OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Interview
    Psychologie
    Een goede reden hebben om met energie je bed uit te komen. Een beschrijving die de Japanse levensfilosofie ‘ikigai’ tekortdoet, maar het is een doel waar we en masse naar streven. Met in het achterhoofd het stijgende aantal burn-outs, concludeerde klinisch psycholoog, psychotherapeut en bedrijfskundige Paul Verveen dat veel mensen energie in zaken stoppen waar ze te weinig energie uithalen. En daar komt ikigai om de hoek kijken: een wezenlijk doel in je leven hebben en nastreven. 

    Nieuwste artikelen Alle artikelen

    recensie
    Personeelsmanagement
    9 juni 2023
    Louis Thorig
    4-6 minuten leestijd
    ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo gaat niet over werkgeluk, maar juist over de schaduwkanten in ons werkzame leven. Dikwijls blijven die onderbelicht. 
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    9 juni 2023
    Christel Deckers
    3-4 minuten leestijd
    Mike Rucker is organisatiepsycholoog. Hij schrijft regelmatig in kranten en tijdschriften over de onderwerpen plezier en gezondheid. Nu is er een boek van zijn hand: ‘Het plezierplan’. Tijdens het schrijven brak corona uit en werd hij zelf ernstig ziek; voorwaar geen periode waarin plezier maken bij hem voorop stond.
    Interview
    Marketing
    9 juni 2023
    Bas Hakker
    4-6 minuten leestijd
    Danielle Navas-Brandt vertaalde het boek ‘They Ask You Answer’ van Marcus Sheridan en voegde daar Nederlandse cases aan toe. Het is een methodiek waarbij bedrijven verhalen schrijven en video’s maken met antwoorden op vragen van hun potentiële klanten. 
    recensie
    Economie
    9 juni 2023
    Peter van der Wel
    3-5 minuten leestijd
    Voor een futuroloog, die is opgeleid als econoom, moet ‘Owning the Future’ wel erg interessant zijn. Dat is het ook, maar om een heel andere reden dan ik dacht. Het boek gaat namelijk niet over de toekomst. Het gaat over de vormgeving van ons huidige (neoliberale) marktsysteem en hoe deze leidt tot uitbuiting, onrechtvaardigheid en een hele reeks andere misstanden.
    recensie
    Internet en social media
    8 juni 2023
    Hendrika Willemse-Vreugdenhil
    2-3 minuten leestijd
    Het op z’n kop zetten van je online marketing is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je bezig bent met het bouwen van je marketingstrategie. Toch lijkt deze methode zeer effectief te zijn en zorgt het juist voor een solide basis van je business.
    recensie
    Reclame en verkoop
    8 juni 2023
    Ineke Peters
    3-4 minuten leestijd
    Wie zijn klanten en eventuele personeel goed behandelt en de juiste aandacht geeft, heeft geen dure reclame nodig om succes te hebben. Journalist/schrijver en marketingspecialist Erwin Wijman legt dit allemaal uit in zijn nieuwe, zeer overzichtelijke, praktische boek ‘Wat je verkoopt ben je zelf’.

    Recensies Alle Recensies

    recensie
    Verandermanagement
    7 juni 2023
    Danny Mullenders
    5-7 minuten leestijd
    Danny Mullenders las ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk?’ van Bas van Kesteren. Hij is enthousiast en in zijn recensie schrijft hij: ‘Ik kan me zelfs voorstellen dat er behoorlijk wat grotere, maatschappelijke kwesties zijn die, ondersteund door dit boek, blijvend aangepakt kunnen worden.’
    recensie
    Verandermanagement
    7 juni 2023
    Jan Hoogstra
    4-6 minuten leestijd
    Waarom lukken gewenste veranderingen toch vaak niet? Soms zie je waarom er weerstand is, vaker krijg je er geen grip op. Dan heeft het vaak de onderstroom te maken. In ‘Wat speelt hier?’ leggen Arend Ardon en Cynthia van der Zwan de vinger op de zere plek. Met als ondertitel ‘laat de onderstroom spreken’ is hun doelstelling helder: het in kaart brengen van de onderstroom om zodoende veranderingen te laten slagen.  
    recensie
    Psychologie
    6 juni 2023
    Annemarie Smits
    3-5 minuten leestijd
    In ‘Stress zit niet tussen de oren’ leren we dat er goede stress, voorbijgaande stress en chronische stress bestaan. In die laatste zitten de schadelijke effecten. Stress is geen waanidee dat tussen de oren zit, maar het effect van ons aanpassingsvermogen. De Roos baseert haar visie op de fysische werking van ons lijf en brein en de interactie met onze omgeving. Ze legt de focus op onze natuurlijke eigenschappen als mens.

    Interviews Alle Interviews

    Interview
    Werk en loopbaan
    6 juni 2023
    Paul Groothengel
    6-8 minuten leestijd
    Nederland is kampioen deeltijdwerk. Ruim twee op de drie werkende vrouwen werkt in deeltijd. Tegelijk besteden ze onevenredig veel tijd aan mantelzorg, zorg voor kinderen en huishouden. Dat kan en moet anders, schrijft journalist Lynn Berger van de Correspondent in haar essay ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’. 
    Interview
    Personeelsmanagement
    2 juni 2023
    Paul Groothengel
    5-7 minuten leestijd
    De sociale onveiligheid op de Nederlandse werkvloer neemt toe. Er zijn jaarlijks bijna 2,5 miljoen incidenten met ‘giftig gedoe’ op de werkplek. Aldus Caroline Koetsenruijter in ‘Giftig gedoe op de werkplek’, dat ze schreef met consultant Hans van der Loo. Hierin bieden ze praktische tips en tools hoe je giftig gedoe voorkomt. En, als het tóch gebeurt, hoe je dat effectief kunt bestrijden.
    Interview
    Psychologie
    26 mei 2023
    Ronald Buitenhuis
    5-7 minuten leestijd
    Steve Jobs (Apple), Phil Knight (Nike) Elon Musk (Tesla), immigranten, Pieter Zwart (Cool Blue), Feyenoord landskampioen, de Nederlandse strijd tegen de zee… Ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze waren underdogs maar werden topdogs. Noppert in Oranje, Hamilton versus Verstappen. In zijn boek 'Het veerkrachtige brein', houdt Willem Verbeke een vurig pleidooi voor de underdog. ‘Underdogs zijn de topdogs van de toekomst.’

    Podcasts Alle Podcasts

    podcast
    Persoonlijke effectiviteit
    1 juni 2023
    Mark Tuitert
    2-3 minuten leestijd
    Mark Tuitert won in 2010 olympisch goud op de 1.500 meter schaatsen mede dankzij de principes van stoïcijnse filosofen. Deze principes hebben hem geleerd het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privé leven. Met zijn boeken 'Drive' en 'Flow' brengt hij deze filosofie naar het nu.
    podcast
    Personeelsmanagement
    18 mei 2023
    Frank Brilman
    1-2 minuten leestijd
    Niet alle teams zijn altijd succesvol. Frank Brilman en Willem van Leeuwen kijken in de nieuwe aflevering van podcast De Boekenpraktijk met de B-State-methode naar het huidige kabinet en naar Ajax. Spreker en coach Brilman het liefst zien dat politiek en boeren samen met deze methode aan de slag zouden gaan.
    podcast
    Personeelsmanagement
    4 mei 2023
    Karen Sikkema en Michiel van Eunen
    2-3 minuten leestijd
    Natuurlijk worden de winnaars van het Managementboek van het Jaar 2023 uitgenodigd om te gast te zijn in Managementboek podcast De Boekenpraktijk. Karen Sikkema en Michiel van Eunen schoven graag aan om meer te vertellen over het belang van spelen als vorm van leren. Want ontwikkelen kan ook met plezier en een glimlach.

    Previews Alle Previews

    preview
    Communicatie en media
    8 juni 2023
    Chantal Schinkels
    3-4 minuten leestijd
    Chantal Schinkels ging van data-geek naar datacriticus. Haar missie met haar nieuwe boek ‘Het koopinfuus’: bedrijven en medewerkers laten inzien dat de ethische normen volledig zijn overschreden in de e-commerce – en hoe het anders kan. Ze vertelt erover in haar preview.
    preview
    Ondernemen
    7 juni 2023
    Robbert Peek
    3-4 minuten leestijd
    Welke mogelijkheden zijn er als een faillissement dreigt? En hoe pak je het aan? Daarover gaat Bijna failliet? Zo los je het op van Robbert Peek. In zijn preview vertelt hij erover.
    preview
    Communicatie en media
    6 juni 2023
    Ralf Fleuren
    2-3 minuten leestijd
    Ralf Fleuren leerde duizenden sprekers pitchen en ontwikkelde zo een waterdichte methode voor het schrijven van een pitch waarmee je iedereen kunt overtuigen. Hij schreef Pitchen met power. In dit artikel deelt hij een aantal van de beste tips uit zijn boek.

    Actueel Alles in Actueel

    nieuws
    12 mei 2023
    Marjan Maandag
    3-4 minuten leestijd
    Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Fred, Liza en Marjan welk boek hen pakte. 
    nieuws
    9 mei 2023
    Marjan Maandag
    1-2 minuten leestijd
    Ik zat in de vijfde klas van de middelbare school, toen Kate Bush met haar weergaloze ‘Wuthering Heights’ de hitlijsten bestormde. Mijn toenmalige leraar Engels had door hoe zoiets werkt: door het nummer gewoon in de klas te draaien en tegelijkertijd het gelijknamige boek van Emily Brontë te behandelen, kreeg hij moeiteloos de hele klas aan het lezen. En mijn fascinatie voor de Brontë-zusters en hun boeken was een feit. 
    nieuws
    Algemeen management
    21 april 2023
    Karin de Zwaan
    2-3 minuten leestijd
    Op 20 april 2023 vond een bijzonder Managementboekengala plaats. Met het thema 'Managementboek op stand' konden de bezoekers struinen over een heuse boekenbraderie. Tijdens dit feest in De Rode Hoed te Amsterdam werd het Managementboek van het Jaar 2023 bekend gemaakt. De jury ligt haar proces en keuze toe in het juryrapport.

    Opinie Alles in Opinie

    column
    Verandermanagement
    23 mei 2023
    Maaike Thiecke
    3-4 minuten leestijd
    Maaike Thiecke schreef ‘Cultuurdingetje, hè’. De ondertitel van haar boek is: ‘Hoe je de oude organisatiecultuur uit je vloerbedekking krijgt.’ Maar vaak zit die cultuur nog dieper, vertelt ze in deze column: ‘De Bijlmer-grond in de hele organisatie voelbaar.’
    achtergrond
    Personeelsmanagement
    9 mei 2023
    Hans van der Klis
    9-12 minuten leestijd
    ‘Spelen werkt’ van Karen Sikkema en Michiel van Eunen is tijdens het Managementboekengala in april uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2023. ‘Dit is niet alleen een bekroning voor ons boek, maar ook voor onze opvattingen’, zei Van Eunen na de prijsuitreiking. ‘Serious gaming is ondergewaardeerd en dat is volstrekt onterecht. De kracht van spelen is dat je fantastische inzichten kunt krijgen in mensen en in patronen.’
    achtergrond
    Personeelsmanagement
    8 mei 2023
    Paul Groothengel
    12-17 minuten leestijd
    Het staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling: ongewenst gedrag op de werkvloer. Alleen al dit voorjaar verschenen er drie managementboeken over dit heikele onderwerp. Met niet alleen persoonlijke verhalen en schokkende percentages, maar ook met preventiemaatregelen, tips, checklists en oplossingen. ‘Het is toch eigenlijk onzin dat ik een boek over dit onderwerp moet maken?’

    Videos Alle Videos

    video
    Verandermanagement
    26 mei 2023
    Arend Ardon, Cynthia van der Zwan
    leestijd
    In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Arend Ardon en Cynthis van der Zwan over hu boek 'Wat speelt hier?'. Ze onderzoeken het concept van de onderstroom in verandermanagement en het belang van een systemische benadering om gedrag en patronen binnen organisaties te begrijpen.
    video
    Algemeen management
    5 mei 2023
    Saskia Tjepkema, Annemarie Bleeker
    1-2 minuten leestijd
    Als je lid bent van een team is het handig om te leren teamen. Want het is best raar dat we dat niet bewust aangeleerd krijgen, dat we ervanuitgaan dat iedereen weet hoe werken in een team gaat. Voor autorijden heb je toch ook een rijbewijs nodig? Ronnie Overgoor bespreekt de vaardigheid teamen met Saskia Tjepkema en Annemarie Bleeker.
    video
    Personeelsmanagement
    18 april 2023
    Koetsenruijter en van der Loo
    1-2 minuten leestijd
    Het is niet te geloven, maar jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek. Waar gaat het dan om? Wat houdt giftig gedoe in en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Waarom is het thema ineens zo actueel? Ronnie Overgoor bespreekt het met Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo.

    Meest gelezen

    preview
    Leiderschap
    2 mei 2023
    Aike Borghuis
    3-4 minuten leestijd
    Als je mij een paar jaar geleden de vraag had gesteld: zie jij jezelf als leider?, had ik daar ontkennend op gereageerd. Ik gaf leiding aan een team, maar dat maakte mij toch nog geen leider? Ik deed gewoon keihard mijn best alles goed te doen en maakte te lange dagen.
    recensie
    Ondernemen
    17 mei 2022
    Jan Hoogstra
    5-7 minuten leestijd
    Hoeveel verhalen hebben we al niet gehad over zonnekoningen? Denk aan Ahold, ABN Amro… waarschijnlijk zijn er nog vele te vertellen... Een typerende uitspraak van zonnekoningen is ‘Er is er hier maar één de baas’. Dat geldt zeker ook voor Gerard Sanderink, oprichter van Centric en grootaandeelhouder van Oranjewoud/Strukton. Angelique Kunst onderzoekt in haar boek de ontspoorde macht van Gerard Sanderink.
    recensie
    Mens en maatschappij
    6 juni 2023
    Liesbeth Tettero
    3-4 minuten leestijd
    ‘Ik zit hier een boek te schrijven met een koptelefoon op en denk daarmee de overheid te kunnen veranderen. Hoe haal ik het in mijn hoofd?’ ... Onderzoeker en adviseur Marije van den Berg constateerde net als vele anderen dat het openbaar bestuur niet werkt zoals het zou moeten werken. Er is te veel beleid waar niets van terecht komt. 
    Interview
    Verandermanagement
    15 mei 2023
    Peter Spijker
    6-8 minuten leestijd
    ‘Ik wil mensen zo veel mogelijk redenen geven om wél mee te werken aan een verandering en zo min mogelijk redenen om dat niet te doen.’ Aan het woord is Edwin Tuin, auteur van ‘Mensen boven macht’. Volgens hem werken mensen mee als ze zich veilig voelen, er voor hen perspectief is en ze er zelf voor kiezen. Ze dienen daarbij wel de ruimte krijgen om oplossingen te bedenken. Als je daaraan voldoet gaan veranderingen enorm snel en zijn de resultaten verrassend. 
    Interview
    Psychologie
    8 juni 2023
    Fidessa van Rietschoten
    6-8 minuten leestijd
    Een goede reden hebben om met energie je bed uit te komen. Een beschrijving die de Japanse levensfilosofie ‘ikigai’ tekortdoet, maar het is een doel waar we en masse naar streven. Met in het achterhoofd het stijgende aantal burn-outs, concludeerde klinisch psycholoog, psychotherapeut en bedrijfskundige Paul Verveen dat veel mensen energie in zaken stoppen waar ze te weinig energie uithalen. En daar komt ikigai om de hoek kijken: een wezenlijk doel in je leven hebben en nastreven. 

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden