Het Internet of Things (IoT) is een verzameling van apparaten en objecten die met het internet verbonden zijn. De sensoren van deze slimme apparaten leveren informatie waarmee geautomatiseerd beslissingen kunnen worden genomen. IoT integreert steeds meer in onze maatschappij. Geen wonder, want IoT verbetert de kwaliteit van leven en maakt dienstverlening efficiënter.
Slimme IoT-apparaten veroveren in sneltreinvaart alle marktsectoren:
- Consumenten vinden het leuk om, via hun smartphone, controle te hebben over hun slimme apparaten zoals thermostaten, sfeerverlichting, geluidsapparatuur en connected auto's;
- Overheden verhogen efficiency met connected afvalcontainers, dynamische verkeersregelsystemen, telezorg en telesurveillance;
- Bedrijven verlagen de investering en risico's voor klanten door de klant per gebruiksmoment te laten betalen in plaats van de volledige investering eerst te doen. Denk hierbij aan professionele espressomachines waarbij de café-eigenaar per gezet kopje koffie de leverancier betaalt in plaats van de machine te kopen.
Hoe ga je als organisatie op een verstandige, veilige en toekomstbestendige manier het Internet of Things avontuur aan? Waar moet je rekening mee houden? Wij (Gilles Robichon en Robert Heerekop) helpen je in 5 gerichte stappen een 360 graden blik op het IoT te ontwikkelingen. Of het nu om de consumentenmarkt, gezondheidszorg, industrie of transportsector gaat, het IoT integreert steeds meer in onze maatschappij. Apparaten, die met het internet verbonden zijn, zorgen ervoor dat slimme algoritmen autonoom beslissingen kunnen nemen. IoT maakt dienstverlening efficiënter, verbetert de kwaliteit van leven en biedt oneindig veel mogelijkheden.
Hoe kan IoT waarde aan producten toevoegen en waar liggen de kansen? Wat zijn de uitgangspunten die je het beste kunt hanteren op de gebieden privacy, security, technologie en outsourcing? Aan de slag met Internet of Things bevat een praktisch 5-stappenplan en helpt je, zonder in technische termen te vallen, bij het nemen van beslissingen.
Stap 1 De voordelen van IoT
Dit hoofdstuk beschrijft de werkmethode waarmee je kunt vaststellen wat (en voor wie) slimme connected apparaten meerwaarde bieden. Daarnaast vragen wij aan prof. Johan Hoorn (VU) wat de sociale impact van slimme apparaten op ons als mens is.
Stap 2 De impact op het businessmodel
Wat heeft het leveren (of gebruiken) van IoT-producten en/of -diensten voor effect op het businessmodel van een organisatie? We lichten aan de hand van het bekende Business Model Canvas de invloed van IoT op onder andere bedrijfsvoering, bedrijfsmiddelen en kernactiviteiten toe.
Stap 3 Beveiliging en wetgeving
Cybersecurity-incidenten en IoT komen regelmatig in het nieuws. Waar zitten de zwakke plekken en wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving? In dit hoofdstuk geven Ronald Prins (oprichter cyber security expert Fox IT) en Vita Zwaan (advocatenkantoor Brandeis) vanuit hun expertise hun visie op IoT.
Stap 4 Connectiviteit
Telecommunicatietechnologieën volgen elkaar razendsnel op (3G, 4G, 5G, Lora, LTE NB-IoT, LTE-M etc.)
Wat zijn de juiste selectiecriteria en wat is de rol en de meerwaarde van een operator? In dit hoofdstuk stellen we essentiële vragen en beschrijven we een praktisch model op basis waarvan je keuzes kunt maken.
Stap 5 Technologie
Tot slot gaan we in op de ‘hoe-vraag' en lichten we de onderdelen toe van een IoT-oplossing. We geven aan waar de valkuilen zitten en bieden een praktische lijst die je kunt gebruiken bij het selecteren of outsourcen van IoT-ketenonderdelen.
Extra materiaal downloaden
Lezers van het boek hebben toegang tot een downloadpagina, waar ze posters, voorbeelden en checklists kunnen downloaden. Organisaties kunnen dit materiaal bijvoorbeeld bij eigen workshops gebruiken.
Robert Heerekop en Gilles Robichon zijn senior IoT-consultants bij IOTC360. Zij hebben de afgelopen 15 jaar talloze internationale organisaties geholpen met het vormen van de juiste Internet of Things-strategie en de realisatie van grootschalige IoT-projecten. Ze zijn de auteurs van Aan de slag met Internet of Things.
Over Gilles Robichon
Over Robert Heerekop
Robert Heerekop is senior IOT consultant bij IOTC360. Hij heeft de afgelopen 15 jaar, samen met Gilles Robichon, in verschillende landen, talloze organisaties geholpen met het vormen van de juiste Internet of Things(IoT) strategie en de realisatie van grootschalige IoT-projecten.
De sterke combinatie tussen het bieden van strategisch advies en het (door hun technische achtergrond) snel-kunnen-schakelen met engineers, biedt organisaties een efficiënte en solide IoT-implementatie.
Robert en Gilles ondersteunen zowel het MKB, multinationals, overheden en investeerders. Robert woont met vrouw en kinderen in Den Haag. Robert is fervent hardloper.
Bezoek hun website: IOTC360.COM