MANAGEMENTBOEK MAGAZINE – Oktober 2024
Perspectieven
‘Effectieve leiders weten waar hun organisatie vandaan komt, en dus ook wanneer die moet veranderen’, zegt Rik Peters. Het gaat over zijn boek Learning histories en het belang van het verleden voor de koers en cultuur van je organisatie. Maar dat is niet het enige perspectief waarmee je organisaties kunt bekijken. We brachten er een aantal voor u bijeen in het oktobernummer van Managementboek Magazine.
Samengesteld door Justin van Lopik
Mirjam van der Linden
Het belang van terugkijken
interview
Organisatiekunde
14 oktober 2024
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Het concept van de lerende organisatie is zinloos als managers niet ook het verleden in ogenschouw nemen, stelt Rik Peters in zijn nieuwe boek ‘Learning histories’. We spreken hem over hoe je het verleden een plek geeft. Peters: ‘De effectiefste leiders zijn zelf learning historians: zij weten waar hun organisatie vandaan komt, en dus ook wanneer een organisatie moet veranderen.’
Politiek en organisaties
interview
Mens en maatschappij
16 oktober 2024
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Ruim 68.000 gedupeerden. De val van kabinet Rutte III... We hebben het over het toeslagenschandaal. Voormalig SP-kamerlid Renske Leijten zocht tot op de bodem uit hoe en waarom de Belastingdienst zó ver buiten zijn boekje ging. En schreef de knappe reconstructie ‘Leuker kunnen we het niet maken’, met in de hoofdrol advocaat Eva González Pérez die vanaf 2014 toeslagenouders bijstond en een cruciale rol speelde.
Interview
Organisatiekunde
6 september 2024
Kim Buitenhuis
9-12 minuten leestijd
Organisatiesocioloog en filosoof Rogier Havelaar weet als geen ander hoe ingewikkeld én mooi de politieke arena in zowel bedrijven als overheden kan zijn. In ‘De nieuwe bestuurscultuur begint bij jou’ deelt hij inzichten waardoor deze arena verandert in een speeltuin, en geeft hij tips om jouw boodschap zo over te brengen dat de ander er niet omheen kan.
Interview
Economie
7 augustus 2024
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Conflicten, oorlogen, toeleveringsproblemen, sancties over en weer, het zijn turbulente tijden. In ‘Markt onder vuur’ beschrijft de Vlaamse toekomstdenker Hans Diels hoe geopolitieke spanningen wereldwijd steeds meer verknoopt zijn geraakt met de wereldwijde economie. En hoe landen en bedrijven hiermee kunnen omgaan.
podcast
Strategisch management
19 september 2024
Bas Kodden
2-3 minuten leestijd
Hoe kan je optimale prestaties, creativiteit en initiatief stimuleren en benutten? Leiderschapscoach en managementwetenschapper Bas Kodden schrijft in zijn nieuwe boek, Rebelleren moet je faciliteren, dat rebellen en onaangepasten hiervoor een sleutelrol kunnen spelen in de organisatie. In deze aflevering van De Boekenpraktijk vertelt hij over de verschillende soorten rebellen en zijn ergernis over de Nederlandse zesjescultuur.
Vooruitkijken
achtergrond
Mens en maatschappij
21 oktober 2024
Jeroen Ansink
12-16 minuten leestijd
Sterft de mens deze eeuw nog uit of leven we miljarden jaren door? De mensheid lijkt zich op een historisch kantelpunt te bevinden waarin langetermijndenken belangrijker is dan ooit. Organisaties en consumenten, politici en burgers moeten daar allemaal hun verantwoordelijkheid in nemen. Een rondgang langs recente (management)literatuur over langetermijndenken.
Toekomst van werken, AI, Marketing en Logistiek
recensie
Mens en maatschappij
11 september 2024
Freija van Duijne
4-5 minuten leestijd
In korte tijd heeft AI de wereld veroverd. Het beïnvloedt de levens van mensen uit allerlei landen, ver verwijderd van Silicon Valley. Madhumita Murgia deelt in ‘In de schaduw van AI’ een mozaïek van verhalen waaruit een ander en duisterder beeld naar voren komt, dan het optimistische ‘tech als oplossing voor alles’. Ze bespreekt allerlei vormen van datakolonialisme waarvan het goed is dat we die kennen.
recensie
Algemeen management
16 september 2024
Hanneke de Wit
3-4 minuten leestijd
Creativiteit is ongrijpbaar, het is lastig om uit te leggen hoe het werkt. Sommige mensen kunnen dat wel en schrijven er ook nog een goed boek over. André van Straten is er daar een van en met ‘De creatieve revolutie’ helpt hij jou om je creativiteit gericht in te zetten. Zelfs als je denkt dat je niet creatief bent.
recensie
Marketing
24 september 2024
Jeanine Dijkhuis
3-4 minuten leestijd
Twee ervaren marketeers, Marjolijn Meynen en Ed Stibbe, raakten ervan overtuigd dat het marketingvak een grote bijdrage kan leveren om de samenleving duurzame consumptie in het hart te laten sluiten. We moeten stoppen met drammen en dreigen en starten met verleiden. Daarom schreven ze ‘Duurzame verleiding’.
interview
Inkoop en logistiek
9 oktober 2024
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
‘Werken met logistiek’ van Hessel Visser en Muriël van Alphen beleefde 9 edities, steeds bijgewerkt naar de eisen van de tijd. Het boek is een begrip bij studenten, maar ook in de beroepspraktijk wordt het veel gebruikt. We spraken Visser en Van Alphen over 30 jaar logistiek, de huidige stand van zaken en over waarom de klant op steeds meer plekken in het proces opduikt.
En MEER
interview
Algemeen management
11 oktober 2024
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Na bijna 25 jaar komt productiviteitsgoeroe David Allen met een vervolg op zijn bestseller Getting Things Done. Met ‘Team – Getting Things Done met Anderen’ hoopt hij mensen onder meer te behoeden voor een burn-out. ‘Zodra we gaan samenwerken neemt de complexiteit exponentieel toe.’
interview
Verandermanagement
18 oktober 2024
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
We moeten leren, maar willen liever spelen. Toch? Goed nieuws voor de homo ludens: door samen te bouwen met Lego, kun je van alles ontwikkelen, begrijpen en leren. Agile consultants Sarah Derriks-de Wit en Frank Kobus beschrijven 99 praktische werkvormen in ‘De LEGO® SERIOUS PLAY® methode - voor Agile professionals’. ‘Door dingen tastbaar en visueel te maken, kun je makkelijker over abstracte begrippen praten.’
recensie
Communicatie en media
19 september 2024
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
‘Supercommunicatie’ van Charles Duhigg is een uitstekend boek over communicatie. Duhigg betoogt dat de essentie van elk gesprek is om connectie te creëren en niet zozeer om inhoud over te brengen. Pats! Om die stelling te onderbouwen komt hij met drie typen gesprekken. Het is een boek dat prima leest, veel verrassingen en eye-openers bevat en gebaseerd is op gedegen onderzoek.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 juni 2024
Rogier van der Wal
3-4 minuten leestijd
‘Luisterboek’ van Froukje Weidema belooft om je luistervermogen te disciplineren, zij het met de toevoeging: op een wat terloopse manier. Want de auteur hoedt zich er bewust voor om je dingen te verbieden (sterker nog: soms mag je ook gewoon lekker slordig luisteren), maar ze heeft ons wel het een en ander mee te geven dat qua teneur niet binnen de gangbare lijntjes kleurt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 september 2024
Judith Niekel-Sjoerds
3-4 minuten leestijd
‘Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar’, het is een regel uit ‘Is dit alles’ van de band Doe Maar.Herken je dat op werkgebied? Dan kan ik je de zelfhulpgids ‘Vind je sprankelkracht’ van Jessica Kruijssen aanbevelen.
preview
Personeelsmanagement
19 september 2024
Guus van Deelen
3-4 minuten leestijd
Er zijn vele boeken over het ontwerpen en ontwikkelen van leertrajecten, maar bijna geen enkel over het bouwen en verfijnen van Learning and Development (L&D) afdelingen? ‘Leren Organiseren’ van Guus van Deelen biedt praktische handvatten voor het strategisch opzetten en verbeteren van jouw L&D-afdeling. Een preview.
column
Mens en maatschappij
15 oktober 2024
Jitske Kramer
2-3 minuten leestijd
‘Ik wil een wenkend perspectief, een stip op de horizon en een concreet stappenplan om daar te komen!’ Dat is wat mensen roepen in het zicht van op handen zijnde veranderingen. Aan dat wensenlijstje zitten wel een paar haken en ogen...
recensie
recensie
27 september 2024
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
De monarchvlinder komt bij ons niet voor. Helaas, want hij is prachtig: feloranje met zwarte aderen en witte vlekjes langs de randen van de vleugels. Met een spanwijdte van soms wel 10 centimeter is hij een van de bekendste Noord-Amerikaanse vlinders. Ik heb er nog nooit een gezien. Maar zijn beeltenis staat voorgoed in mijn geheugen gegrift na het lezen van ‘Fietsen met vlinders’.
nieuws
Psychologie
21 augustus 2024
Jeroen Ansink
3-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: De mentormindset en On the edge.
preview
Leiderschap
20 september 2024
Maaike van der Wal
3-4 minuten leestijd
In haar boek ‘Het venijn zit in de start’ neemt Maaike van der Wal je mee naar de beginperiode van nieuwe CEO’s en laat ze zien hoe het anders en vooral hoe het beter kan. Een preview.