effectieve - en niet effectieve - patronen te herkennen. Een preview.
preview
Psychologie
18 maart 2024
Timo Hans
2-3 minuten leestijd
Nederland is een stressland. Circa 1,6 miljoen Nederlanders worstelen met burn-outklachten. Ruim 90 procent van de Nederlanders heeft milde tot heftige klachten door stress. In het afgelopen jaar hadden 3,3 miljoen volwassenen bovendien last van één of meerdere, vaak stressgerelateerde psychische aandoeningen zoals angststoornissen.
preview
Persoonlijke effectiviteit
16 april 2024
Bart Verhaagen
3-4 minuten leestijd
Vastzitten in jezelf en meer willen bereiken op je werk en in je relatie? Bart Verhaagen belooft je een nieuwe methode in handen om alle vormen van beïnvloeden te leren: Het Beïnvloedingskompas. Hij schreef er een boek over met de titel ‘Laat die overtuiging los!’ Een preview.
podcast
Leiderschap
28 maart 2024
Frank Schaper
2-3 minuten leestijd
Drie vuistdikke boeken over Donald Trump verschijnen dit jaar van Frank Schaper. Het eerste is net verschenen en gaat in op de 40 (!) rolmodellen van Trump. Een enorme hoeveelheid werk bovenop de actualiteit. Hoe Schaper dit heeft aangepakt, en hoe hij van een studie Lucht- en Ruimtevaart, een managementcarrière bij de KLM en boeken over het Enneagram nu bij deze trilogie van Trump is uitgekomen hoor je in de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk.
column
Mens en maatschappij
9 mei 2024
Jitske Kramer
2-3 minuten leestijd
De Yoruba uit West-Afrika zeggen dat in een ritueel de wereld opnieuw geschapen wordt. En dat is precies wat het is. Na een goed ritueel ben je een ander mens. Wellicht heb je er nog nooit zo over nagedacht, maar veranderingen in het leven gaan vrijwel altijd gepaard met rituelen. En als dat niet zo is, hebben we er vaak nog lang last van.

En... De gevaren van tech

achtergrond
Mens en maatschappij
13 mei 2024
Bertrand Weegenaar
8-11 minuten leestijd
We geloven graag in de goede bedoelingen van techneuten, omarmen de laatste gadgets en sinds ruim een jaar de ‘zegeningen’ van Generatieve AI. Helpt technologie ons bij de klimaatproblemen? Er zijn optimisten die een schat aan mooie voorbeelden geven, en er zijn critici die je aan het denken kunnen zetten. We gaan kijken naar de mogelijke gevolgen van technologische vooruitgang.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden