Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Als de raket niet opgaat - 'Een goed overzicht van waar het mis kan gaan bij innovatie'

De ontwikkeling van raketten is misschien niet nieuw, maar ruimtevluchten spreken tot de verbeelding, zeker als je Musk, Branson of Bezos heet. De raket staat symbool voor innoveren met een duizelingwekkend vaart, disruptief dus. En Als de raket niet opgaat, zijn we misschien in een van de vele innovatievalkuilen gevallen. Stijn Ronsse beschrijft er twaalf in Als de raket niet opgaat.

Carla Verwijs | 3 augustus 2021 | 2-3 minuten leestijd

Veel bedrijven slagen er niet in om structurele innovatietrajecten op te zetten, stelde Ronsse vast. Twaalf valkuilen verklaren waarom dat niet lukt. Ronsse beschrijft de valkuilen en vooral ook wat er wél moet gebeuren. De valkuilen hebben een titel die op zich niet op een valkuil duidt, maar eerder een samenvatting is van het onderwerp. De beschrijving die eronder staat, laat wel zien waarom het onderwerp een valkuil kan zijn. Ronsse mijdt bewust teveel detail bij de uitwerking van de valkuilen, omdat die in andere boeken te vinden zijn. Wat ik persoonlijk aardig vind, is dat Ronsse een voorbeeld uit de atletiek gebruikt als toelichting - Eliud Kipchoge's poging om de marathon onder twee uur te lopen. Een (geslaagde) poging omgeven door innovatie.

De twaalf valkuilen zijn:


Een klare kijk op innovatie - Veel bedrijven hebben geen goed beeld van innovatie of wat het voor hen kan betekenen. Innovatie is meer dan het verbeteren op een bepaald punt, bijvoorbeeld technologie. Er zijn verschillende gradaties van innovatie.
Ook hier kunnen we innoveren - Misschien is België geen innovatieleider volgens de lijstjes, zowel in België als Nederland zijn de omstandigheden goed voor innovatie.
Waarom innoveren? - Wat zijn de drijfveren voor innovatie in de organisatie?
Zonder draagvlak in de organisatie, geen innovatie - Innovatie moet gedragen worden door de hele organisatie, het moet niet een ideetje van het topmanagement zijn.
Denk na over je model - Innovatie wordt door veel factoren beïnvloed. Een model kan helpen inzicht te krijgen in de complexiteit en mogelijk impact van deze factoren.
De vaardigheden van de innovators - Wat moet een innovatiemanager kunnen? Wat doet een innovatieteam, hoe stel je een team samen?
Hoe betalen we dat? - De onzekerheid van innovatie maakt financiering lastig. Wat zijn de financieringsmogelijkheden?
Ondersteun de ploeg - Creëer de juiste context waarin innovatie kan floreren.
Start met exploreren - Heb je alle ideeën bestudeerd die mogelijk zijn, bijvoorbeeld vanuit knelpunten of opportuniteiten bekeken? Waak ervoor dat je vanuit hetzelfde handjevol ideeën gaat ontwikkelen.
Doorloop het proces - Volg je een innovatieproces of ga je ad hoc te werk?
Doe het niet alleen - Wat is het innovatiespeelveld? Wat kun je alleen en waar heb je anderen voor nodig?
Pak het niet verkokerd aan - Innovatie is onderdeel van een groter geheel. Zorg dat je zo nu en dan uitzoomt en beschouwend kijkt naar je model.

Alsof een lijstje van twaalf valkuilen niet genoeg is, beschrijft Ronsse aan het eind van het boek nog tien geleerde lessen. Deze onderwerpen weven door een aantal van de eerder genoemde hoofdstukken heen. Wanneer ik deze lessen lees, denk ik dat deze persoonlijke bevindingen juist een nuttige aanvulling zouden zijn geweest bij de beschrijving van  de valkuilen, die nu vrij theoretisch blijven.

Als de raket niet opgaat geeft een goed overzicht van facetten waar het mis kan gaan bij innovatie. Stijn Ronsse beschrijft de valkuilen helder en beknopt en gaat er vanuit dat de lezer meer detail ergens anders zoekt. Want dat is ook onderdeel van het innovatieproces: verder kijken en blijven exploreren!

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden