vraag & antwoord
Hoe voorkom ik corruptie en onethisch gedrag binnen mijn organisatie?
Corruptie en onethisch gedrag kunnen grote schade toebrengen aan organisaties, zowel financieel als wat betreft reputatie en vertrouwen. Het voorkomen van deze problemen vraagt om een systematische aanpak die verder gaat dan alleen het opstellen van regels of het bestraffen van individuele overtreders. In deze gids bespreken we hoe je als leider of manager effectief corruptie en onethisch gedrag binnen je organisatie kunt voorkomen.
De rol van organisatiecultuur bij ethisch gedrag
Onderzoek wijst uit dat organisatiekenmerken vaak een betere voorspeller zijn van onethisch gedrag dan individuele eigenschappen zoals empathisch vermogen of morele principes. Zoals Naomi Ellemers en Dick de Gilder in >De voorbeeldige organisatie aantonen, zijn het vaak de systemen en cultuur binnen organisaties die bepaald gedrag stimuleren of ontmoedigen. Bijvoorbeeld wanneer medewerkers zich primair richten op resultaten in plaats van op de manier waarop die resultaten tot stand komen, vooral als er beloningen aan die resultaten zijn gekoppeld.
Boek bekijken
Zeven sleutelfactoren voor ethisch gedrag
Muel Kaptein identificeert in >Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen zeven organisatiefactoren die bepalend zijn voor ethisch gedrag in organisaties:
- Helderheid over normen en waarden
- Voorbeeldgedrag van leidinggevenden
- Uitvoerbaarheid van taken
- Betrokkenheid bij de organisatie
- Transparantie over gedrag
- Bespreekbaarheid van dilemma's
- Handhaving van regels
Deze factoren vormen een samenhangend model dat laat zien hoe organisatieomstandigheden en menselijke psychologie samenwerken bij het creëren of voorkomen van ethisch gedrag.
Boek bekijken
Voorkom de mythe van de 'rotte appels'
Een veelgemaakte fout is het beschouwen van onethisch gedrag als het probleem van enkele 'rotte appels'. In >Ethiek voor financieel professionals wordt dit als een van de vier mythes uit de bedrijfsethiek benoemd. Het ontslaan van zogenaamde daders zonder het systeem te veranderen lost het probleem niet op, omdat de onderliggende oorzaken blijven bestaan.
Grethe van Geffen benadrukt in haar analyse: "Je lost daar het probleem niet mee op, want het zit 'm vaak in de cultuur van een organisatie. Dus dan komen er vroeg of laat weer nieuwe daders." In plaats daarvan is een systematische aanpak nodig waarbij de hele organisatie collectief weerbaar wordt en verantwoordelijkheid neemt.
Het belang van leiderschap en voorbeeldgedrag
Ethisch leiderschap is cruciaal voor het voorkomen van corruptie en onethisch gedrag. Zoals Frank Peters stelt in >Het juiste doen als niemand kijkt: "Integriteit is een baken voor leiderschap geworden en cruciaal voor het verkrijgen en behoud van een sterke reputatie en het vertrouwen van de omgeving."
Leiders moeten niet alleen zelf integer handelen, maar ook actief een cultuur creëren waarin ethisch gedrag wordt gewaardeerd en beloond. Dit begint bij het top-management, zoals Geert Dales benadrukt: een effectief integriteitsbeleid moet bij de top beginnen en consequent worden doorgevoerd in de hele organisatie.
Boek bekijken
Concrete maatregelen om corruptie en onethisch gedrag te voorkomen
Op basis van de besproken inzichten, kunnen de volgende concrete maatregelen worden genomen:
- Ontwikkel een duidelijke ethische code die specifiek is voor uw organisatie en niet alleen algemene principes bevat.
- Zorg voor consistent voorbeeldgedrag van leidinggevenden op alle niveaus.
- Creëer een veilige meldcultuur waarin mensen zonder angst voor represailles problemen kunnen aankaarten.
- Maak ethische dilemma's bespreekbaar en train medewerkers in het herkennen en hanteren ervan.
- Richt waardengedreven belonings- en evaluatiesystemen in die niet alleen resultaten maar ook de manier waarop die bereikt worden waarderen.
- Voer regelmatig risicoanalyses uit om kwetsbare processen en functies te identificeren.
- Zorg voor effectieve controle- en handhavingsmechanismen zonder een sfeer van wantrouwen te creëren.
SPOTLIGHT: Muel Kaptein
Integriteit verankeren in de organisatiestructuur
Het borgen van integriteit vraagt om structurele verankering in de organisatie. Het boek >Integriteit: integriteit en integriteitsbeleid in Nederland beschrijft verschillende modellen voor het effectief organiseren van integriteitsbeleid. Het gaat daarbij niet alleen om formele structuren, maar ook om de informele organisatie en cultuur.
Marius van Rijswijk benadrukt in zijn >Handboek integriteit en compliance dat een balans tussen compliance (regelnaleving) en integriteit (waarden en normen) essentieel is. Puur op regels gebaseerde benaderingen leiden vaak tot minimale naleving, terwijl een waardegerichte aanpak intrinsieke motivatie bevordert.
Boek bekijken
Het belang van preventie boven repressie
Preventie is effectiever dan repressie als het gaat om het bestrijden van corruptie. Michel Van Hulten stelt in zijn boek over corruptie dat van de geschatte 1000 miljard die jaarlijks wereldwijd verloren gaat aan corruptie, door opsporing en onderzoek achteraf hooguit 1 procent terugkomt. Daarom is preventie vele malen effectiever dan opsporing.
José Hernandez beschrijft in >Broken Business een systematische aanpak in zeven stappen om corruptie en fraude te voorkomen en aan te pakken, waarbij cultuurverandering een centrale rol speelt. Deze benadering gaat verder dan symptoombestrijding en richt zich op de onderliggende oorzaken van onethisch gedrag.
Conclusie: Een integrale aanpak is noodzakelijk
Het voorkomen van corruptie en onethisch gedrag binnen organisaties vraagt om een integrale aanpak die verder gaat dan alleen het opstellen van regels of het bestraffen van overtreders. Het gaat om het creëren van een organisatiecultuur waarin integer handelen wordt gewaardeerd en gestimuleerd, ondersteund door duidelijke structuren, processen en leiderschap.
De wetenschappelijke inzichten van auteurs als Kaptein, Ellemers en De Gilder laten zien dat ethisch gedrag in organisaties vooral wordt bepaald door contextuele factoren en niet zozeer door individuele morele principes. Dit betekent dat leiders een cruciale rol spelen in het vormgeven van een omgeving waarin mensen niet alleen het goede willen doen, maar ook daadwerkelijk kunnen doen.
Door te investeren in de zeven sleutelfactoren voor ethisch gedrag, door consistent voorbeeldgedrag te tonen en door ethische dilemma's bespreekbaar te maken, kun je als leider een significante bijdrage leveren aan het voorkomen van corruptie en onethisch gedrag binnen je organisatie. Dit is niet alleen goed voor de reputatie en financiële gezondheid van de organisatie, maar draagt ook bij aan een werkomgeving waarin mensen met trots en integriteit kunnen werken.
Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen Je leert hoe zeven organisatiefactoren (helderheid, voorbeeldgedrag, uitvoerbaarheid, betrokkenheid, transparantie, bespreekbaarheid en handhaving) invloed uitoefenen op het morele gedrag binnen organisaties.