

Tom de Mulder, heeft al meer dan 25 jaar ervaring met computernetwerken, inclusief grote computer en netwerksystemen en hun beveiliging.
Meer over Tom de MulderHandboek IT-security
Paperback Nederlands 2017 1e druk 9789059409750Samenvatting
Dit boek is bedoeld voor zowel MKB’ers als zzp’ers die een actuele stand van zaken willen hebben over IT security en hoe dat hun eigen IT omgeving kan raken. Het is niet zozeer een praktisch boek, maar biedt vooral een overzicht en uitleg van de verschillende domeinen binnen IT security en de gevaren die daar potentieel achter verscholen zitten.
'Handboek IT Security' biedt een inleiding tot en overzicht van de verschillende aspecten van computer- en netwerkbeveiliging, met als doel de lezers te doen begrijpen hoe ze zich kunnen beschermen tegen allerhande aanvallen op computers en netwerken, maar ook waarom en hoe deze tot stand kunnen komen. Deze kennis kan dan in de toekomst worden toegepast, en beperkt zich niet tot één specifiek besturingssysteem of softwarepakket.
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
U kunt van deze inhoudsopgave een PDF downloaden
Beveiliging is een wedloop tussen aanvaller en verdediging. De aanvaller wil schade aanrichten, iets van waarde stelen of de verdediging verzwakken terwijl de verdediging dit wil voorkomen. Computers en andere informatie- en communicatietechnologie zijn hierop geen uitzondering.
2. De kwetsbare plekken
In dit hoofdstuk bekijken we de aspecten van computers, netwerken en hun gebruikers die aanvallen mogelijk maken. De menselijke factor mag daarbij vooral niet over het hoofd worden gezien. We geven je ook een overzicht van de meest voorkomende aanvallen, en sommige manieren waarop aanvallers te werk kunnen gaan.
3. Bewijzen wie je bent
Je identiteit bewijzen is veel moeilijker dan het lijkt. Voor computers is deze taak echter nog moeilijker, zeker wanneer zij werken met gegevens op afstand, zoals van een computernetwerk. Het is echter één van de belangrijkste taken die de computer dient te vervullen om de veiligheid van jezelf en je gegevens te garanderen. Daarom bestaat een waaier aan mogelijkheden om je identiteit te verifiëren, waarbij wachtwoorden zonder twijfel het populairst zijn. Zij zijn echter ook vaak de zwakste schakel. In dit hoofdstuk leren we hoe je wachtwoorden het beste beheert en gebruikt, en waarom.
4. Cryptografie
Cryptografie maakt het mogelijk gegevens te versturen, zelfs over een onbeveiligd kanaal, zonder dat een aanvaller de inhoud ervan kan afleiden. Deze wetenschap is ook onmisbaar voor allerhande computeroperaties: van identificatie en verificatie tot het veilig versleutelen van persoonlijke gegevens. Toegepaste cryptografie is een enorm complex onderwerp, maar enige kennis van de basisbeginselen kan je al ver helpen om je digitale leven te beveiligen.
5. Software met slechte intenties
Computers hebben weinig nut zonder software, programma's die je toelaten de rekenkracht van de hardware te benutten. Jammer genoeg is niet alle software even nuttig, en is veel software actief schadelijk. In dit hoofdstuk komen verschillende types van kwaadaardige software aan bod, opgevolgd met advies hoe je te beschermen tegen deze dreigingen. Voor moderne besturingssystemen is antivirussoftware niet altijd het antwoord.
6. Netwerken
Communicatie tussen computers laat ze toe gegevens uit te wisselen en maakt een hele waaier aan nieuwe toepassingen mogelijk. Jammer genoeg is ook deze communicatie niet altijd goedaardig, en kan een netwerkverbinding je ook blootstellen aan nieuwe aanvallen, zeker als het netwerk verbonden is met het internet.
7. Bescherm je gegevens
Niet enkel je computer en software hebben bescherming nodig tegen aanvallers, ook je gegevens verdienen beveiliging. Wees voorzichtig bij het gebruik van je persoonlijke gegevens op het internet, en zorg ervoor dat je de gegevens die je op je computer opslaat niet verliest.
8. De fysieke wereld gehackt
Hoewel hun gegevens en bewerkingen elektronisch van aard zijn, worden computers pas echt nuttig wanneer ook interactie met de echte wereld mogelijk is. Het kan dan gaan om randapparatuur en uitbreidingspoorten op traditionele computers, maar ook om gespecialiseerde computers die toestellen aansturen, van televisies tot wagens, of industriële controlesystemen. Deze interacties met de fysieke wereld kunnen onveilig verlopen, en moeten op de juiste manier benaderd worden.
9. Hoe weet je dat je veilig bent?
Kun je er ooit echt zeker van zijn dat je computer(s), gegevens of netwerk veilig zijn? Je kunt het onmogelijk bewijzen, maar een goed overzicht is wel mogelijk, en laat je toe je veiligheid in de toekomst nog te verhogen.
10. Eerste hulp bij cyberaanval
Slachtoffer worden van een misdrijf veroorzaakt heel wat stress. Een cyberaanval kan slechts lichte schade aanrichten (bijvoorbeeld een virusinfectie die je computer trager maakt) maar kan ook langdurige, erge gevolgen veroorzaken, bijvoorbeeld als je identiteit wordt gestolen en misbruikt. In dit hoofdstuk geven we je handige tips mocht het ergste gebeuren, en weet je hoe je de schade kunt beperken en herstellen.
11. Appendix
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan